Когато Анна Пърсел Хигинс - благочестива католичка от ирландски произход,

...
Когато Анна Пърсел Хигинс - благочестива католичка от ирландски произход,
Коментари Харесай

Смърт след 18 бременности роди първата клиника за семейно планиране преди 105 г.

Когато Анна Пърсел Хигинс - благочестива католичка от ирландски генезис, издъхва в Ню Йорк през 1899 година, никой американец не е подозирал, че гибелта й с изключение на персонална покруса за фамилията й ще докара до една половинвековна битка за правото на всяка жена и всяка двойка да дефинира броя на децата си и да употребява контрацептиви, в случай че не желае повече наследници.

Анна умира едвам на 49 години след 18 бременности за интервал от 22 години и гибелта й трансформира живота на едно от 11-те й оживели деца - 20-годишната Маргарет, а с него и историята.

Младата жена е толкоз разтърсена от загубата на изтощената си от бременности, загуби и раждания майка, че трансформира битката за надзор върху раждаемостта и фамилното обмисляне в задачата на живота си.

 Снимка: Library of Congress

Началото на 20 век е време, в което освен не се приказва обществено за тези неща, само че от 1873 година в Съединени американски щати е в действие законът " Комсток " за битка с непристойността. Актът криминализира публикуването, разпространяването и притежаването на информация за уреди или медикаменти за аборт или контрацепция. Лицата, наказани за нарушаването му, могат да получат до 5 години отнемане от независимост с тежък труд и санкция до 2000 $. Законът също по този начин не разрешава разпространяването по пощата и вноса на материали от чужбина, с разпореждания за още по-строги наказания и санкции.

Родената на 14 септември 1879 година Маргарет минава образование за здравна сестра и получава своята тапия през 1902 година, когато се и омъжва за архитекта Уилям Сангър. През 1910 година сеемйството се открива в Манхатън, а година по-късно младата жена стартира да написа своя колонка за женската половост във в. " New York Call ". През 8-те й години стаж като здравна сестра Маргарет се сблъсква неведнъж със гибелта - тя участва на многочислени преждевременни раждания, приключили с кончината на бебета и майки, както и става очевидец на гибелта на доста млади дами след противозаконен аборт.

Затова и съгласно тогавашните морални стандарти за възпитание, публикациите на Маргарет са сензационно откровени. През 1914 година тя разгласява своя месечна листовка " Бунтът на дамите ", в която застъпва тезата, че всяка жена би трябвало да бъде стопанка на тялото си . Скандално обръщение за началото на 20 век. Пет от седемте издания на брошурата са неразрешени, а Маргарет е упрекната в нарушение на законите за непристойността, което я принуждава да замине за чужбина.

Разследването против нея е прекратено две години по-късно и тя се завръща в Ню Йорк. Маргарет откровено има вяра, че контролът върху раждаемостта и фамилното обмисляне са основни за слагането на завършек на бедността и страданията на дамите в многолюдни фамилии. Но към момента разпространението на такава информация е нелегално. По време на работата си като здравна сестра, Маргарет постоянно посещава домовете на небогати имигранти и скрито дава препоръки на дамите с влошено здраве поради чести бременности, спонтанни аборти или увреждания след опити за унищожаване на плода с подръчни средства.

 Снимка: Library of Congress

Това обаче не е задоволително и на 16 октомври 1916 година Маргарет Сангър отваря вратите на първата клиника за фамилно обмисляне в страната. Мястото е кварталът Браунсвил в източната част на Бруклин, където в една двуетажна къща постоянно живеят по 8 фамилии, а мизерията и мръсотията са на всички места, защото в постройките няма течаща вода.

За да притегли вниманието на дамите в Браунсвил, Маргарет и сестра й създават листовки на британски, италиански и иврит и ги разлепят из целия квартал.

" Майки, няма потребност да страдате повече ", написа на флаерите.

Още на първия ден след отварянето на клиниката пред вратата й се подрежда дълга колона от майки с бебешки колички. Маргарет изяснява на всяка от тях по какъв начин може да се защищити от нежелана бременност дали посредством метода на прекъснатия сексуален акт или посредством по-модерни способи като контрацептивната диафрагма.

 Снимка: Collection in the Library of Congress

Клиниката обаче остава отворена едвам седем дни. След което Маргарет Сангър е задържана. Задържането й провокира вниманието на медиите и Маргарет получава мощна поддръжка, макар напъните на управляващите и Католическата черква да й затворят устата. По време на делото, правосъдната зала е цялостна с майки с бебета, които пазят Сангър. Въпреки това тя е приета за отговорна и наказана на 30 дни затвор.

Маргарет апелира, само че още веднъж губи. Въпреки че отхвърля жалбата й арбитър Фредерик Кейн нарушава статуквото. Той постановява, че лекарите са длъжни да защищават пациентите си, по тази причина в случай че контрацепцията може да предотврати предаването на полово-преносими заболявания или да защищити жена от рискова бременност, то най-хубавото, което може да направи един доктор е да резервира пациентите си здрави, като им предпише контрацептиви по медицински аргументи.

 Снимка: Library of Congress

Тази открехната законодателна малка врата разрешава на Маргарет Сангър да продължи напъните си законно. През 1923 година тя открива изцяло безпрепяствено новата си клиника за фамилно обмисляне, в която " дамите от висшето общество, дамите със статут и радващите на уважението на обществото можеха да разискват управлението на раждаемостта по метод, по който не бе правено до момента ".

През 20-те и 30-те години Маргарет Сангър уголемява активността си в интернационален проект. През 1942 година тя се реалокира в Тусон, Аризона, а 11 години по-късно става първият президент на Международната федерация по планувано родителство. По същото време тя спонсорира работата на биолога и фармаколог Грегъри Пинкъс, който е в екипа на " бащата " на хапчето " антибебе " Карл Джераси - наследник на българския доктор кожен лекар от еврейски генезис Самуел Джераси.

Революционната таблетка е утвърдена от американската Агенция по медикаментите и храните през 1960 година, а 6 години по-късно Маргарет Сангър си отива от този свят на 86-годишна възраст.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР