Кога ще отпадне тестването на учениците ще бъде решено от

...
Кога ще отпадне тестването на учениците ще бъде решено от
Коментари Харесай

Кога ще отпаднат COVID тестовете за учениците

Кога ще отпадне тестването на учениците ще бъде решено от Министерството на здравеопазването, защото те са тези, които наблюдават здравето на децата. Това сподели в Пловдив просветният министър Николай Денков.

"В момента разпоредбите са, че ще отпадне тестването на учениците, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000. Към края на предходната седмица 60 общини бяха в тази обстановка. Голяма част от децата към този момент не се тестват. Важно е по какъв начин ще се развие обстановката в идващите дни ", уточни той, представен от D

"Има усмиряване, има намаляване. Ние следим какъв брой са карантинираните възпитаници и учители, само че по-късно разпоредбите ги задава Министерството на здравеопазването ", добави Денков.

Министърът на образованието уточни още, че страната ни се приготвя да посрещне до 100 000 деца и младежи от Украйна.

"До края на предходната седмица имахме към 11 300 деца и младежи от Украйна, само че тези хора към момента не са решили дали да останат в България или ще продължат в чужбина ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

И посочи, че към 20 000 биха могли да се включат в нашата просветителна система без огромна смяна в организацията.

"Подготвяме се обаче и за разновидността до 100 000 младежи и деца, в случай че се стигне до по-екстремна обстановка ", означи той.

По думите на Денков броят на младежите и децата зависи от това какъв брой ще продължи войната, тъй като съвсем всички бежанци са с настройката да се върнат.

"Ако военните събития продължат по-дълго, естествено е да има хора, които ще потърсят реализация в България и това са тези, които ще подадат молби за образование на децата им, сподели още министърът. Той заяви, че към този момент има учебни заведения в София и Варна, които провеждат неделни занимания на бежанците по проучване на български език. Тези, които влязат в нашата учебна система, също ще имат занимания по български език за чужденци, за което има обезпечено финансиране ", добави Денков.

"Нашият обзор демонстрира, че в случай че искащите да учат украински деца надвишават 20 000, ще би трябвало да създадем спомагателна организация ", разяснява още министърът на образованието. Трябва да се знае, добави той, че се приготвят документи за приемане на финансиране от Европейския съюз за някои действия на правилото в този момент да използваме средства от бюджета, само че те да бъдат възобновени от Общ европейски фонд за страните, които одобряват бежанци.

Николай Денков откри в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техники (ПГХТТ) в Пловдив STEM център. На откриването участва и заместител -кметът по "Образование, бизнес развиване и европейски политики " на община Пловдив Стефан Стоянов.

По думите на директорката на гимназията Людмила Ганчева центърът е интегрирана цялост от седем особено оборудвани кабинети. В тях се организират интегрирани уроци, които са мултидисциплинарни и трансдисциплинарни, в които учениците усвояват познания и образуват умения на база на разговора на две и повече дисциплини, акцентира Ганчева. Проектът за построяването и оборудването на кабинетите е на стойност 300 000 лв., като учебното заведение дофинансира с 40 000 лв..
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР