Когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на

...
Когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на
Коментари Харесай

Радев: По закон оставка на председател на ДАНС не се иска заради липса на доверие от премиера

Когато ДАНС дава информация, която не е в полза на ръководещите, настъпва нервност
Президентът Румен Радев разгласи, че ще се запознае с показаните причини по отношение на настояването за предварително освобождение на шефа на ДАНС Пламен Тончев. „ Реалните претекстове са известни от дълго време, чухме ги в „ оня запис “, те целят преодоляването на службите. Една власт е мощна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него “, съобщи Радев.

„ Внимателно слушах премиера Денков в петък. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията за освобождение на ръководителя на ДАНС и измежду тях не попада липса на доверие от страна на премиера “, акцентира президентът.

Той акцентира, че действително оставката на Тончев се желае, тъй като е спазил закона, а не тъй като го е нарушил. 

„ По логиката на мин.-председателя държавното управление би трябвало да си подаде незабавно оставката, тъй като голямо болшинство от българите им нямат доверие. Те и в сглобката не си имат вяра, само че са се стиснали крепко един за различен “, сподели Радев.

„ Не мисля, че би трябвало да се употребяват изборите като някакъв сюжет, с цел да има нова поредна офанзива към ДАНС, до момента в който не се случи сюжетът от запис. От претекстовете, които показа министър-председателят в своето изказване в петък вечерта, по-скоро остави усещане, че оставката на Пламен Тончев се желае не тъй като е нарушил закона, а тъй като е спазил закона ”, сподели Радев.

„ Аз мисля, че държавното управление и министър председателят би трябвало да насочат вниманието си на първо място към дейностите на личния си заместник-министър на електронното ръководство, откъдето в действителност потегля саботажа на изборния развой ”, разяснява още президентът.

Радев отхвърли и обвиняванията, че Пламен Тончев е политически привързан.

„ Това, че когато на ръководителя на ДАНС му се задава въпрос на чуване в Народното събрание и той излага обстоятелства - от кой момент излагането на истината е политическо говорене? Освен това, някои неща в изказването на министър-председателя са смущаващи. Например това, че ДАНС би трябвало да му показа изпреварваща информация за готвени митинги на енергетиците, да вземем за пример. За мен това е недоумение на функциите и дилемите на ДАНС. Не можем да чакаме, че това ще бъде организация за битка и угнетяване на обективни и основателни обществени претенции и митинги. Също по този начин, че ДАНС е трябвало авансово да съгласува отчета за документирано нарушаване от заместник-министъра на електронното ръководство. Това значи ли, че министър-председателят желае да смекчи този отчет до състояние, което е преференциално за ръководещите? Според мен ДАНС би трябвало да дава справедлива информация, без значение че на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС. И да не забравяме, че ДАНС е осведомителна контра разследваща организация, тя е предоставила информации. Оттук нататък интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея точно докара до този скандал ”, сподели президентът.

„ Когато ДАНС подава информация за съветски шпиони, без значение дали са 1, 3 или 70 на куп, това се приема като безусловно чиста монета, като истина с безусловно доверие. Но когато ДАНС дава информация, която не е в полза на ръководещите, настъпва същинска нервност. Да си уточнят стандартите ”, съобщи Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР