Кога е необходима карго-застраховка? Ето какви съвети дават експертите: В периода

...
Кога е необходима карго-застраховка? Ето какви съвети дават експертите: В периода
Коментари Харесай

Експертите съветват: Кога е необходима карго-застраховка?

Кога е нужна карго-застраховка? Ето какви препоръки дават специалистите: В интервала от 2020 година до момента редица фактори усложниха икономическата конюнктура в Европа. Въпреки пандемията от COVID-19, войната в Украйна и нарасналите навла на транспортните услуги секторът на превоза и логистиката остана един от минимум засегнатите. Дори в противен случай – видя се растеж в онлайн търговията и надлежно в доставките до крайни клиенти още по време на пандемията.

Очакваното презапасяване и оставане на стоките на склад за огромните производства също не се реализира изцяло. Обратното – доста фабрики от водещи браншове като автомобилостроене, хранителна, козметична и текстилна индустрия продължиха да работят макар пречките и даже потърсиха различни решения за доставяне от логистичните си снабдители.

При една доставка обаче с изключение на оптимално директно време, рационални разноски и добра осведоменост на всички по веригата на доставка е належащо най-много товарът да доближи в чудесно качество до крайния консуматор. Благодарение на дигитализацията, създадените онлайн платформи за ръководство на хранилища и товари и подготвените експерти в региона на логистиката грешките са сведени до най-малко напоследък.

Винаги обаче има непредвидени условия, за които няма по какъв начин да бъдат готови даже и най-опитните спедитори. А точно – загуби, развалена стока от независещо събитие като злополука, естествено злополучие, генерална повреда, кражба или пожар.

Тези обстановки са обезпечени от унифицираните карго-застраховки – така наречен " институтски карго клаузи “. Те са интернационално признати и са идентични в целия свят. Трите типа клаузи А, В и С са разнообразни според от типа на покритието. Първата уговорка предлага цялостно покритие, уговорка В – лимитирано покритие, и уговорка С – минимално покритие. Освен клаузите, при които има избрани условия за обезпечаване на стоката, има значение и модалността превоз, която употребявате. Обезщетенията се изплащат на действителни килограми на пратката и са правопропорционални на навлата за превоз.

От логистичния отрасъл обаче споделят, че тези клаузи са подобаващи за тежки и ниско стойностни товари. При транспорт на скъпи артикули, медикаменти, етерични масла и електроника е нужна спомагателна карго-застраховка, която поема цялата фактурна стойност на товара при случай.

Димчо Димчев, шеф на логистична компания карго-партнер за България, споделя, че клиентите от ден на ден се възползват от тази спомагателна услуга. 

" От началото на годината близо 8% от всички превозени колета са застраховани. През последните години следим непрекъснат растеж в застрахованите колета както при транспорт, по този начин и на тези, които складираме в нашия логистичен център. Нашите специалисти постоянно съветват клиентите какви са изискванията, документите и най-много какви са изгодите от една спомагателна карго-застраховка като спестени финансови средства и време “, споделя той.

Допълнителната карго-застраховка подкрепя цялостния развой на веригата на доставки и улеснява всички участници – от производители, търговци, логистичен снабдител до краен консуматор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР