Когато човек е образован, има по-пълноценен и стойностен живот –

...
Когато човек е образован, има по-пълноценен и стойностен живот –
Коментари Харесай

Доброволка връща ромски деца в училище

Когато човек е просветен, има по-пълноценен и стойностен живот – това споделя Ирена Михайлова, учебен посредник към СУ „ Ангел Каралийчев ” в Стражица.
 14-1  14-4  14-2  14-5
Ирена е от ромски генезис, самата тя на 36 години сама единствено приблизително обучение, само че е буен труженик за просвещението на хората от малцинствата. За от 4 години насам работи непринудено в Центъра за етнически разговор и приемливост „ Амалипе ” във Велико Търново. По 12 – часа на ден тя е на терен – след ромите в община Стражица.

Какво прави там?

„ Правя анкети. Установявам какъв брой деца не вървят на учебно заведение и на детска градина. Веднага по-късно подхващам визити в домовете им. Провеждам срещи с околните – доста пъти, до момента в който се опознаем, с цел да им печеля доверието, до момента в който чуят доводите ми и да се съгласят да пуснат децата си в клас ”, споделя Ирена Михайлова.

Самата тя е образец за майка, която сама отглежда и предизвиква 14-годишната си щерка Есил да учи. Резултатите са забележителни. Осмокласничката е цялостна отличничка в паралелка с британски език. Посещава книжовен клуб и има голям брой награди, грамоти и оценки за написани от нея есета и разкази. Момичето от в този момент е решило – ще следва „ Право ”.
Когато обикаля ромските семейства, доброволката не пропуща да изтъкне достиженията на личната си щерка – тя е най-голямата и горделивост. Така всеотдайната медиаторка е съумяла да върне в час 7 момченца.

Имало една майка с 3 деца, която живеела при родителите си в село Благоево, само че нито едно не посещавало учебно заведение и детска градина.

„ Първоначално дамата се оправдаваше, че няма пари, с цел да купи облекла и образователни принадлежности на рожбите си, с цел да ги изпрати на учебно заведение. Осигурихме всичко необходимо-дрехи, обувки, ранички, тетрадки за малчуганите и те към този момент са в клас. Две от децата са възпитаници в първи и втори клас, а най-малкото е в детска градина.

„ Щастлива съм, че съумях да реализира това ”, споделя Ирена Михайлова.

Тя работи дружно с учителите и с директорката на учебно заведение „ Ангел Каралийчев ” в Стражица – Пенка Димитрова.

„ Зная, че един ден в училище и на улицата всички ще сме равни ”, споделя мургавата медиаторка. Работата й е обвързвана с план, наименуван „ Заедно намираме решения като просветителна интеграция в мултикултурна среда във Великотърновска област ”. Тя цитира писаното в него:

Разказва с въодушевление за работата си с ромските девойчета:

„ Има 4 девойки, които тази година приключват, абитуриентки са и твърдо са решили да аплайват в университети. Едната желае да следва „ Криминалистика ”, а другите – „ Педагогика ”.

По лицето й се чете наслада. По-трудно й е с родителите от ромските махали.

„ Организираме наставнически лектории за предварителна защита на ранните и насилствените бракове и помощ на жертвите на домашно принуждение. Заедно означаваме календарни празници, културни. Създали сме клубове по ползи и за професионално насочване. Това го вършим Центъра за развиване на общността в Стражица, в който към този момент 6 години работят 15 доброволци ”, осведоми Михайлова.

Доброволците са от разнообразни общности, те вземат участие с интерес в акции, отдадени на здравето – на битката със СПИНА, на „ Ранните Бракове ”.

„ Сформирана е по план дамска група към ЦРО, в която членуват 10 дами от ромски и български генезис ” споделя тя.

Откакто се занимавала с това, животът й добил смисъл. Чувствала се благополучен човек, тъй като виждала, че има резултати от напъните й. Записала е на листче една поговорка, която е научила наизуст: „ Добави Вяра и тя се трансформира в разбиране. Добави Действие и тя се трансформира в част от живота ти ”.

Мисията „ Медиатор ” става все по-популярна в цялата Великотърновска област,отчитат от администрацията. Според виновни служители

посредникът в община Велико Търново е достигнал до 351 бездействащи младежи по програмата „ Активиране на неактивни лица ”. Тя ще продължи до 31 декември 2020 година В осъществяване на уговорките по Националния проект за осъществяване на Европейската гаранция за младежта, на 7 май 2015 година сред Община Велико Търново и Дирекция „ Бюро по труда ” е подписан контракт за реализацията на програмата.

Заради това в кметството във Велико Търново, в Дирекция „ Социални действия и опазване на здравето ”, е назначен чиновник на служба „ младши експерт, юношески посредник ”.

„ Той извършва функционалностите на медиатор сред неактивните младежи и институциите, които дават подобаващите обществени, здравни, просветителни и други услуги. За задачата той работи взаимно с специалисти от разнообразни институции – Дирекция „ Бюро по труда ”, Регионално ръководство по образованието, университети, учебни заведения, Младежки осведомително – консултантски център /МИКЦ/, юношески организации, Дирекция „ Социално подкрепяне ”, Неправителствени организации и други, с цел да предлага пакет от услуги, които в оптималната степен да удовлетворяват самостоятелните потребности на съответното безработно лице, възнамерява и координира процеса на тяхното даване ”, осведомят от общинската администрация.

Непосредствените цели и задания на младежкия посредник са идентифициране, постигане до младежи от 15 до 29 – годишна възраст, които не работят, не учат и не са регистрирани в Дирекция „ Бюро по труда ” и активирането им за активност.

„ За 2 години и 8 месеца от началото на реализацията на програмата, в община Велико Търново, е сбъднат контакт с 351 младежи, попадащи в обсега на целевата група. Предоставена им е информация за благоприятни условия за започване на работа или присъединяване в разнообразни квалификационни курсове и образования. Достигнато е до лица от 18 обитаеми места на територията на общината, като 192 от тях са дами, а 159 са мъже ”, оповестяват още от кметството в болярския град.

Статистиката по отношение на равнището на добитото обучение на разпознатите младежи сочи, че 55.5% са приключили приблизително обучение, 26.4% са с главно или по – ниско обучение, а 18.1% имат дипломи за висше обучение. След извършените срещи с тези младежи, 151 от тях са се записали в Бюрото по труда, 19 са почнали работа най-вече в частния бранш без посредничеството на ДБТ, а 2 лицa са се върнали в системата на формалното обучение.

И все още продължава набирането на фрагменти за заемане на свободните работни места по схеми „ Обучение и претовареност за младежите ” и „ Младежка претовареност ” на Агенцията по заетостта, които са ориентирани към обезпечаване на работа на младежи до 29 годишна възраст. Обявени са редица свободни позиции в сферите на услугите, ресторантьорството и туризма, търговията, строителството, архитектурата, осведомителните технологии и други.

„ Необходимо е младежите, които аплайват, да имат уместно обучение и подготовка за съответното работно място, както и да не са работили по специалността си ”, коментират посредниците.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР