Когато днес чуем думите ритуали за плодородие“, част от нас

...
Когато днес чуем думите ритуали за плодородие“, част от нас
Коментари Харесай

Пролетните игри на траките, които днес бихме нарекли оргии

Когато през днешния ден чуем думите „ ритуали за изобилие “, част от нас си показват девойки в бели облекла, които изричат антични заклинания, размахват зелени клончета. които след това пускат по водата.

Истината обаче е, че нашите предшественици, живеещи в земите на България в предишното, са имали много друга визия за този тип ритуали. Например античните траки са изпълнявали доста традиции, свързани с плодородието, които на мнозина през днешния ден ще се сторят много разкрепостени, изясни историкът от Велико Търново Емил Врежаков.

Един от тях представлявал любовни игри, провеждащи се напролет. Тогава траките се събирали на закътани места, гори и поляни и организирали мероприятие, което през днешния ден бихме нарекли оргия. Понякога това се случвало под звуците на музикален акомпанимент.

След игрите обаче траките трябвало строго да се въздържат от полови контакти, като значимо изискване за изобилие, сполучлив лов и така нататък Този бит обаче е имал ритуална символика за изобилие, а не за нормално предпочитание за облекчаване на полови пристрастености, акцентира Емил Врежаков, който е организатор в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той уточни, че светът на траките е изпълнен с доста суеверия и предубеждения.

„ Например вярвали, че дъждът е акт сред небето и земята, т.е. небето опложда земята, а растенията са плода на този акт “, сподели историкът.

Оказва се, че култът към плодородието има доста дълбоки корени, изключително в днешните региони на Северозападна България. „ Те са населявани от потомци на тракийското племе трибали. Племенното наименование на тези траки било трифали, което означавало троен фалос. Името приказва за съществуване на изключителна потентност и очебийно изразена неустрашимост, евентуално поради чисто физическата им даровитост или славата им на неуморими любовници и полови свръх мъже “, уточни Емил Врежаков.

При археологически разкопки в този регион са открити много глинени фигурки, изобразяващи фалос, който е знак на плодородието и въплъщава вечността на човешкия жанр, защото от него зависи продължаването на фамилията и рода, размножаването на човечеството като цяло.

Много рисунки на откритите при изследвания керамични съдове също приказват за половото държание на нашите предшественици, което през днешния ден може да се дефинира като разкрепостено. Изобразени са както „ общоприети “ любовни подиуми, по този начин и полови актове върху коне и други.

Всички тези традиции са отпаднали при християнството и обществото станало доста по-консервативно, изясни Емил Врежаков. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР