Кое е другото име на XXI век? Раят на измамите!

...
Кое е другото име на XXI век? Раят на измамите!
Коментари Харесай

Джордж Паркър продава Бруклинския мост по два пъти на седмица – една от най-забавните измами в историята

Кое е другото име на XXI век? Раят на измамите! Изберете си пирамида, специфичен бизнес с кристали, конфликтни диаманти, нефт, първични материали, интернет измами за инспекции и още доста други. Опитът демонстрира, че освен човек не е осъзнал, че бързи облаги няма, само че и в случай че има, вероятно може да имате потребност от стълба.

Създателите на финансовите пирамиди – Чарлз Понзи и по-късно Бърни Мадоф, могат да се считат за основоположниците на този бизнес, само че шарлатани има съвсем на всички места. Един забавен факт е, че колкото по-голяма е измамата, толкоз по-голяма е славата. За страдание не всички получават нужното внимание. Ето за какво връщаме лентата и ви срещаме с господин Джордж С. Паркър. Това е един от най-сладкодумните майстори на измамата, който може да накара майка да продаде новороденото си – тъкмо толкоз добър е.

Сред милионите имигранти, които идват в Съединени американски щати с обещанието за по-хубав живот. Не всеки е съумял да се добере до него, само че за Джордж това ще е златната врата. Ню Йорк е школа и единствено най-хубавите оцеляват, само че по какъв начин с една риза на гърба? Вместо да тръгне към богатите, Джордж ще се насочи към имигрантите, които още не знаят от коя страна изгрява слънцето. Измамникът мисли всевъзможни разновидности освен да вземе последните им пари, с които са пристигнали, само че и продава къщи, коли и всевъзможни други артикули – не е имал нищо от тях. На финала ще има един цялостен град, който ще го търси, състезавайки се с полицията.

По това време полицията също го търси, с цел да може да издаде присъда и да не проверява ликвидиране. Униформените печелят конкуренцията, а Чарлз се озовава в Синг Синг, където ще прекара целия си живот. За всички опарени, срещата с Паркър е същинска покруса, само че за репортерите по време на делото, това е един от незабравимите им дни. Мнозина са признателни, че вратите са отворени, с цел да схванат доколко се е вихрил Паркър в своето най-хубаво време.

Най-големият удар на Паркър е мостът Бруклин. Измамата стартира някъде през 80-те години на XIX век и е извънредно обикновена. Той ще търси някои от новопристигналите имигранти и незабавно ще им изясни, че е най-богатия човек в Ню Йорк. Мостът е бил негов, само че тъй като не виждал доста смисъл да го пази, Джордж щял да го продаде за към 50 хиляди $. Жертвите били сигурни, че това е доста лесна облага, изключително откакто всички считат таксите за прекосяване – те са денонощни още в оня интервал.

В момента, в който „ публично “ закупят моста, идната стъпка е да слагат будки за таксуване. След тях идват и служителите на реда, които незабавно подреждат да се отстранен всевъзможни спомагателни сдания на пътя. Отнема известно време за един човек да разбере, че всичките му средства са отпътували във въздуха. С оглед на постъпващите тъжби в полицията, управляващите най-сетне пишат публично във вестника, че публични сдания, здания, мостове, монументи и други, не могат да бъдат закупят.

В един миг Паркър ще се преструва на капитан на транспортен съд. Разполага с към 6 псевдонима и постоянно има някоя емблематична постройка, която да даде на своите нови жертви. През 1928 година във вестник The New York Times ще излезе публикация, че измамникът О’Браян е задържан. Никой не схваща кой тъкмо е, само че когато фотографията се разгласява, всички притежатели на Бруклинския мост ще отидат да му потърсят сметка. Когато полицията го залавя, той се пробва да продаде част от обществен парк в Ню Йорк.

На полицията е декларирал, че е можел да продаде парка за сумата от 17 хиляди $. Истината е, че измамникът не се е спирал единствено с това. В един миг продава Статуята на свободата, по-късно търгува с Медисън Скуер гардън, продава гробницата на Юлс С. Грант, музеят на изкуствата и даже няколко кабинета в кметството за сумата от 25 хиляди $. Няколко пъти отива в пандиза, само че за малко и по-късно още веднъж продължава да продава пикантни парцели.

Най-търгуван остава Бруклинският мост, който се купувал по два пъти на седмица. След години в измами ще има един чек, който ще го изпрати в пандиза – той е на стойност от 150 $. Чекът в никакъв случай не се осребрява, само че отключва една цяла вълна от измами, която просто не може да се спре. По закон, в случай че човек е упрекнат четири пъти за машинация, незабавно би трябвало да отиде в пандиза до края на живота си.

През 1928 година Паркър има заслужени няколко доживотни присъди. Умира през 1937 година и е заровен в затворническото гробище. След историята на Паркър, търговците на моста се усилват, само че никой не доближава равнището на Джордж. Той остава хегемон във владението. Паркър не се предава толкоз елементарно. Успява да избяга от един затвор, обличайки се в служебните облекла на шерифа, който той оставя за пране в пандиза – явно това е концепция, която по-късно е употребена в „ Изкуплението Шоушенк “. В идващия затвор се пробва да прокопае тунел в стената, употребявайки пръчка, само че го залавят поради уронената мазилка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР