Когато човек реши да си купи кола втора ръка, нещата,

...
Когато човек реши да си купи кола втора ръка, нещата,
Коментари Харесай

Как да не ни измамят при покупка на кола на старо

Когато човек реши да си купи кола втора употреба, нещата, на които би трябвало да обърне внимание са доста. Сред главните, несъмнено, са общото положение на колата, информация за това по какъв начин е била поддържана, по какви пътища и по какъв начин е била карана… и не на последно място: КОЛКО СА ИЗМИНАТИТЕ КИЛОМЕТРИ. Точно тази скъпа, само че и постоянно манипулирана цифра дефинира други изключително значими стойности на колата втора употреба, а точно нейното положение и цена. За страдание не са малко търговците, които „ поправят “ изминатия пробег, с цел да се увеличи цената на продаваната от тях стока.               

Километрите и цената на колите втора употреба

В чужбина значително притежатели на коли се възползват от положителните условия, дадени от страната за прилагане на по-нов модел кола, по тази причина и гледат да се освободят от остарялата преди да е стигнала до неатрактивни стойности на километража. Това може да се окаже добър късмет за тези, които желаят да закупят кола втора употреба. Но по какъв начин да сме сигурни, че сме попаднали навръх такава, а не на следващата машинация? Подобен вид подозрения може и да са повече от основателни, в случай че търговецът е чужд и с необоснован престиж. Затова изборът на несъмнено дилърство е първата значима крачка в избора на кола втора употреба.

Какво ни споделят изминатите километри?

Кола с изминати 150-200 хиляди км е подобаваща за човек, който планува умерено прилагане на автомобила. Освен това нямаме съображение да твърдим, че една кола над 150 хиляди километра не е в положително положение, в случай че въпросните километри са били изминати по положителни пътища или автомагистрали и постоянно е осъществявана предписаната поддръжка. Важно е да се изисква информация, обвързвана с действителното положение на транспортното средство и осъществяваните инспекции и обслужвания на автомобила.

Статистиките сочат, че колите, карани в Германия навъртат приблизително 35-40 хиляди км годишно. Имайки поради тези числа, всеки търсещ да закупи кола втора употреба, може самичък да си направи една-две елементарни сметки и да си отговори на въпроса до каква степен действителни са декларираните от търговеца километри. Не се хващайте на обясненията, че макар годините на колата, километрите са малко, тъй като е била владеене на възрастен човек, който я употребил рядко и де факто тя си е стояла на чисто и топло в гаража.

Трудно ли е да се манипулира километража?

Новите модели коли имат напълно електронни системи, надлежно манипулирането на данните се оказва прекомерно елементарно и в това време мъчно доказуемо. „ Работата “ се прави за нула време, даже не е нужно да се разглобява таблото, задоволително е включване към централния компютър на колата и благодарение на особено основана стратегия колата се „ подмладява “ с десетки хиляди километри. 

В Германия измамите с пробега се санкционират даже със затвор, а в други европейски страни са планувани правосъдни процеси и санкции. В България също беше препоръчано от СБА да се криминализират операциите на изминатите километри с отнемане от независимост до 2 години и санкция до 6 хиляди лева, което провокира бурни полемики.

Как да се защитим от измами с пробега?

Ако имате подозрения по отношение на декларираните километри на колата втора употреба, е добре да погледнете в какво положение са купето и моторът. Не се ограничавайте само с преценка на база цена и изминати километри. Не е наложително положителната договорка да се крие зад ниската цена.

Изберете колата рационално. Нека не бъдат решаващи външният тип на колата, сладките приказки на търговеца и съмнително ниската цена! По-добре е да останете впечатлени от грижливо попълваната сервизна брошура, фактури, потвърждаващи вписания пробег и постоянно осъществявани поправки. Не е ненужно да научите малко повече за предходните притежатели на колата, по какъв начин е била поддържана, през какви инспекции е минала.

И най-после: не се тормозете да питате. Един почтен търговец няма какво да крие и ще отговори ясно на въпросите ви. Започне ли да дава отговор уклончиво и да крие част от документите и информацията, имайте едно, дори две мислено.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР