Кога ще са готови първите три участъка на Хемус“? Оказва

...
Кога ще са готови първите три участъка на Хемус“? Оказва
Коментари Харесай

Кога ще са готови участъците на „Хемус“ от Боаза до Плевен?

Кога ще са подготвени първите три сектора на „ Хемус “? Оказва се, че срокът се трансформира всеки месец. Ако през септември предходната година районният министър Андрей Цеков споделя, че това може да се случи през първата половина на 2026 година, то на 11 януари в отговор на депутатски въпрос декларира, че строителството ще завърши в края на 2026 година В изявление за Nova на 14 януари, т.е. 3 дни по-късно, обаче министърът сподели, че лот 1 и 3 ще са подготвени до края на тази година.

Припомняме, че един от главните претекстове за бавното строителство, съгласно министъра, бе неналичието на индексация на инхаус договорите. Цеков неведнъж заявяваше, че единственият вид строителството да се отпуши, е повдигането на цените по към този момент подписаните договори, като даже споделяше, че единствено по този начин автомагистралата „ ще се пречисти “.

Въпросното повишаване стана допустимо малко преди Коледните празници, когато бяха гласувани преходните и заключителни разпореждания в Закона за държавния бюджет. Тогава депутатите дадоха опция и инхаус договорите да се индексират поради инфлацията, макар че през последните 2 години процедурите станаха нарицателно за корупция и заобикаляне на наредбите в Закона за публични поръчки. Припомняме, че държавното „ Автомагистрали “ е превъзлагало дейностите по строителството на „ Хемус “, само че и на лотове от скоростния път Видин – Ботевград, на трети компании.

Въпреки обезпечената индексация, видно от отговор на министъра от 11 януари тази година, първите 3 лота на „ Хемус “ имат и други проблеми.
Истината е някъде там
На 11 септември предходната година Цеков дава отговор на питане от депутата Николай Нанков (ГЕРБ), че строителството на лотовете 1, 2 и 3 се бави поради неналичието на индексация на порочните инхаус контракти, по които се строи автомагистралата. Министърът споделя, че се планува въпросните лотове да бъдат приключени и въведени в употреба през първата половина на 2026 година

Цеков даже показва, че държавното „ Автомагистрали “ приготвя актуализация на линейните графици. Според информацията, след подсигуряването на индексацията лот 1 ще е подготвен след 21 месеца, лот 2 – след 32 месеца, а лот 3 – след 29 месеца, като категорично се показва, че новите периоди текат от датата на сключване на съглашения сред „ Автомагистрали “ и Агенция „ Пътна инфраструктура “ за повишаването на договорите.

В отговора си от 11 септември 2023 година министърът показва и какъв е напредъкът по лотовете:
Лот 1 (Боаза – ПВ Дерманци, с дължина 15.4 км) – 68%Лот 2 (ПВ Дерманци – ПВ Каленик, с дължина 19.1 км) – 23%Лот 3 (ПВ Каленик – ПВ Плевен, с дължина 17.1 км) – 49%
На 11 януари тази година, т.е. към 5 месеца след първия отговор и след към този момент признатата индексация, Цеков споделя, че прогнозният период за довеждане докрай на лотовете е края на 2026 година Този път въпросът е от Свилен Петров („ Продължаваме промяната – Демократична България “).

В отговора Цеков показва, че това се дължи на забавени действия поради липса на индексация през предходната година, само че и

на открити разлики в геоложките изследвания към техническия план, откриване на нови подземни и надземни мрежи на техническата инфраструктура, изменение на техническия план заради претенции и условия на експлоатационни сдружения и институции, съгласуващи плана “.

Относно индексацията, Цеков споделя, че АПИ прави действия по подготовка и установяване на изискванията, реда и метода на използването й. Министърът обаче не показва какъв брой ще коства повишаването.

Цеков още веднъж добавя какъв е напредъкът по лотовете, като излиза наяве, че за 5 месеца лот 1 не е мръднал. Единствено основна смяна има при лот 3, а при лот 2 разликата е 0.5%.
Лот 1 – 68%Лот 2 – 23.5%Лот 3 – 53%
За разлика от отговорите до депутатите, в изявление за Nova на 14 януари Цеков даде доста по-оптимистичен период за довеждане докрай на лот 1 и 3, които са с максимален прогрес в строителството. По думите му те ще са подготвени в края на тази година и по този начин ще бъдат построени нови 40-50 километра от автомагистралата.

В реалност обаче общата дължина на лот 1 и 3 е 32.5 километра. Ако включително се включи и дължината на лот 2, то сумата става 51.6 километра. С оглед обаче на несъществения прогрес на лота през последните 5 месеца, който е изтъкнат и от отговорите на министъра до депутатите, то няма никакъв късмет да бъде приключен в края на годината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР