Когато американският автор и илюстратор Тиодор Сюс Гайзъл, известен като

...
Когато американският автор и илюстратор Тиодор Сюс Гайзъл, известен като
Коментари Харесай

Как се появи Гринч, който открадна Коледа, и с кое създание от българския фолклор си приличат?

Когато американският създател и илюстратор Тиодор Сюс Гайзъл, прочут като Доктор Сюс, основава ядосания гражданин на планината Крампит със сърце „ два размера по-малко “ в класиката си от 1957 година „ Как Гринч открадна Коледа “, не се е наложило да търси ентусиазъм надалеч.

„ Миех си зъбите една заран на 26 декември, когато видях много „ гринч “ лице в огледалото “, споделя той в изявление за Redbook през същата година.

„ Осъзнах, че нещо се беше объркало с Коледа или по-скоро с мен. Така написах историята за моя тъмен другар Гринч, с цел да видя дали мога да преоткрия нещо за Коледа, което явно бях изгубил “, прибавя той.

Макар Гринч да не харесва множеството неща, той най-много ненавижда дните към Коледа поради звуците от инструментите, празничните вечери и пеенето на коледни песи. Неможещ да понесе празниците повече, той взема решение да ги провали, като открадне цялата декорация и дарове от селцето до планината му. Въпреки, че съумява в своя проект, той осъзнава, че празничните дни имат по-дълбок смисъл, а сърцето му пораства и става „ три размера по-голямо “.

Гринч е разказан като зелено и космато хуманоидно творение, чийто стомах има крушовидна форма, а лицето му прилича котешко.

Има ли Гринч в българския фолклор?

Дори и концепцията му да е въодушевена от възприятието за самотност към празниците, то методът, по който наподобява героят Гринч, може да бъде отъждествен на разнообразни създания.

Сюс споделя, че в процеса на писане черпи хрумвания от религиозни текстове и митология. А при другите нации не липсват сходни фолклорни създания, които злосторничат в същия интервал от годината, в който и Гринч.

В българския фолклор сходно създание е караконджулът.

Снимка: iStock

Според поверията появяването на караконджула е през граничния интервал сред остарялата и новата астрономическа година, през по този начин наричаните от християните „ Мръсни дни “ - от Бъдни вечер до Богоявление.

Представите за караконджула са разнообразни. Караконджулът наподобявал окосмен човек с огромна глава, рога, опашка, едно око и един крайник. Той живеел в запустели места и пещери. Вършел пакости единствено нощем, след което изчезвал.

За да се предпазят хората, носели в облеклата си скилидка чесън, по вратите и прозорците на къщите си слагат клончета от черен глог.

Снимка: Ладислав Цветков

Заради тяхната поява през „ Мръсните дни “ потеглят дружините на маскираните мъже, наричани сурвакари, бабугери и кукери.

Снимка: Ладислав Цветков

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР