Кофеинът прави слънчевите батерии доста по-ефикасни в преобразуването на светлина

...
Кофеинът прави слънчевите батерии доста по-ефикасни в преобразуването на светлина
Коментари Харесай

Кофеинът помага не само на хората, но и на соларните клетки

Кофеинът прави слънчевите акумулатори много по-ефикасни в преобразуването на светлина в електричество. До това умозаключение доближават учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и компанията Solargiga Energy в Китай.

Всичко стартира като смешка. Един ден, до момента в който разисква слънчевите кафези от перовскит, откривател от екипа взема решение да ревизира дали действието на кофеина върху материала е сходно с това при нас, хората. Оказва се, че да. Причината е, че кофеинът е алкалоид с молекулярна конструкция, която може да си взамодейства с прекурсори на перовксита – съединения със специфична кристална конструкция, които събират светлината.

В последна сметка откривателите откриват, че когато прибавят алкалоида към пласта от перовскит на 40 слънчеви акумулатори, кофеинът сполучливо се свързва с материала и даже усилва ефикасността на слънчевите кафези от 17 на 20 %.

Уви, сходно взаимоотношение е допустимо единствено с прекурсори на перовскита, защото кофеинът има неповторима молекулярна конструкция, която не би могла да реализира друга сходна връзка. Това обаче не значи, че новият способ не може да откри приложение и при други видове слънчеви кафези.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР