Когато бях притиснат до стената и викайки неволята се хванах

...
Когато бях притиснат до стената и викайки неволята се хванах
Коментари Харесай

През музика, маркетинг и театър до чатботове

Когато бях притиснат до стената и викайки неволята се хванах за косата и се теглих и теглих, строих си стълба „ от парещите въглени на тъгата си ” и се възвисявах над дребните проблеми...

Преди към три години, откакто към този момент се бях открил в Сингапур, самичък и надалеч от създаваните с години професионални контакти, благодарение на двама мои другари сътворих страницата си в интернет. Направих я в WP. Свързах WooCommerce и направих дребна магазинна част в която да продавам онлайн уроците си и курсовете си по Сценично държание. Не мислех и не се надявах да е елементарно, бързо и незабавно. Учех нови и далечни досега за мен неща – онлайн продажби, основаване на онлайн школа. Таргетирането, популярност Богу, беше лесната страна, тъй като услугата ми е професионална и аз си знаех от офлайн бизнеса преди кои са ми клиентите. Добрата вест беше, че страницата, с помощта на приятелите ми и готовите темплейти стана много добра образно и комфортна на практика. Но тук пристигна казуса с популяризирането ѝ. Така де, всичко самичък и без пари не можеш да си направиш.

Четенето и търсенето продължи с цялостна мощ. Тогава чух думата „ чатбот ”. Сам не знаех какво е. Малко хора знаят, че имам 5-ти разряд по електротехника от ОТЕА „ С. М. Киров ” в София. Което на по-прост език значи, че механически не съм напълно необут. Истината е, че отвертките и клещите в никакъв случай не са ме привличали. Но този път основаването на чатбот ме плени. Оказа се, това е ребус. Това е „ кръстословица ”, която би трябвало да решиш. Защото, както споделя моят сътрудник и бизнес сътрудник Велик Хазнатарлиев: „ Лесно е да се научиш да правиш чатботове от техническа позиция. Трудно е да направиш чатбота подобен, че хората да не го разпознават незабавно, да му се доверяват, да го одобряват като благонадежден източник на информация и асистент. ”.

Но когато научих, че чатботовете могат да заменят много от изчезналите звена в моят екип от един човек – в действителност аз си бях екипа, се въодошевих и направих първият си вирутален помощник. И тогава започнах да изпитвам на личен тил последствията от неумението да приказваш на езика на клиентите си, да отговаряш на упованията им, които не си проучил и не познаваш и да „ бомбардираш ” със известия благополучен от техническият си напредък и нови познания де що има навсякъде другари, сътрудници, възпитаници, познати и непознати. След седмица стопирах чатбота. Бях застрашен от приятелите ми с линч, само че мълчанието на действителните клиенти ме тормози доста повече.

Сценарият, методът и всички тези значими дребни нещица от човешкият фактор сложих на дневен ред. Запхочнах да чета нови „ дебели книги ” за това кое и по какъв начин се прави. След това се върнах още веднъж към чатбота си. Създадох го още веднъж от нулата, само че този път логиката на другарство беше подчинена на интереса на клиента, на потребностите му и на желанията му.

Не мина доста време, само че мина доста материал през главата ми за основаване на онлайн школи и образования и благодарение на моят чатбот сътворих автоматизиран петдневен курс по театрално държание, който и до през днешния ден се употребява. Периодично изпращане на известия, което се случва в резултат на някаква логичност – курсиста е извършил теста и е минал на последващо равнище, дал отговор е на въпрос или друго. Интегрирах система за разплащане STRIPE, която разрешава заплащането да се извърши ИЗЦЯЛО в месинджъра. По този метод клиентите НЕ НАПУСКАТ обичаното им интернет пространство и по-точно Месинджъра. След това към този момент всичко стана доста по-лесно и по-интересно.

Хареса ми да вземам решение такива проблеми. Започнах да мисля за това по какъв начин да развия тези си познания и умения до степен да ги продавам. Започнах нови онлайн курсове, проби и опити. И по този начин сътворих първата си организация. Клиентите се появиха един по един и скоро доволните споделяха с други и по този начин един по един идваха при мен за основаването на следващият чатбот.

Миналата година имах привилегията да бъда първият и може би към момента ЕДИНСТВЕН клиент и сътрудник на платформата MANYCHAT, която употребявам за основаването на чатботове си, да участвам като посетител и да опитвам някои от нововъденетията, които предстояха да се пуснат всеобщо. Видях с очите си колектив от млади и усмихнати хора, които работят стимулирани от триумфите си и от компликацията да си на върха. В момента тази платформа е номер едно освен по известност, само че и по нововъведения и брой клиенти. Тя е главен и максимален сътрудник на Фейсбук.

През октовмри „ срещнах ” в цифровото пространство Велик Хазнатарлиев и двамата с него създадохме организация www.botcom.co, скоято към този момент набираме скорост. Имаме клиенти на три континента. Единствената българска организация, която е сертифицирана от платформата MANYCHAT за Агенция сътрудник и Месинджър Маркетинг Експерт е нашата. От стотиците кандидатствали организации от целия свят нашата е една от седемнайсетте ИЗОБЩО сертифицирани за момента.

В момента работим по стратегия за подкрепяне и образование на български експерти по основаването на чатботове, платформа, в която да се развиват тези познания и умения, както и екип от експерти във всички съпътстващи основателите на чатботове специалности като – цифров маркетолог, PR, програмисти, търговци, прависти и други.

Такова бе началото ми с чатботовете – непредпазливо. А се трансформира в голяма обич! Музикант (завършил съм ДМА „ П. Владигеров ” ), икономист ( магистър по маркетинг в УНСС ) и лекар на театралните науки ( опазих дисертацията си в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов ” ) на 46 години започнах да изучавам безусловно нови за мен материи и да сътворявам бизнес инициативи от нов вид и напълно от нула. Но до момента в който съм жив евентуално ще остана подобен – търсещ провокациите и заобикалящ лесните пътища.

Сингапур, доктор Мартин Кърнолски, 13/02/2019г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР