Когато човек е доволен от начина, по който портиер, сервитьор,

...
Когато човек е доволен от начина, по който портиер, сервитьор,
Коментари Харесай

Какви бакшиши се дават в различните страни по света?

Когато човек е удовлетворен от метода, по който пазач, сервитьор, таксиметров водач или барман му е дал услугата, той може да му благодари финансово и да даде бакшиш - това е обичаят в множеството страни по света. Въпреки това, манталитетът и културните характерности на обособените страни също въздействат върху метода на предоставяне и размера на бакшиши в страната. Например, някъде бакшишът се смята за засегнатост за чиновниците, а някъде - в противен случай, това в допълнение възнаграждение за обслужването към този момент е включен в цената на поръчката.

Разказваме за най-важните правила за културата на бакшиши на разнообразни места и също по този начин по какъв начин да възнаграждавате личния състав за в някои от най-посещаваните страни в света.
 Снимка 260309
Източник:

Общи правила и нюанси

Туристите с опит споделят, че е целесъобразно да оставите бакшиш в локалната валута, защото това демонстрира почитание към страната и нейните порядки.

Второ, по-добре е да плащате в брой, защото в някои заведения за хранене опцията за изтегляне на бакшиш от карта може да не е ефикасна. В такива случаи най-вероятно сервитьорът няма да получи спомагателни пари, защото бакшишът може да отиде в общата каса, от която личният състав получава малко или нищо.

Трето, коства си да научите разпоредбите за предоставяне на бакшиши от локалните поданици: те могат да ви опишат за разпоредбите, признати в страната, и да предупредят за вероятни неточности.

Но имайте поради, че разпоредбите в другите страни могат да варират доста. Във Англия да вземем за пример общоприетият бакшиш е 10%, а в прилежаща Ирландия е 12-13% и сумата към този момент е включена в сметката.

В тази страна не би трябвало да давате бакшиш на бармана: по-добре е да го почерпите с пиво. В Близкия изток 15% бакшиш постоянно към този момент е включен в сметката, само че от клиентите към момента се чакат малко спомагателни пари.

В Азия културата на бакшиши не е развита, като се изключи известните туристически места, изключително когато става дума за първокласни услуги. В Япония, да вземем за пример, даването на бакшиши може да се смята за жестоко пренебрежение, до момента в който в Китай даването на бакшиши е нелегално.
 Снимка 351378
Източник:

Cepвитьopът в CAЩ мoжe дa ce възмyти oтĸpитo, aĸo cтe мy дaли мaлĸa cyмa нaд cмeтĸaтa. B cъщoтo вpeмe в Япoния щe ви дoгoнят нa yлицaтa зa ocтaвeни нa мacaтa мoнeти, ĸoитo дa ви въpнaт ĸaтo зaбpaвeни.

До наскоро Австралия и Нова Зеландия практиката да се оставят бакшиши не беше постоянно публикувана и чиновник даже можеше да бъде уволнен, в случай че го одобри. Днес възнаграждението на сервитьор към този момент не се смята за неточност на предлагащия или за нарушение на вземащия, само че бакшишът към момента може да бъде отказван, изключително в Нова Зеландия.

Австрия

В заведенията за хранене в Австрия нормално включват бакшиш в сметката, само че някои хора считат, че е добър жест да закръглят сумата до най-близкото число. Например, в случай че сметката е 35 евро, доста хора считат, че е редно да платите 40 евро.

В питейните заведения също е признато сметката да се закръгля, да вземем за пример сума от 5,50 евро се закръглява на 6 евро. В такситата се чака бакшиш от 10% от сметката, до момента в който в хотелите портиерът нормално получава 1 евро за всяка чанта.
 Снимка 602267
Източник:

Франция

Във Франция, в случай че в сметката за потреблението в заведения за хранене и кафенетата написа " льo пypбyap " - в допълнение заплащане за обслужване, тогава не се изисква бакшиш, само че доста французи към момента оставят 10% върху сумата. В питейните заведения не се одобряват бакшиши.

В такси се чакат 10-15% от цената на пътуването, а за самостоятелен трансфер от летището можете да оставите от 10 до 20 евро според от времето на изчакване и класа на автомобила. В хотелите нормално дават по 2 евро за всяка чанта, 1-2 евро за камериерка и 10-15 евро за пазач, с цел да резервира маса в ресторант.
 Снимка 573954
Източник:

Италия

В Италия, в заведенията за хранене, бакшишите може към този момент да са включени в сметката, само че в случай че това не е по този начин, тогава 10% от сумата на поръчката се смята за норма. В питейните заведения дребните монети могат да се употребяват като бакшиши.

Очакват се бакшиши в такситата, които би трябвало да бъдат разисквани авансово. В хотелите можете да оставите няколко евро за пазач, пазач и рум сървис.

Испания

В Испания заведенията за хранене нормално оставят 5-10% от сметката. В питейните заведения можете да оставите към 20 цента за пиво. В такситата е признато сумата да се закръгля. В хотелите нормално дават по 1 евро за всяка чанта, можете да оставите бакшиш на камериерката и личния състав в ресторанта, според от равнището на обслужване.
 Снимка 227026
Източник:

Гърция

Ако екскурзиантът възнамерява пътешестване до Гърция, той би трябвало да помни, че в заведенията за хранене е всекидневно да се оставят 10% над сметката, в случай че е дребна, и 5%, в случай че посетителят е поръчал повече ястия. В питейните заведения нормално се оставят дребни пари, а в таксито е всекидневно просто да закръгляте сумата.

Ако пътуващият употребява услугите на частни водачи, целесъобразно е да им оставите 2 евро върху цената на еднодневното пътешестване, а при групови екскурзии 4-6 евро на човек.

В хотелите се предлага да дадете 1 евро за всяка чанта на портиера и няколко евро дневно за камериерката. Консиержът получава бакшиш единствено при специфични случаи.

Обединени арабски емирства

Туристите, почиващи в ОАЕ, оставят 15-20% от сметката в кафене. В заведенията за хранене на по този начин наречените 7-звездни хотели те нормално благодарят авансово на основния сервитьор, който ще сервира масата (с еквивалента на Щатски долар 50-100).

Цената на едно ядене в такива заведения за хранене стартира от 200 $. Такситата закръглят цената на пътуването и оставят $5 за частни водачи за еднодневно пътешестване.

В хотелите е целесъобразно да давате 30-35 $ на пазач за всяка значима услуга - да вземем за пример за резервация на ресторант, в който е мъчно да се влезе. В спа комплексите е всекидневно да се оставят 5-20 дирхама според от изразходваната сума.
 Снимка 560781
Източник:

Катар

В Катар е признато да се оставят към 15-20% бакшиши в заведенията за хранене, в случай че обслужването не е включено в сметката и 10-15%, в случай че е включено.

В хотелските заведения за хранене бакшишът не е наложителен, само че се смята за демонстрация на положително образование. В такси е всекидневно да се оставят 5-10 риала на пътешестване, а в хотели - 10-20 риала за пазач и 10 риала дневно за камериерка.
 Снимка 225766
Йордания

В Йордания заведенията за хранене нормално включват обслужване в сметката, само че в случай че гостът желае да остави спомагателен бакшиш, той може да добави 5-10% към сметката като признателност за сервитьора.

Ако пасажерът употребява такси, тогава бакшишът нормално е 10-15% от цената на пътуването. Ако пътуването се прави от частен водач за еднодневна обиколка, тогава към цената на пътуването би трябвало да се прибавят 30 Щатски долар като признателност.

В хотелите можете да оставите бакшиш на портиера за всяка чанта - нормално 1 динар на чанта. На камериерката може да се даде 1 динар дневно, а на пазач би трябвало да се предложи авансово бакшиш, в случай че гостът разчита на неговата помощ в специфичен случай, да вземем за пример помощ при закупуване на билети за концерт или други услуги.
 Снимка 597594
Източник:

Cингaпyp

Бaĸшишитe ca твъpдe пpoтивopeчив тeмa в Cингaпyp, мaĸap нeгoлeми cyми в знaĸ нa блaгoдapнocт в xoтeли и pecтopaнти дa нe ca зaбpaнeни.

Ho нa caйтa нa пpaвитeлcтвoтo, диpeĸтнo ce пocoчвa, чe " бaĸшишитe нe ca oбpaзът нa живoтa " в ocтpoвнaтa дъpжaвa.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР