Кога ще се проведат изборите за нов парламент и за

...
Кога ще се проведат изборите за нов парламент и за
Коментари Харесай

Въпрос с повишена трудност: Кога ще са изборите за парламент и за президент?

Кога ще се проведат изборите за нов парламент и за президент е, както се споделя - въпрос за един милион $. В Народното събрание, което би трябвало да вземе решение за датата за президентския избор, групите са разединени. Макар към този момент да се оформя нещо като консенсус... А са разединени, тъй като сами за себе си не могат да преценяват желаят ли или не - поради изборната интензивност.

За разлика от парламентарните групи освен е наясно, ами и разгласи обществено желанията си. Явно избор 2 в 1 не го устройва, тъй като в този случай ще би трябвало да се конкурира с евентуално мощни номинации, каквито наложително би трябвало да повдигнат най-малко ГЕРБ и " Демократична България ". Също по този начин противоречал на духа на главния закон, акцентира президентът. Конституцията и Изборният кодекс въпреки всичко указват периоди кое по кое време би трябвало да се случи. Но на процедура в тази ситуация последната дума ще има президентът. Който обаче е подложен в много неподходяща позиция, написа Клуб Z.

Каква е обстановката сега?

Очевидно е - държавно управление в рамките и на това Народно заседание няма да бъде формирано. Третият мандат е в парламентарната група на Българска социалистическа партия. Лидерът разгласи обществено, че счита да го върне на президента в интервала 10-15 септември - или към две седмици след взимането. Това, несъмнено, на фона на отхвърли на обединенията в Народно събрание даже да договарят с левицата, изглеждаше през цялото време като голословно дълъг период. Затова и задържането бе стимулирано с някои незабавни законодателни начинания, с които Народното събрание трябвало да завърши, преди да бъде разхлабен - най-много с актуализацията на бюджета за 2021 година
 Експерт: При избори 2 в 1 общата дата да е на първия тур на президентските Експерт: При избори 2 в 1 общата дата да е на първия тур на президентските
" Ако изборите са 2 в 1, разумно е парламентарните да са по време на първия тур на президентските, тъй като изборната интензивност на вто...

На този декор ръководителят на Народно събрание направи към този момент няколко податки - че президентският избор може да се организира на 14 ноември, с втори тур - на 21 ноември. (Депутатите би трябвало да насрочат избори за президент най-малко 60 дни преди провеждането им. Изборът за нов президент се организира не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди приключването на пълномощията на президента.)

Ако Нинова въпреки всичко " устиска " мандата до датите, които е декларирала, то в рационално къс период, въпреки да не е категорично посочен в конституцията, президентът разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, дефинира и датата на изборите за нов подобен. Избори за ново Народно заседание се създават най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното - указва още главният закон.

Изборният кодекс е по-категоричен: " Изборите за народни представители за Народно заседание и за общински съветници и за кметове се насрочват от президента на републиката не по-късно от 60 дни преди изборния ден ". Хипотетично, в случай че Радев разпусне 46-ото Народно събрание в средата на септември (в случай, че Българска социалистическа партия не върне мандата още по-рано), то избор за нов Народно събрание би трябвало да има през ноември (заради условието за 60 дни за образуване на самите избори). Така на процедура датата зависи от връщането на мандата и от " рационалния период ", в който президентът би трябвало издаде указа за разформироване и за дата за нови избори.

 Ива Митева заприказва за избори през ноември, освен за президент, ами и за парламент Ива Митева заприказва за избори през ноември, освен за президент, ами и за парламент
Президентските избори ще са през ноември и от позиция на икономии е по-добре да са две в едно, в случай че не се сформира постоянно правителс...

В същото време президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Мандатът на Румен Радев изтича на 21 януари. Това значи, че след 21 октомври той няма право да разпусне Народното събрание. Но отсрочване до 21 октомври не е допустимо на процедура. С точната дата за парламентарния избор сега може единствено да се спекулира, тъй като очевидно е - президентът и Народното събрание на процедура се дебнат. Ако Народно събрание въпреки всичко вземе решение за първи тур на 14 ноември и втори на 21-ви, то Радев, с цел да избегне избор 2 в 1 може (неофициално) да пришпори Българска социалистическа партия да върне бързо мандата, по-точно на 7 септември, с цел да насрочи избор за парламент за 7 ноември.

Това бе и главната линия на опълчване в Народното събрание - откакто Нинова предложи актуализацията на бюджета да се прегледа в оптимално къси периоди и да се гласоподава в зала на второ четене (т.е. окончателно) на... 7 септември. След двучасов спор обаче, в който левицата бе обществено упрекната, че обслужва интереса на Радев да няма избори 2 в 1, болшинството не одобри въпросния план за решение.

В същото време, по този начин значима и за служебното държавно управление, и за самия Радев, се намира на стадий оферти сред двете четения, ще се разисква занапред в комисиите, не попада (няма и как) в тазседмичната стратегия на Народното събрание. С други думи, президентът се явява на процедура пленник на бюджета, откакто предлагането на Българска социалистическа партия от през днешния ден не бе признато. Така се чака актуализацията да мине в зала идната седмица - на 8 и 9 септември, Нинова да върне мандата по-късно, а президентът ще е заставен да разпусне Народно събрание след " заветния " 7 септември, с което би могъл да попадне тъкмо в хипотезата 2 в 1 - 14 и 21 ноември.

Разбира се, той може да избегне тези дати поради неналичието на период отвън указаното, че не може да разпуска Народно събрание в последните три месеца от мандата си и затова през днешния ден от парламентарната естрада имаше иронични намеци от страна на ГЕРБ, че можело да се върви на избори и през декември. И въпреки всичко президентът има още един ход - да разпусне Народно събрание на 10 септември и избори да се проведат на 7 ноември. Причината е, че и конституцията, и Изборнияг кодекс споделят, че вотът би трябвало да се организира “не по-късно от 60 дни ”, т.е. - може и дните да са под 60. А съгласно хронограмата на ЦИК първите дейности по организацията на вота стартират на процедура 57 дни по-рано.

Вероятен сюжет е и парламентарните избори да са на 21 ноември - с втория тур на президентските (ако няма победител още на първия). При всички положения, както стана ясно, избори за ново Народно заседание се създават най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното. А в това време президентът би трябвало да назначи и служебно държавно управление.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР