Когато братът на Рикардо Шмиц му гостува във Вилнюс, Литва,

...
Когато братът на Рикардо Шмиц му гостува във Вилнюс, Литва,
Коментари Харесай

Защо чуждестранните работници се стичат в един 700-годишен европейски град

Когато братът на Рикардо Шмиц му гостува във Вилнюс, Литва, двамата отиват на зимна разходка в среднощ - нещо, което съгласно него в никакъв случай не биха създали вкъщи в Бразилия, споделя в собствен материал за литовската столица CNBC.      " Брат ми не беше виждал сняг от дете, тъй че беше доста разчувствуван. Разхождахме се от среднощ до 3 часа сутринта ", споделя Шмиц пред малкия екран. " В нито един миг не се почувствах уплашен или обезпокоен. За мен това е скъпо. "     Шмитц идва във Вилнюс за първи път през 2018 година като студент в границите на стратегия за образование в чужбина. След като си обезпечава работа на цялостен работен ден, той се завръща през 2020 година и в този момент работи като старши съветник за Deloitte и учител по финансово и данъчно право в литовския университет Mykolas Romeris.   

" Когато се върнах тук, имах това умерено чувство, че съм си вкъщи ", споделя той. " Планът ми за обозримото бъдеще е да остана. "  
Търсят се квалифицирани работници    Шмиц е един от многото чужденци, живеещи в Литва. Техният брой е повишен от към 145 000 през 2022 година до над 200 000 през 2023 година, съгласно локалните медии.     Кампанията " Вилнюс - G-точката на Европа ", която литовската столица започва, попада в международните заглавия през 2018 година, а финансирани от държавното управление организации като Work in Lithuania и Invest Lithuania имат за цел да привлекат квалифицирани задгранични служащи и вложения в страната.    С население от едвам 2,8 млн. души Литва изпитва дефицит на локални гении, които да зареждат разрастващите се софтуерни и финансови промишлености в страната. И младите експерти като Шмиц са привлечени от тези благоприятни условия за кариера. В изследване, извършено измежду 1300 задгранични студенти, които сега учат във Вилнюс, 42% от тях декларират, че виждат живота си след завършването в града.   

" Започнах като стажант, по-късно се реалокирах на позиция съветник, а в този момент съм на по-висок пост ", споделя Шмиц. " Тъй като тук пазарът е дребен, човек има повече благоприятни условия и това му оказва помощ да се развива. "  
Времето за обработка на визите е намаляло от осем месеца на едвам един, а към това се прибавя и самобитна стипендия от 3 444 евро, която се отпуска на чужденци, работещи в специалности, от които страната се нуждае.     По данни на Work in Lithuania до момента са отпуснати към 400 сходни стипендии.   Здравословен метод на живот    В Литва има 15 публични празника годишно - вторият по величина брой в Европейския съюз. В същото време единствено 1% от чиновниците работят " доста дълго ", което е много под междинното равнище от 10%, съгласно показателя за добър живот на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).   

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин класира страната на 11-то място по баланс сред професионалния и персоналния живот, като по този метод тя изпреварва Швейцария и Унгария. Това е нещо, което съгласно Миша Йохана е същинското преимущество на живота във Вилнюс. 
" Моята компания тук в действителност предизвиква хората да употребяват цялата си отпуска. Това е доста друго от културата на работа в Индонезия, откъдето съм родом ", споделя Йохана, която е от Джакарта.    Подобно на Шмиц, тя отива във Вилнюс, с цел да учи, като изборът ѝ е повлиян от желанието ѝ да бъде с литовското си гадже, с което се е срещнала в Бали.    Индонезийците са склонни да се отнасят по-спокойно към работата от литовците, прибавя Йохана, само че по думите ѝ в Индонезия шефовете по-рядко утвърждават отпуските, което значи, че служащите са склонни да си измислят аргументи, нормално свързани със фамилията, с цел да излязат в отмора.     " Тук не ми се постанова да върша това ", подчертава още Йохана, която работи нощем от жилището си във Вилнюс като управител в платформата за маркетингови данни Whatagraph. Така дните ѝ остават свободни за страничната ѝ работа като артист.     Не на последно място, изяснява тя, въздухът в Литва е извънредно добър, за разлика от този в нейния роден град Джакарта. 

" Вилнюс също по този начин е доста подобаващ за вървене пешком, а това е още едно нещо, което не мога да върша в моята страна, тъй като пътищата там не са направени за пешеходци. "  
Лаура Гуарино пък се реалокира във Вилнюс от Италия през 2021 година, също посредством стратегия за образование в чужбина. Тя споделя, че е била щастлива да се сбогува с трафика и тълпите в Неапол, заменяйки ги с 10-минутно пътешестване до офиса си в литовската столица.    " Просто се влюбих в града ", споделя Гуарино, която работи като управител бизнес развиване за Teltonika Telematics. " Неапол е толкоз препълнен, на всички места има единствено здания и толкоз доста трафик - това е доста досадно. Вилнюс има толкоз положително въодушевление и е толкоз спокоен, че просто не желая да си потеглям ".   Някои трудности    Гуарино, Шмиц и Йохана считат, че е било елементарно да се впишат в локалната просвета, защото множеството локални поданици владеят британски език, макар че всички те споделят, че са посещавали курсове за проучване на литовски език.    От културна позиция им се е наложило да се приспособят към по-сдържан и структуриран метод във взаимоотношенията, който е в несъгласие с откритите, прочувствени и мощно разговорни характерности на индонезийската, бразилската и италианската просвета.    Вилнюс обаче към този момент не е оня на ниска цена град, който е бил в миналото. Гуарино и Йохана споделят, че разноските за наем, сметки и хранителни артикули не са по-ниски, в сравнение с в техните страни.    

Тримата задгранични служащи би трябвало да се приспособяват и към дългата, сурова литовска зима. Йохана е възприела локалната традиция " ekete " - сауна, последвана от потапяне в ледено езеро, което тя разказва като “излизане отвън тялото ".  
Междувременно Шмиц се занимава със зимен спорт - кърлинг, като се състезава в националния шампионат на Литва, а Гуарино показва:     " Просто би трябвало да си вземам витамин D и да съм сигурна, че ще пътувам назад до Неапол за Коледа, и всичко е наред ". 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР