Кога ще имаме колективен имунитет срещу коронавируса? Ще се стигне

...
Кога ще имаме колективен имунитет срещу коронавируса? Ще се стигне
Коментари Харесай

Доц. Мангъров пред Dir.bg: Хората се побъркаха, още дълги години ще носим психическите следи

Кога ще имаме групов имунитет против ковид? Ще се стигне ли до унищожаване на лимитите на лечебните заведения? За промени в опазването на здравето думата поде служебния министър доктор Стойчо Кацаров. По тези и други въпроси потърсихме мнението на доцент Атанас Мангъров. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Доц. Мангъров, към този момент се приказва, че към 2,4 млн. българи или са минали през ковид или са имунизирани. Това значи ли, че наближаваме към тъй наречените групов имунитет?

- Най-вероятно да. Мога да кажа това на база обстоятелството, че броят на новооткритите е доста дребен при правени над 11-12 хиляди теста дневно. От последните дни процентното съответствие нови по отношение на тествани е под или към 1%. Това е добре. Като цяло процентът на тези, които публично са диагностицирани за ковид с тест, е към 400 и няколко хиляди. Както е известно, в 80% от от случаите COVID-19 протича безсимптомно. Това би трябвало да значи, че броят на фактически преболедувалите, само че неустановени, е 4-5 пъти повече, някъде най-малко 1,6 или до 2 милиона души. Съотношението е 1:4 или 1:5. Ние се водим, че сме 7 милиона в България, само че в действителност в страната има към 5,5 милиона индивида. Така че, на фона на това, да има 2,4 милиона, които са минали през вируса, и още 1.7 милиона, които са имунизирани с най-малко една доза, е доста добре.

- Какво значи това от вашия позиция?
- Означава, че може би наближаваме постигането на този групов или стаден имунитет. Означава, че, когато се получи тази сериозна маса от хора, които имат антитела, имат имунитет против COVID-19, вирусът стопира да се популяризира епидемиологично. Бих го онагледил това като един гърмеж на атомна бомба. Трябва да се съберат на едно място два кг и нещо уран, с цел да се получи нуклеарна детонация. Под сериозната маса верижна реакция няма. При епидемиите е същото, само че в противоположен порядък. За да се спре епидемиологичното разпространение на който и да е вирус, избрана част от популацията би трябвало да получи имунитет против него - било то по неестествен или натурален метод. Силно се надявам, че това към този момент се случва. А това, което преживяхме през тази година и половина, ще остане зад тила ни.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
При COVID-19 гадното бе това, че е нов вирус, против който никой нямаше антитела.

Той просто ще премине през цялото население и епидемиологичното му разпространяване ще спре тогава, когато се натрупа тази сериозна маса от хора с антитела и той към този момент не може да се популяризира. След това може да имаме единични случаи, само че няма да го има епидемиологичното разпространяване.

- Есента може ли да чакаме нова вълна?
- Не чакам тъкмо заради това, което споделих. За да се популяризира вирусът, на него му би трябвало население, което да не е срещал. А ние към този момент имаме доста хора - и преболедуали, и имунизирани. Това неизбежно ще спре разпространяването. Това е естественият ход на една нова вирусна зараза. Сега може да създадем нещо обикновено, което ще ни даде ясна картина на обстановката у нас. Трябва да поставим старания да установим каква част от популацията се е срещало с вируса. Трябва ни сероепидемиологично изследване по модела, който употребяват социолозите преди избори. Да се направи една представителна извадка и се вземат хора от най-големите до най-малките обитаеми места, хора от всевъзможни обществени прослойки и да се види кой има антитела, кой го е изкарал, кой има имунен отговор. Това ще ни даде визия през каква част от популацията на България е минал вирусът. Подобно проучване би лишило две-три седмици. Това може и би трябвало да се направи. На тази база към този момент може да се вършат разбори, прогнози и подготовка. Иначе в този момент един споделя едно, различен споделя друго. Със сигурност наближаваме тази сериозна маса за груповия имунитет, само че нямаме нищо черно на бяло.
 Снимка: Личен списък
- Болници към този момент започнаха да закриват Коронавирус отделения. При вас по какъв начин стоят нещата?
- Имахме две Коронавирус отделения със 110 кревати - два етажа от болничното заведение. Едното поделение го затворихме, а в другото имаме двама пациенти. Спокойно е и това ме кара да мисля, че сме в края. Първият ковид SARS през 2002-2003 година се появи през есента на 2002-а. Изкара пролетта, а при започване на лятото на 2003-а изчезна и до в този момент не се е появявал. При него леталитът беше доста по-висок - 30% от заболелите умираха. При COVID-19 в този момент леталитетът е доста по-нисък.

- Сега на " мода " идва индийският вид. От него би трябвало ли да се пазим повече, по-тежък ли е?
- Индийският вид е сходен на английския, на бразилския, на южноафриканския. Всяка ваксина, която работи против в този момент познатите, работи и против индийския вид. Хората, които са прекарали естествено някой от другите разновидности на ковид, няма да се разболяват от индийския. Това е като известната аксиома в геометрията, че когато две линии поотделно са успоредни на трета, те са успоредни и между тях. Твърди се, че имунизациите, които защищават от китайския вид, защищават и от английския, бразилския и прочие разновидности, в това число и от индийския. Тези, които са изкарали по натурален път инфекцията или са ваксинирани, не би трябвало да се разболяват от този нов вид.

- Вече излезе информация, че имунизацията на " Пфайзер " може да се слага на деца. Какво мислите - прибързва ли се, нужно ли е...
- Определено се прибързва. Главният хигиеничен контрольор сподели, че не знаем какво може да се случи, когато ваксина се сложи на дете, само че било хубаво да се сложи. Това са приказки на ангро. За да се прави имунизация в детската възраст, би трябвало да има задоволително данни по тази причина какво и по какъв начин се случва и какво може да се случи. Ваксините се вършат на здрави хора и всичко, което им се случи по-късно, може да е от имунизацията. Това са неща, които се потвърждават, а освен се приказват. За късото време до момента ние нямаме задоволително информация, изключително в отдалечен проект. При децата казусът е по-особен. Един възрастен човек, с цел да се имунизира, подписва декларация за себе си и дава осведомено единодушие, че е склонен, че е осведомен с всички данни и си носи отговорността за това, което може да му се случи. При децата решението се взема от родителите - желае се автограф на родител - и то единствено на единия родител. На базата на каква информация този родител ще вземе решение да си имунизира дето? Как той ще поеме отговорност за живота на своето дете? При децата това не е етично и рационално. Видя се, че като цяло в детската възраст вирусът протича леко. Дете да се разболее тежко е малко евентуално. Но какво може да се случи на едно дете от една ваксина, която се намесва в генетичния уред на клетката, никой сега не може да каже. Другото, което се споделя, е да имунизираме децата, с цел да не популяризират вируса.

А ние сигурни ли сме, имали данни, че тези, които са имунизирани, също не популяризират вируса?


Свидетели сме на едно огромно говорене. Имунизирането на децата съгласно мен е преждевременно и аз персонално не бих посъветвал някой да имунизира детето си. Друго нещо. В Европейския съюз е неразрешен вносът на генетично модифицирани храни от страни като Съединени американски щати и Канада, където те са позволени. Забраняваш храни, а в това време разрешаваш да се ваксинират деца с ваксина, която влиза в генетичния уред на клетката. Не е добре това, но никак не е добре.

 Снимка: Стаматина Никова, БНР

- По време на тази зараза у нас бе основан Национален действен щаб (НОЩ), който взимаше решения за оправянето с пандемията. Сега, преди встъпването на служебното държавно управление, щабът бе закрит. Как се оправя със обстановката служебният кабинет и съответни ли са дейности му?

- Мисля, че служебното държавно управление прави същите неща, каквито вършеше и щабът. Продължават ограничения, не престават опитите за всеобщо имунизиране, в това число и на преболедували. Служебният кабинет прави още от същото. Действа като щаба, който бе доста провокиращ, неприятен и насаждаше боязън. Вижте, щабът беше основан с друга цел.

- Каква?
- Националният действен щаб беше основан, с цел да е гръмоотвод. Да не си изкарват хората недоволството върху главите на ръководещите за налаганите ограничения, а щабът - да е в ролята на буфер, да обира негативите. Щабът реши, министърът издаде заповед и така нататък

- Служебният министър доктор Стойчо Кацаров няма доста време за работа, само че извади на показ редица фрапиращи нарушавания в опазването на здравето. Може ли да чакаме скоро поредна промяна в здравната система?
- Всички тези нарушавания, които се разкриха, са все неща, които са от доста години. Те се знаеха от хора от гилдията. Просто до момента никой не смееше да ги разбута. Скоро обаче професор Кантарджиев сподели, че точно доктор Кацаров е един от тези, които са основали нашата здравна система в този тип, в който е сега. Отдавна се видя, че този модел на опазване на здравето е несъответстващ. Принципите, че парите следвали пациента, че Здравната каса не била основана да устоя лечебни заведения, а основана да заплаща за лекуване, разделянето на болничната помощ от доболничната, архаичната институция на персоналния доктор, който се грижи за всичко. Това е една изнапред сбъркана система. Най-близкото съпоставяне, което мога да дам за това, което се случва в лечебните заведения, е все едно да се заплаща на пожарникарите, с цел да гасят пожари. Колкото повече пожара са изгасили през месеца, толкоз да им се подвигат заплатите. Да, лечебните заведения са като пожарните - извънредно нужно е да ги има, само че в тях би трябвало да работят добре заплатени, добре подготвени и квалифицирани хора. Тава, което би трябвало да се направи в здравната система, е да се раздели заплащането на медицинския труд от заплащането на цената на лекуването. Заплащането на медицинския труд би трябвало да бъде почтено, с цел да не бягат лекари и сестри в чужбина. Заплащането би трябвало да бъде съпоставимо с това в другите страни. Заплащането на цената на лекуването - медикаменти, инсталация, консумативи, отопление, електричество, обезценка на здания и прочие, би трябвало да бъде финансирано настрана. Това е чисто механически проблем. В момента всички магарии и маймунджилъци, които се вършат, е, с цел да се създадат колкото може повече клинични пътеки, с цел да може по този начин да останат повече пари в болничното заведение, които не постоянно отиват за заплащане на работещите. Лекарският труд - било то на педиатър, интернист, инфекционист, хирург, кардиолог и така нататък, е еднакъв. Всеки е или най-малко би трябвало да е експерт в региона си. В момента се получава по този начин, че по колкото по-скъпи клинични пътеки работиш, толкоз по-висока заплата получаваш. Стига се до аномалията лекари, които работят по хипер финансирани клинични пътеки, да получават по 20 или 30 хиляди лв. на месец, а други взимат 1000 -1500 лв.. Като изключим тези 1000 лв., които бяха поради Коронавирус в последните месеци, моята съществена заплата е 1200-1300 лв.. Аз съм шеф на клиника, имам 39 години трудов стаж, две специалности, научна степен. Колегите, с които работя, са в същото състояние. А в това време други взимат десетки хиляди. Не приказвам за частно практикуващи, а за хора на хранилката на Здравната каса.
 Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Дир.бг
- Споменахте името на проф. Тодор Кантарджиев. Как бихте оценили неговата роля в щаба и това, което се случи с него по-късно - имам предвид пенсионирането му?
- Вижте, неговата роля беше същата, като на всички останали в щаба. Аз съм сигурен, че той беше наясно какво ставаше и по какъв начин ще се развие пандемията. Все отново това му е специалността. За страдание пригласяше на всички нелепости, които се приказваха от щаба. На моменти се изпускаше. В едно от последните си интервютата той сподели, че тези, които са преболедували по натурален път ковид, ще имат имунитет. Съвсем скоро, преди 10 дни, излезе една публикация в списание " Nature ", което е едно от най-авторитетните в областта на биологията, и там се споделя, че хората, които са изкарали първия SARS през 2002-2003 година, още имат имунитет. 17 години по-късно тези хора са към момента предпазени от тогавашния ковид. Пак напомням, че оня вирус тогава бе по-опасен и гибелен от този в този момент. И тогава, и в този момент приказваме за коронавируси. Та Кантарджиев си кривеше душата и се съгласяваше с " песента " на щаба. Неговото пенсиониране провокира бурни реакции, само че той даде самун на доста хора с всичките тези проби и с това тяхно налагане. Много хора живнаха стопански около него.

- Сега лятото, когато тръгнем към плажа, а доста хора и към Гърция, би трябвало ли да мисли за повече ограничения или умерено може да си почиваме?
- Гърците към момента имат забрани. Още не им е минало. Та който желае да му бъркат в носа по три пъти дневно, да върви в Гърция. Те нали имаха огромни ограничавания, съвсем граничещи с боен режим. И какво реализираха? По-малко заболели ли имат, или умряли? Както се вижда, резултатите там не са по-добре, дори в някои връзки са по-лоши. Който желае да му бърка в носа и да върви в Гърция, да върви. Що се отнася до летуването в нашата страна, човек би трябвало да съблюдава обикновена хигиена. Това се отнася за всеки естествен човек, когато и да е и постоянно. Казвал съм, че носенето на маски е ненужно.

Вижда се обаче, че има заплаха, когато човек е без маска, някой да го намушка с нож в тролея. (б.р.-преди дни в София стана подобен случай, при който след скандал за неносене на маска в тролей, мъж бе наръган)

Това към този момент приказва за всеобща неуравновесеност, за доста съществени нарушавания в душeвността на забележителен брой хора. Това занапред ще го виждаме. Хората се побъркаха. Още дълги години ще носим психическите следи от това, което ни се случи през тази година и половина.

- На плажа у нас би трябвало ли да се пазим?
- На плажа би трябвало да се пазим да не изгорим, да не се удавим и да не хванем някоя по-специална болест.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР