Кога бе истинска съпругата на принц Хари - през март

...
Кога бе истинска съпругата на принц Хари - през март
Коментари Харесай

Меган Маркъл - принцесата на фалшивия печален образ*

Кога бе същинска брачната половинка на принц Хари - през март 2020-а, когато блестеше пред камерите в ролята си на принцеса, или през март 2021-ва като „ черната мадона “, потънала в сълзи и разкош

Убий простака с безмълвие, поучават мъдрите. Оръжието на кралските особи е по-различно - вежливост, гарнирана с великодушни дози пренебрежителност. Скандалното изявление на Меган и Хари пред Опра Уинфри по CBS шокира света с внушения за расизъм, обиди и унижения в кралското семейство. По-силен от обвиняванията на Маркъл обаче се оказа шамарът на кралицата. Само в 4 учтиви фрази писмото от Бъкингам недвусмислено и вечно уволни Меган и Хари от редиците на аристокрацията. И сподели, че „ властта на превъзходните “ постоянно ще бъде по-стабилна и мощна от всяка мимолетна упоритост.



Красимира Дановска

Скандала на годината разяснява пред „ Марица “ Красимира Дановска, брачна половинка на театралния и оперен режисьор Владимир Дановски. Тя е внучка на писателя и книжовен критик Петко Росен, от 3-годишна е отгледана от баба си и дядо си Бурмови в Пловдив. Прадядо й е брат на първия български министър-председател Тодор Бурмов.

Възпитаничка е на Музикалното учебно заведение в Пловдив и на Софийската консерватория. След дипломирането си работи няколко години като музикален оформител в Българската национална телевизия.

От 40 години живее със брачна половинка си в Германия.

***

Още до момента в който бях ученичка, потърсих в енциклопедия „ Ларус “ от 1907 година какво е " благородник ". Книгата бе владеене на дядо ми Бурмов в Пловдив. Открих, че думата произлиза от „ аристо “ + „ кратос “ = „ exellence “ + „ pouvoir “ на френски - т.е. „ власт на превъзходните “. Днес определението се покрива изцяло с Елизабет Втора, към която имам безспорен почит. И въпреки че английската кралска институция от дълго време няма политическа власт, превъзходството на личността, която я оглавява, остава. Това пролича с цялостна мощ в абсурда, който раздруса Англия и света предходната седмица.

От другата страна е Америка ​- страна без корени и аристокрация. Може би тъкмо затова хората там толкоз мощно се вълнуват от тематиката за аристократичното родословие. В началото на 60-те години на предишния век при историческото посещаване на президентската двойка Кенеди в Париж при Шарл д​ьо Гол, след приема в Елисейския замък, френската преса назова Жаклин Бувие Кенеди „ некоронованата императрица на Америка “. Защо ли? Защото тя има присъщ аристократизъм. Известно е, че тази първа дама заменя викторианското обзавеждане в Белия дом с интериор в жанр " Луи IV ", като купува мебелите от антикварни магазини в Париж. И до през днешния ден те стоят непокътнати в формалната резиденция на американския президент.

Голямата разлика сред Стара Европа и Новия свят е точно положителният усет. Както споделят англичаните - положителният усет е един.

Преди съвсем 20 години в Германия излезе книгата „ Маниери “ на принц Асфа Восен-Асерате от рода на последния етиопски император Хайле Селасие. В нея благородникът подсети за положителните остарели правила на положително поведение и маниери, които и до през днешния ден са част от европейските полезности.

Една политически настояща тематика от Париж до Брюксел, от Макрон до Урсула фон дер Лайен през днешния ден е „ запазването на европейското духовно завещание “. Говори се също за мощна, самостоятелна от Америка Европа. И това може да се реализира единствено в случай че Старият континент резервира своята културна еднаквост. А огромна част от нея се съхранява от към момента живия европейски аристократизъм.

Нашумялата двойка Хари Уелски и Меган Маркъл да вземем за пример нямаше да съставлява нищо без 1000-годишната монархия, от която в действителност идва колосалната им мощ. Той - роден европейски принц, тя - омъжена за аристократ американска актриса от сериалите. Четох, че в Америка те към този момент са персони от ранга на Кенеди, Клинтън и Обама. Това предопределя и големия интерес към тях. Също толкоз галактически са хонорарите им, както и привилегията да се радват на изявление на цяла страница в " Ню Йорк Таймс ", отдадено на аборта на Меган Маркъл. И най-много на телевизионна изява пред Опра Уинфри, наречена „ изявлението на годината “, респективно „ абсурдът на годината “. Статут, който Меган Маркъл реализира с опита да унижи същата тази монархия, на която дължи своята популярност. Както писа немската преса, „ да наречеш някого „ расист “ в днешно време, е все едно да натиснеш копчето за атомната бомба “. Обвиненията в расизъм и душевен тормоз, довели Меган до меланхолия и мисли за самоубийство, минават границите на фамилния скандал и стават политически, на първо място трансатлантически. Но до момента в който английският министър председател Борис Джонсън се задоволява със забележката, че това са вътрешни работи на двореца, американският политик Хилари Клинтън взима интензивно отношение по тематиката. „ Беше сърцераздирателно да се гледа изявлението... Меган извърши нещо необикновено... Една млада жена, която отхвърля да склони глава... “, гласят цитати от изявлението на Хилари пред " Вашингтон Пост ". В добавка хор от холивудски звезди се демонстрира „ инспириран “ от куража на Меган да се освободи от „ оковите “ на Бъкингам.

Дали обаче това е цялата истина?

Защо фрагменти от кралската женитба приказват за напълно друго. Музиката, поканените посетители (между които е и Опра Уинфри), принц Чарлс, съпровождащ афроамериканската майка на Меган - всичко това единствено по себе си е документ против обвиняванията в расизъм и изказванията на младата дама какъв брой зле се е чувствала като херцогиня на Съсекс.

На кои картини да се има вяра, когато приказваме за „ окови “ - на тези, започващи със сватбата и стигащи до последните изяви на Хари и Меган в Лондон през март 2020-а, където тя свети в ролята си на принцеса и очевидно се любува на наличието на камерата? Или на въпросното телевизионно изявление с Опра, по време на което Меган е в черна рокля, с черен грим, в ролята на „ черна мадона “, потънала в разкош и сълзи, ликвидирана душевен, изгубила идентичността си (коя тъкмо?). До нея бял принц, облечен в светли тонове, с цел да е чувствителен контрастът. Разговор сред две приятелки-съседки-милионерки; изповед на Меган, разкриващ за първи път ужаса, претърпян от нея у семейството Уиндзор.

Един слаб двучасов театър с трима артисти и култивиран фон, предопределен за милионна аудитория и струващ милиони. Независимо от преиграната спонтанност, за хората от сектора е ясно, че зад него стоят усърдни подготовки. Освен всичко друго, той е и пестник за целия свят на изкуството (театър, опера, оркестри, кино, музеи, галерии), който поради епидемията е на дъното повече от година. Друг скандал е, че лондонският ефирен публицист Пиърс Морган беше заставен да напусне работата си в предаването „ Добро утро, Британия “ след изявление, че не има вяра на нито една дума от обвиняванията на Меган.

Световноизвестният немски публицист Ханс Магнус Енценсбергер написа преди години книгата „ Ах, Европа! “. На „ съчинението “ на Меган и Хари подхожда по-скоро заглавието „ Ох, Европа! “.

Днес корона и меланхолия са хванати ръка за ръка и това важи за цялата планета. Но Меган очевидно има елементарна рецепта за лекуване: калифорнийско слънце плюс галактически възнаграждения. Америка е страна на неограничените благоприятни условия, в това число да се натрупа положение посредством интриги и кавги.

В живота нищо не ме е дразнило повече от човешката дивотия - в който и да е завършек на света да вирее. Има една световна приказка, че простакът е несломим, тъй като по никакъв метод и на никакъв език не можеш да го убедиш, че е тъпанар. Освен да му предложиш книгата „ Маниери “ на етиопския принц...

Ако за някои мои приятели​ сънародници Америка е Олимп, аз съм от тези, които остават правилни на Стария континент, на същинския Олимп, който географски е доста по-близо и от чиито покрайнини идват и Eurṓpē, и Aristo, и Kratos.

Красимира Дановска

Мюнхен, март 2021

*Заглавието е на редакцията

Снимка Карл Уелер, www.shutterstock.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР