Когато държавата не успява да се справи с основни функции,

...
Когато държавата не успява да се справи с основни функции,
Коментари Харесай

Една българска компания, която си помогна сама за ковид епидемията

Когато страната не съумява да се оправи с съществени функционалности, хората и фирмите имат две благоприятни условия:

да се оплакват и да преглътнат вредите или да вземат нещата в свои ръце и да свършат работата, която институциите не могат

Toва е историята за една българска компания, която избира втория път. В началото на коронавирус епидемията " ВИП секюрити " - една от най-големите охранителни компании в България, дружно с другите компании от групата Ocean Investments вижда високия риск, който заболяването основава. " Ние сме на първа линия - всеки ден хората, които да вземем за пример се занимават с инкасо, се срещат приблизително със 70 индивида ", споделя притежателят на компанията Атанас Симеонов. " Ако доста от тях се разболеят по едно и също време, или в случай че доста от тях решат да си останат у дома, рискът е освен за компанията, само че и за целия икономически оборот ", счита той. " Повечето услуги които предоставяме са сериозно значими за доста бизнеси и действието на стопанската система, и не могат да бъдат прекратени краткотрайно ", споделя Симеонов. В групата компании към " ВИП секюрити " работят към 4500 индивида, като от началото до в този момент от коронавирус са умряли малко над 20 от тях.

Тази история има две страни. Откъм положителната демонстрира силата на частната самодейност да намира ефикасни решения. От друга страна е повода да се търсят тези решения - сериозният неуспех на здравната система и страната да провежда съответна реакция на коронавирус епидемията, макар, че след първите две талази беше изцяло ясно какво би трябвало да се направи.
Реклама
Още през лятото на 2020 Симеонов взема решение да изиска от екипа си, който се занимава с обработка на данни за оптимизацията на процеси във компанията да направи и прогноза за идната вълна. Резултатите са тревожни. " Наш разбор сподели, че новата вълна ще бъде много по-силна и няма по какъв начин да не ни удари, а пък съответствува с един от най-интензивните интервали за работа и логистика към Коледа ", споделя Симеонов. Ръководството взема решение, че главната им цел ще е да се погрижат за хората по този начин, че в случай че е допустимо, да не се постанова да влизат в болница, тъй като те плануват, че на тях няма да може да се разчита, защото ще бъдат претрупани и системата на практика ще рухне. Това се и случи на най-малко три пъти досега - в есенната вълна през 2020, по-късно през пролетната на 2021-ва и (може би в по-малка степен) през есента на предходната година.

Атанас Симеонов взема решение, че откакто няма да може да разчита единствено на държавната здравна система, би трябвало да сътвори вътрешна услуга, която да подсигурява, че всеки негов чиновник ще може да разчита на лекарска помощ, съответна грижа и медикаменти, в случай че се разболее от коронавирус. Системата стартира непретенциозно, само че в този момент Симеонов мечтае да я развие по този начин, че да предлага нещо като дребна вътрешно-фирмена система за здравно обслужване.

От начало излиза наяве, че са нужни незабавни дейности и доста ясна връзка. " Първото нещо, което направихме, беше всяка седмица да има видеоконференция - изначало за мениджмънта, след първия месец и след това уебинари за целия екип ".

Видеоуебинарите могат да се гледат в работно време и дават информации за заболяването, информация и хрумвания за справяне с нея, разяснение на ограниченията и резултатите. Идеята е хората да бъдат уверени, че компанията се занимава съществено с казуса и има решение. " Искахме да има едно гласче, което да им споделя, че не са сами в това и в случай че имат потребност от помощ, ние ще се грижим за това ", споделя Симеонов.
Реклама
Още през първата вълна, компанията прави и склад с най-необходимото. " Подсигурихме се да има на склад предплатени медикаменти при наши снабдители, купихме концентратори за О2 и оксиметри, които да даваме гратис при потребност, осигурихме наличия от всичко належащо за шест месеца най-малко ", споделя Симеонов. Един от значимите фокуси са и хигиената и предварителната защита. Компанията купува витамини и хранителни добавки и ги раздава на екипа си. " Дали поради плацебо резултата, дали поради нещата, които направихме, съвсем нямахме тежко заболели в първата вълна ", споделя Симеонов.

С идването на първите мощни коронавирус талази обаче ситуацията става по-сериозно. В един миг се появява и потребността от лекари. Приятел споделя на Атанас Симеонов за лекувал го доктор от тежък коронавирус. Той го наема като съветник, след това прибавя още двама.

Правят се контракти с лаборатории да изпращат екипи за взимане на проби при хората, които имат признаци. Непрекъснато се проучват информация, положителни практики и медикаменти, които излизат в международната преса, и се търси метод да бъдат обезпечени за тези, които имат потребност. " Идеята беше да се подготвим оптимално за момента, когато индивидът се почувства зле и вдигне ръка ", споделя Симеонов. Смисълът на всичко това е, че в случай че при започване на болестта се окажат нужните грижи, доста по-малка част от хората ще стигнат до болница.

За да разпознава болните, компанията първо прави електронна платформа, в която хората да попълнят данни за признаците си. Но бързо се схваща, че това не работи. " Приключихме безусловно за една седмица като видяхме, че хората не я употребяват интензивно ", споделя Симеонов. Вместо това се прави нещо като хелп център - телефонна линия, на която работи на смени като доброволци екипът от рецепцията на компанията. Те попълнят информация за всеки в системата и след това тази информация стига до докторите-консултанти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Отбрана 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Отбрана 3 Икономика Реклама
В взаимозависимост от това какви са отговорите на въпросите по телефона, лекарите дават директива какви проби и проучвания да се създадат. Ако болният не е в положение да излиза, му се изпраща непосредствено екип, който да направи тест и да вземе проби за лабораторни проучвания. Едновременно с това се осведоми лекарският екип, който се обажда до няколко часа на болния. " Ако индивидът е със подозрение за пневмония или кашля неприятно, организираме рентген или скенер ", споделя Симеонов. Когато се постанова, болният се преглежда и на място от доктор.

" Успяхме оптимално да създадем по този начин, че да не се стига до лечебни заведения ", споделя Симеонов. Според статистика на компанията до момента над 1000 души потвърдено са били инфектирани, от тях 666 са минали посредством помощната системата на компанията.
Няма по какъв начин хората да са добре и щастливи в случай че не са здрави. Ние, бизнесмените, вършим това - подхващаме деяние към положителна смяна. Атанас Симеонов, ВИП Секюрити
Основен акционер

" Ние се опитахме да създадем скица, с която хем да облекчим здравната система, хем да работи, споделя Симеонов. Не сме създали някакви вълшебства и чудеса. " Важна част е да вземем за пример, че хелп центърът освен чака информация, само че постоянно се обажда на болните и ги пита по какъв начин са. " Първото нещо, което осигурихме, е да усетят грижа ", споделя Симеонов

През 2021 година компанията прави осведомителна акция за имунизациите. Но Симеонов, който е имунизиран, не желае да натиска хората си. Заради мощно конфликтната среда не е била допустима добра информационна тактика за или срещу, споделя Симеонов. " Затова взехме решение, че ще образоваме хората оптимално. " На възрастни хора и с рисков вид болести интензивно се предлагат имунизациите и се насочват към пунктове, с които работи компанията.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Успехът на тази частна здравна система се мери и с интереса на хората към нея. След първата по-силна вълна той бързо пораства. В нея стартират да се включват и хора отвън екипа на компанията. " Отначало концепцията беше да е единствено за нашите хора, само че се видя, че това няма по какъв начин да работи заради простата причина, че няма значение дали се тревожиш за себе си, за детето си или за майка си - отново не си напълно съответен и ще искаш отпуска по един и същи метод. " Така че компанията стартира да се грижи и за баби, лели, чичовци и другари.

Между вълните също така постепенно се маха и фокусът върху коронавирус. Една от нашите лекарки да вземем за пример излекува човек, по принцип много песимистичен към опазването на здравето и лекарите ", споделя Симеонов. Тя стана неговият воин и той почна да я пита и за други неща. " Така че лекарите в този момент дават отговор и на други въпроси. Компанията предлага и профилактични прегледи, през които 838 души са минали съгласно Симеонов. " Това даде добър резултат, тъй като всичките хора, при които видяхме че има проблеми, настоявахме да вземат ограничения и да си се погрижат за себе си с наша помощ ", споделя мениджърът. При профилактичните прегледи за двама индивида е открито, че са в прединфарктно положение. " Буквално спасихме живота им ", споделя Симеонов. В момента компанията предлага един път месечно семинари за здравословен живот: храна, спорт, придвижване, споделя Симеонов. Според него има огромна потребност, тъй като предварителната защита не е част от националната просвета.

За Симеонов, това е единствено началото. " Целта ми е, ние до една-две години да разучим дали и по какъв начин е допустимо и какъв брой ще ни коства да имаме безусловно гратис опазване на здравето за нашите хора ", споделя той. " Виждаме, че лекуваме някой от коронавирус, само че той след това има проблем със сърцето, с щитовидната жлеза и по този начин нататък. " Бизнес логичност е, че когато имаш щастливи и здрави хора, които се усещат добре, те имат по-голяма продуктивност, споделя мениджърът. " Няма по какъв начин хората да са добре и щастливи в случай че не са здрави ", споделя Симеонов.

" Аз не мога да дефинира задачите на страната, само че мога да дефинира нашата си цел, нашите хора да са здрави ", споделя той. " Абсолютно отворени сме да споделяме нашия опит и знания за други компании. Вярвам, че по този начин ще помогнем на обществото. Ние, бизнесмените това вършим - подхващаме деяние към положителна смяна ", споделя Симеонов. От начало той не е мислил най-вече за цената, а е желал да обезпечи добра здравна система на чиновниците си. Но най-после системата даже не е била скъпа - общо малко над 500 хиляди лв. за цялия интервал на епидемията, или към 100 лв. на човек. За съпоставяне през 2020 година " ВИП Секюрити " има доходи от 82 млн. лева

Медицинската адвокатка Мария Шаркова схваща потребността от сходни начинания. " По време на коронавирус доста осезаемо се видя, че казусът е обезпечаване на извънболнична грижа ", споделя експертката по опазване на здравето. " Съвсем обикновено е при неразвита извънболнична помощ и неспособност пациентите да получат своевременна здравна помощ, да се търсят други способи ", споделя тя.

Омикрон вълната в този момент евентуално ще бъде друга от предходните - по-малък % от болните ще стигат до болница, само че няколко пъти повече ще бъдат инфектирани и въпреки всичко ще имат потребност от доктор. Публичното опазване на здравето евентуално още веднъж ще бъде затруднено, въпреки и на други места - да вземем за пример в доболничната помощ. И начинания като описаната още веднъж ще влязат в приложимост.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР