Кога ще местим стрелките на часовниците с един час напред

...
Кога ще местим стрелките на часовниците с един час напред
Коментари Харесай

Местим стрелките с 1 час напред утре, може да е за последно

Кога ще местим стрелките на часовниците с един час напред - това се питат мнозина. Според разпореждане на Министерския съвет от 1997 година към лятно часово време се минава в последната неделя на март в 03,00 часа. Връщането към астрономическото време става в последната неделя на октомври в 04,00 часа локално време, когато стрелките се местят с един час обратно. Това значи, че на следващия ден - 25 март, в 3,00 часа сутринта би трябвало да преместим стрелките с час напред.
Припомняме, че наскоро Европарламентът одобри резолюцията, с която приканва Европейска комисия да предложи на страните членки синхронизиране на времето. Смяната на времето докара до разногласия сред депутатите. Срещу лятното часово са страни от Северна Европа, където през лятото денят се удължава до късни часове, до момента в който южните страни, по-близки до Екватора като Гърция и Италия да вземем за пример, намират преимущества. Проучванията и мненията обаче са много спорни.
Евродепутатите считат, че голям брой изследвания не са съумели да доближат до финален резултат, само че въпреки това, има индикации за отрицателни последствия за човешкото здраве. Идеята за пренасяне на стрелките идва преди век във Англия и за по-пълноценно прилагане на дневната светлина. Европа вкарва промяна на часовника през 70-те години, с цел да пести сила. По-голямата част от евродепутатите през днешния ден обаче са на мнение, че преимуществата от местенето на стрелките са несъществени.
Според последователите на лятното часово време точно с помощта на превъртането на часовника намалявала престъпността и имало повече време за активност навън. Предимства имало и за транспортния бизнес поради сигурността на пътищата при по-голяма видимост. Евродепутатите приканват Европейска комисия да направи задълбочена оценка и в случай че е нужно, да изготви предложение за проверка на режима. Смяната на часовото време се ползва в 60 страни по света.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР