Когато дошъл сетният час на един мъдрец, учениците, събрали се

...
Когато дошъл сетният час на един мъдрец, учениците, събрали се
Коментари Харесай

Тази притча за учителите ще промени много от представите ви!

Когато пристигнал сетният час на един влъхва, учениците, събрали се край леглото му да се сбогуват с него, попитали:
- Ти постоянно ще си останеш нашият Учител. Но в никакъв случай не си ни разказвал кой беше твоят Учител.

Мъдрецът отвърнал:

- Имал съм хиляди учители, само че ще ви опиша за трима от тях.

Първият беше апаш. Веднъж се изгубих в пустинята и когато най-сетне съумях да се добера до някакво селце, всички от дълго време спяха и домовете им бяха залостени. Обикалях от къща на къща и най-после попаднах на един човек, който се опитваше да пробие дупка в стената на непознат дом, с цел да го обере. Попитах го къде мога да отседна, а той ми отговори: „ По това време на нощта мъчно ще намериш заслон, само че можеш да пренощуваш при мен в случай че не те тормози, че съм апаш.” Оказа се прелестен човек и аз останах при него цялостен месец. Всяка вечер ми споделяше: „ Отивам на работа. Ти си почивай, моли се.” Когато се връщаше, го питах: „ Успя ли?” А той отговаряше с усмивка: „ Днес – не.” След което споделяше: „ Бог е милосърден, на следващия ден безусловно ще стане.” Запомних добре тази мантра на вярата и си я повтарях всякога, когато бях на ръба на отчаянието.

Вторият ми преподавател беше едно куче. Веднъж приближих до поток, обречен на смърт от жадност. В този миг се появи и едно куче, което също искаше да се напие с вода. Но щом погледна в потока, видя отражението си и се изплаши. Залая и отскочи обратно. Жаждата му обаче бе толкоз мощна, че по-късно се върна. Накрая, на инат на страха, просто скочи във водата и страхът му изчезна. Това беше обръщение, изпратено ми напряко от Бога: просто би трябвало да скочиш против страховете си!

А третият ми преподавател бе едно дете. Веднъж се озовах на свечеряване в един град. По пътя си срещнах момче, което носеше пламнал светилник. Реших да се пошегувам и го попитах:

- Имаш ли огънче?

- Да, господине. - отвърна уважително детето.

- А то от кое място идва? – продължих да се майтапя аз. Тогава детето духна върху пламъка и сподели:

- Видяхте ли, огънчето взе, че си отиде? Кажете, къде отиде?

Това беше моментът, който раздруса егото ми, раделих се с нелепостта си и изхвърлих от себе си всички ненужни познания.

Източник: obekti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР