Когато човек ясно осъзнае нуждата да инвестира, с времето ще

...
Когато човек ясно осъзнае нуждата да инвестира, с времето ще
Коментари Харесай

Инвестирането е решението на дилемата „да харчим или само да пестим“

Когато човек ясно осъзнае потребността да влага, с времето ще събере и добави задоволително средства за построяването на точния като сума и профил капиталов портфейл, споделя Десислав Василев, създател на компания за персонални финанси " Пентаграм Капитал ".

Той е лицензиран капиталов съветник към КФН, с над 15 години опит в тази сфера. Основател е на осведомителна платформа, която оказва помощ на необятен кръг от хора в откриването на точните за тях вложения. Лектор е и по тематики,свързани с вложения и финансовите пазари с фокус върху опциите, които те ни дават.

Десислав Василев ще взе участие в четвъртия панел „ Парите и хората “ на на списание „ Мениджър “. Събитието  ще се организира на 20.10.2022г. в Интер Експо Център от 12:30ч. Запазете вашето място в залата

- Кои са главните неточности, които потребителите нефинансови експерти най-често позволяват, когато стартират да влагат независимо посредством другите платформи за търгуване на финансови принадлежности?

- Според мен главните неточности са слабата диверсификация, нормално изразяваща се в покупката на прекомерно малцина скъпи бумаги, незадоволително задълбочения разбор, предшестващ вложенията, незадоволителните знания за корелацията сред другите активи, както и компликацията „ да купят и продадат добре “. В допълнение считам, че малко от потребителите познават самите себе си задоволително, с цел да са наясно по какъв начин биха реагирали при мощен растеж или спад на вложенията си.

- Колко средства са нужни за създаване на уравновесен капиталов портфейл със междинен до висок риск?

- Тук съгласно мен, въпросът не опира толкоз да средства, а до решението за започване на вложението. Когато човек ясно осъзнае, че би трябвало да влага, с времето ще събере и добави задоволително средства за построяването на точния като сума и профил капиталов портфейл. Смятам, че в един миг всеки от нас си дава сметка, че да изхарчим целия си приход е безконтролно по отношение на бъдещето. В същото време, в случай че единствено спестяваме, то инфлацията би изяла спестеното. Така естествено се появява потребността от вложението като салдото сред едното и другото, допускащ ни да харчим рационално през днешния ден, само че и да се погрижим за бъдещето. А средствата за вложение могат да бъдат набавени посредством месечни вноски (които с годините стават сериозна сума) или пък с подготвени, към този момент спестени пари. И стигаме до идната стъпка в капиталовия процес- кой да е капиталовия ни портфейл. Той би трябвало да бъде самостоятелен за всеки от нас и да дава отговор на нашите потребности и толерантността ни към риска. А тук е значимо да знаем кой ще изготви, следи и трансформира капиталовия ни портфейл съгласно пазарните трендове.  В общи линии опциите са три - човек самичък да влага посредством платформи, да се довери на институции (като банки/инвестиционни посредници) или пък да работи с персонален финансов съветник. Това е решение което всеки би трябвало да вземе самичък.

- Кога ще забележим в България капиталови медиатори или взаимни фондове, които регистрират такса за ръководство на средства, единствено когато са генерирали позитивна рентабилност за клиентите си?

- Такъв вид такса за ръководство (само при реализирана доходност) е по-скоро пожелателна в сравнение с реалистична концепция. Почти всички артикули по света имат такса за ръководство, без значение от постигнатия резултат. А някои фондове, в допълнение имат и такса за положително показване, когато са генерирали позитивна рентабилност. Таксата за ръководство е нужна за наемането на анализатори, портфейлни мениджъри и други експерти (напримеp " compliance " ), работещи за един интензивно ръководен фонд или компания за ръководство на активи. Другата опция е да се влага в ЕТФи, които кардинално „ репликират “ избран показател. Съответно таксата за ръководство е минимална.

Достъпът до Пети банково-финансов конгрес " Бъдещето на парите " на списание „ Мениджър “ е безвъзмезден, с предварителна регистрация, която можете да извършите

Генерален сътрудник на събитието

Основни сътрудници: 

С поддръжката на : , 

Партньори на коктейла: 

Институционални сътрудници:  , , , , , 

Медийни сътрудници:  , ,, , , 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР