Кога биха могли да се произведат предсрочните избори в Румъния

...
Кога биха могли да се произведат предсрочните избори в Румъния
Коментари Харесай

Предсрочните избори са хитът на пролетната зима в Румъния

Кога биха могли да се произведат предварителните избори в Румъния е въпросът, който занимава румънските вестници през днешния ден, откакто държавното управление на малцинството на либералите бе свалено от власт с избор на съмнение предходната седмица, предава Българска телеграфна агенция.

Предсрочните избори са шлагерът на " пролетната зима " в Румъния. Те са приоритет за президента Клаус Йоханис и нужда за Национално-либералната партия, написа " Евениментул зилей ". За да бъдат свикани обаче, Народното събрание би трябвало да отхвърли две оферти за ново държавно управление в период от 60 дни, добавя изданието.

Отстраненият министър председател Лудовик Орбан, който още веднъж бе препоръчан на този пост от президента, ще внесе през днешния ден в Народното събрание програмата за ръководство и екипа на своето второ държавно управление. Най-вероятно кабинетът ще бъде в същия състав, който бе свален с избор на съмнение, написа " Евениментул зилей ".

Второто държавно управление на Орбан няма по какъв начин да бъде гласувано от тези, които го смъкнаха с избор на съмнение, показва " Евениментул зилей " и добавя, че Национално-либералната партия и партия Съюз за избавление на Румъния също няма да поддържат държавното управление Орбан 2, с цел да дадат ход на проекта за привикване на предварителен парламентарен избор.

Партия Народно придвижване обаче " взривява политическата сцена ", защото е решила да не поддържа вид за предварителни избори, оповестява осведомителният уебсайт " Щир пе сурсе " (Новини от източници). Националният изпълнителен съвет на Народно придвижване е решил на свое съвещание да не поддържа свикването на предварителни парламентарни избори с довода, че в този момент е по-важно да се резервира стабилността на страната и да се приложи управническа стратегия, която да даде приоритет на огромните вложения, привличането на европейски фондове и на развиването на Румъния.

В. " Адевърул " написа, че опозиционната Социалдемократическа партия може да обърка проектите на либералите и на Клаус Йоханис, защото управлява управлението на Народното събрание и на процедура от нея зависят решенията за графика за гласоподаване в законодателния орган. Социалдемократите упражняват надзор и върху Конституционния съд, където излъчиха доста от съдиите през последните години, отбелязва изданието.

С цялата комплицирана процедура по гласоподаване на две оферти за държавно управление е допустимо предварителните избори да се произведат на 21 юни, само че в случай че Конституционният съд бъде сезиран по отношение на процедурата, е допустимо вотът да бъде призован едвам през юли, написа изданието.

Лидерът на либералите Лудовик Орбан обаче се готви за избори, написа още " Адевърул ", и добавя, че на съвещание на управлението на партията Орбан е наредил да стартира подготовката на партийната листа за вота. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР