Кога българският президент има свое мнение - когато на Запад

...
Кога българският президент има свое мнение - когато на Запад
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Кога нашият президент има свое мнение – когато е подкрепял Украйна или когато повтаря руски опорки?

" Кога българският президент има свое мнение - когато на Запад е изразявал обществено безрезервна поддръжка за нападнатата от Русия Украйна или когато повтаря съветски опорки? ". Този въпрос зададе пред публицисти министър-председателят Николай Денков след диалози в Румъния с премиера Марчел Чолаку и след шокиращото изявление на Румен Радев, че " Украйна упорства да води тази война ", което бе последвано от мнения с искане за започване на процедура по импийчмънт.
 
В началото на изявлението си Денков цитира три пасажа от Мадридската декларация от 29 юни 2022 година, четири месеца след нахлуването на Русия в Украйна, на която среща Радев е участвал - декларация, излязла от името на всички държавни ръководители. Те гласят:
" Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. " ;
" Ние сме в цялостна поддръжка на държавното управление и на хората на Украйна в тяхната героична отбрана на тяхната страна. Ние препотвърждаваме нашата безусловна поддръжка на украинската самостоятелност и териториална целокупност в границите на интернационално приетите ѝ граници, в това число и интернационалните води. " ;
" Руската федерация е най-съществената и директна опасност за стабилността на страните членки на Северноатлантическия пакт, а също по този начин и на мира и стабилността в евроатлантическата област ".
 
" Това са цитати от Мадридската декларация на 29 юни 2022 година, четири месеца след началото на войната, на която е участвал президентът Радев и която е излязла от името на всички държавни ръководители. Така че моят въпрос е по кое време нашият президент е имал свое мнение – когато е подписвал тези цитати, или когато през днешния ден повтаря едни съветски опорки, които нямат нищо общо с това, което показват членовете на Европейски Съюз и членовете на НАТО като позиция на нашите общи страни ", пита Денков.
 
Конкретно изказванието за Украйна, която упорствала да води война - съгласно Радев - Денков оборва по този начин:
" Напротив. Този, който упорства да води тази война е кръгът към Путин. Те започнаха войната. Най-бързият метод тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си: " Изтеглете се от територията на Украйна " и войната ще спре за един ден ".
 
За българската позиция, разтърсена от коментара на президента, Денков твърди:
" Позицията постоянно е била изцяло поредна, най-малко от моя страна: Украйна би трябвало да бъде член на НАТО, тъй като това ще бъде най-хубавият метод тя да отбрани и себе си, а също по този начин и страните, които са след нея по линията от Русия към Източна и по-късно Западна Европа. Така че Украйна, която е член на НАТО, би била извънредно сериозна гаранция и за нашата сигурност като страна. Друг е въпросът, че нейното приемане в НАТО може да стане единствено тогава, когато разрешават изискванията, а точно откакто спрат бойните дейности и са ясно открити границите.
Аз постоянно съм казвал, че институциите би трябвало да демонстрират почитание една към друга. Това, което виждам е, че непрестанно има провокации от страна на президентската институция. Аз няма да вляза в този звук. Ще давам отговор по метода, по който считам, че би трябвало да дава отговор институцията, която съставлявам и по метода, който пази българските национални ползи. Пак споделям – българският народен интерес е да спре войната, като Русия изтегли войските си от Украйна, Украйна стане пълновръстен член на НАТО и ние изградим нашия защитителен потенциал в цялостно сходство с районните проекти, които НАТО одобри във Вилнюс, изграждайки и нашите лични сили, интегрирайки ги в силите на НАТО. Тогава никой няма да посмее да си намерения дори да нападне България. Всъщност част от недоволството на Зеленски идва от това, че в случай че Украйна беше член на НАТО през 2014 година или 2022 година, тя в никакъв случай нямаше да бъде нападната, тъй че би трябвало ясно да разберем, че нашата гаранция да бъдем постоянни, спокойни е това, че сме член на НАТО ".
 
В отговор на въпрос той разяснява и предлагането на ПП-ДБ за изпращане на 100 бронирани машини от българската войска на Украйна:
" Отговорът на Вашия въпрос е обвързван с това какъв е националният интерес и какво желае България да обезпечи през идващите седмици и месеци като отбрана на този народен интерес. Нашият народен интерес е войната да спре колкото може по-бързо, само че това няма да стане с апели към Украйна. Както излиза наяве от тази декларация, войната е стартирана от Русия и най-лесният, най-бързият метод е Русия да изтегли войските си от територията на Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин. Вторият метод да осигурим нашата непоклатимост и нашата отбрана е ние да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, тъй като това е единствената гаранция, която имаме сега за отбрана на националната ни сигурност.
Така че по никакъв метод не мога да преглеждам изпращането на едни БТР-и, които в никакъв случай не са употребявани в тази страна, които стоят в складовете повече от 40 години и са били забравени в тези хранилища, като опасност за нашата национална сигурност ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР