Когато чуем думата викинг“, веднага си представяме брутален воин с

...
Когато чуем думата викинг“, веднага си представяме брутален воин с
Коментари Харесай

Истини и заблуди за викингите

Когато чуем думата „ викинг “, незабавно си представяме жесток боец с рогат шлем, обръснати слепоочия, плитки и деен грим на очите. Този облик се е развил с помощта на модерното кино и анимацията. Но до каква степен е вярна тази визия?

За благополучие, историците имат доста съществени извори, по които да реконструират действителния облик на викингския боец. Преди всичко, това са сагите – непокътнати ранно-средновековни записи на легендите на античните скандинавци. Други писмени източници, творби на антични създатели са, да вземем за пример, епичният цикъл на скалда („ скалд “ – скандинавски певец) Снори Стурлусон „ Хеймскрингла ” или „ Земният кръг ”. Тази хроника е написана към 1230 година и споделя историята на норвежките крале от антични времена до 1177 година Книгата на църковника Дудо, написана на латински към 1020 година, пък дава визия за първите скандинавски владетели на Нормандия. Много образна информация може да бъде открита, в случай че разгледате килима от Байо (датиран в края на XI в.) – древен гоблен с бродерия от вълнени конци върху лен, който изобразява норманското завладяване на Англия.

Кои са най-често срещаните неправилни показа за викингите? Първо, би трябвало да се означи, че „ викинги “ – това не е име на скандинавски народ, в това число шведите, норвежците и датчаните; а самобитна „ специалност “. Викинги се наричали членовете на всяка група въоръжени скандинавски моряци, които нападали Европа през VIII-XI век. Самата военна акция била обозначавана със същата дума. Но далеч не всички скандинавци, живеещи по това време, биха могли да си разрешат да се назовават ​​викинги.

Колкото и необичайно да наподобява, даже за самите тях тази дума имала отрицателно значение от рода на „ корсар “, „ бандит “. По-голямата част от популацията на Скандинавия се занимавало с кротичък труд: обработвало оскъдните земи, развивало отглеждане на животни и лов на риба. Между другото, актуалните мирни скандинавци са потомци точно на тези мирни фермери и риболовци. Енергичните и нападателни мореплаватели или починали по непознати земи, или основали свои повече или по-малко дълготрайни владения (като херцогството Нормандия), или пък се претопили измежду други народности, с които влизали в разнообразни търговски или военни контакти.

Второ: съществува мит, че викингите се занимавали извънредно с грабежи, насилия и злодейство. Това не е напълно правилно. Само с грабежи не се забогатява. Викингите интензивно търгували с доста от тогавашните нации. Скандинавските кораби могат да бъдат разграничени на две групи. В първата са леките и бързи „ дракари “. Те били предопределени за набези и война. Втората група са по-обемистите „ кнори “, които се употребявали за транспорт на артикули и търговия. Викингите постоянно се опитвали първо да търгуват. Едновременно с това провеждали и разузнаване. Но в случай че се оказвало, че комерсиалните им „ сътрудници “ са небрежни или нечестни, тогава повече не се церемонели и тръгвали да лишават стоките със мощ.

Третият мит е, че викингите забравяли за персоналната хигиена и били нечистоплътни. Разбира се, не могат да се съпоставят със актуалните хора, които имат топла вода от всеки кран във всеки дом, душове, купища козметика за лице и тяло, дезодоранти и антиперспиранти. Но, въпреки всичко, и те имали с какво да се похвалят. Едни от най-често срещаните находки във викингските погребения са гребени. Също по този начин, се срещат златни „ клечки за уши “, бръсначи, пинсети. Според летописеца Джон Уолингфорд (1200-1258) викингите били доста по-чистоплътни от англичаните. Те варели сапун, един път седмично се къпели и сменяли облеклата си. Мнозина обезцветявали косата си с хума и гримирали очите си.

Четвърто: прическата. Най-често викингите се изобразяват с дълга коса, сплетена в плитки. Но няма нито едно доказателства, че това е било по този начин. Според писмо от 11-ти век те бръснели тила си, а другата част от косата оставяли да пораства. И изобщо не се загатва за плитки.

Петата илюзия е несъразмерната им жестокост. Но жестокостта на викингите била в сходство с онази ера. Англичаните-сакси, да вземем за пример, били много по-прочути със своята жестокост. А, апропо, Исландия и Гренландия били колонизирани от викингите по напълно кротичък път.

Накрая, едно от главните неправилни отзиви е това, че викингите носели рогати шлемове. Но до момента е открит единствено един-единствен подобен шлем – което по никакъв метод не сочи всеобща приложимост. Повечето воини влизали в борба гологлави, а по-богатите носели елементарни конусовидни шлемове от кожа и метал. Може би за раждането на този мит е отговорен цикълът опери „ Пръстенът на нибелунгите “ на Ричард Вагнер. Още през ХІХ век към него основали театрални костюми с рогати шлемове.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР