Когато бях обявен за федерално търсене в Русия, се намирах

...
Когато бях обявен за федерално търсене в Русия, се намирах
Коментари Харесай

Христо Грозев: Страхувам се от убийство! Българското правителство трябваше да ме потърси

Когато бях разгласен за федерално търсене в Русия, се намирах на различен континент със фамилията и взехме решение да останем там. Но дано не конкретизираме. Това сподели пред Нова телевизия журналистът Христо Грозев, който беше разгласен за търсене от Руската федерация.

„ Поне от 2-3 години аз и сътрудниците ми от „ Белингкат “ имаме необикновен режим на пътешестване – пазаруване на билети в последния миг, с цел да не могат да бъдат проследени “, сподели той.

„ Сега с цел да се върна в Австрия, където пребивавам, ще би трябвало да трансформира маршрутите си, с цел да не попадна в страна, която може извърши услуга на Кремъл “, добави той.

Грозев сподели, че не счита, че има поръчка за неговото очистване.

„ Включването на задграничен жител в описите за федерално търсене е по-скоро казус. Аз съм един от серията публицисти, които до момента са единствено руснаци “, сподели той.

„ Виждаме казус. Виждаме, че от 2-3 години имат голям проблем с нашите следствия. Получавали сме сигнали от източници от съветските служби да внимаваме “, добави той.

„ Страхувам се от това, което назовават ексцес на изпълнителя – някой без да пита да реши да извърши услуга на Кремъл, да аргументи гибел или да реши да ме отвлече “, изясни журналистът.

Относно изказванията, че той и сътрудниците му са задгранични сътрудници, той съобщи: „ Ако даже част от това беше правилно, това значи руснаците да имат доказателства – фрагменти, хакнати мейли, някаква връзка. За тях щеше да бъде един новогодишен подарък да разгласяват тези фрагменти и един път вечно да си решат казуса с „ Белингкат “ и Грозев “.

„ Засега не знам каква е повода да бъда включен в лист за търсене. Аз съм наел юристи в Русия. Те не могат да схванат в какво тъкмо съм обвинен или упрекнат “, уточни Грозев.

Той позволи превантивна задача в сходно обвинение, с цел да се сплашат други публицисти в Русия.

Грозев изясни, че с сътрудниците му са почнали да снимат филм за интервенция, в която украинците се пробват да убедят съветски бойци да спрат да бомбардират украински селища против възнаграждение. „ Руснаците също знаят за тази интервенция и се поолучава едно надхитряне кой кого ще излъже. Получава се един супер забавен филм, който рано или късно ще излезе “, съобщи той.

„ 2016 година аз попаднах в полезрението на съветските служби с следствието на сваления малайзийски Боинг. На излизане от Русия ми беше комплициран черен щемпел. Представител на ФСБ ми постави черен щемпел, тя ми сподели, че аз трябвало да знам за какво. Но явно беше поради MH-17 ”, описа той.

Грозев напомни и друго огромно своя следствие – на ликвидиране в Берлин на чеченски емигрант, осъществено от ФСБ. Според него, това е бил моментът, в който указания са били спуснати от самия Путин.

„ Преди нашето държавно управление да реши да привика Митрофанова, най-малко три други предложиха помощ “, сподели той по отношение на българската реакция на неговото търсене.

„ Би трябвало да има мигновена реакция на държавното управление “, съобщи той и уточни, че към този момент е получил предложение за помощ от Холандия, Австрия, Швеция, Естония.

От българското държавно управление не е сбъднат контакт с него: „ Никой не ме е потърсил към този момент. Странно е “.

„ Българското държавно управление би трябвало незабавно да се свърже в случай че не с мен, то с съветския дипломат, това ме тормози, че толкоз време лиши в мислене – дали би трябвало или не би трябвало “, посочи журналистът.

„ Има доста хора в съветската ръководеща класа, които смятат българите за по-нисша раса, по тази причина е доста тъпо, че има толкоз доста кремълофили у нас, толкоз хора, които се възхищават на Путин. Това не е споделена обич “, съобщи Грозев.

Той уточни, че бил се завърнал „ по-скоро в Европа, само че не и в България “. „ Надявам се да се забележим през лятото “, сподели той. По думите му, фамилията му е готово да живее няколко месеца в този режим.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР