Кога президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за

...
Кога президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за
Коментари Харесай

Кога Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство?

Кога президентът Румен Радев ще връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление? Държавният глава обвърза отговора на този въпрос с актуализацията на бюджета.
Преди да връчи възможен трети мандат, президентът ще свика нов кръг съвещания. Според него опитът за образуване на кабинет на малцинството без съдружна поддръжка е " аварирал ".

Попитан по кое време ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление Румен Радев отговори с въпрос:

" Кога българският парламент ще актуализира бюджета? Отговорете ми, в случай че можете, на този въпрос, с цел да дава отговор аз на Вашия въпрос ", съобщи Румен Радев.

На Консултативния съвет за национална сигурност президентът ще сложи и този въпрос пред партиите.

" Аз желая да видя явен ангажимент на българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее безпорядък в страната ", добави Радев.

КСНС е плануван за понеделник, 16 август. Консултативният съвет за национална сигурност би трябвало да разиска нужните финансови ограничения за превъзмогване на евентуална здравна и социално-икономическа рецесия поради пандемията и миграционния напън към страната ни. Коронавирус рецесията е измежду значимите и тревожни въпроси, които изискват актуализацията на бюджета, съгласно президента.

" Защото не можем по безконтролен метод да се отнасяме към българските жители. Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична рецесия без финансова поддръжка ", разяснява президентът.

Радев прикани партиите да възстановяват разговора.

" Време е партиите да осъзнаят своята отговорност. Неслучайно аз още при започване на тази акция ги приканих - мислете и внимавайте какво ще изговорите един против различен, тъй като най-после Вие неизбежно, и това ще се случи, повярвайте ми, най-после Вие неизбежно ще би трябвало да седнете на една маса и да работите за единодушие и за коалиция. Виждаме, че опитът да се образува държавно управление на малцинството без коалиция, без необятна парламентарна поддръжка, катастрофира ", означи президентът.

Преди връчването на възможен трети мандат Радев възнамерява нов кръг съвещания. И разяснява лансираната концепция от Българска социалистическа партия служебният кабинет да поеме постоянни функционалности, в случай че левицата получи третия изследователски мандат.

" Всяка партия е длъжна да отбрани претенциите си за практикуване на властта със свои лични управнически и кадрови решения. Служебното държавно управление не е излъчено от партии, то е излъчено с декрет на президента и няма по какъв начин да остане в завещание на партиите ", акцентира президентът.

Президентът съобщи, че 46-ото Народно заседание би трябвало да насрочи президентските избори. Сценарий за избори две в едно наесен Радев разяснява отрицателно. И благодари на Слави Трифонов за поддръжката му за втори мандат.

" Мога единствено да благодаря на господин Трифонов и на партията Има Такъв Народ за поддръжката, само че вижте - ние с госпожа Йотова чакаме поддръжка от всички честни българи и организации, които желаят и имат предпочитание да работят откровено за трайна и за устойчива смяна ", сподели още Румен Радев.

Президентът даде обещание да излъчи заслужен претендент за парламентарен арбитър от президентската квота.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР