Кодексът на труда предоставя редица възможности и правила за сключване

...
Кодексът на труда предоставя редица възможности и правила за сключване
Коментари Харесай

Права и задължения при работа на допълнителен договор


Кодексът на труда дава редица благоприятни условия и правила за подписване на спомагателни трудови контракти, както с еднакъв, по този начин и с различен шеф .

Тези разпореждания са от значително значение както за работодателите, по този начин и за служащите и чиновниците. Какви са особеностите на нормите, които уреждат правата и отговорностите при положение на спомагателни трудови задължения, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Според закона, служащият или служителят има право да подписва трудови контракти с други работодатели за осъществяване на работа отвън откритото за него работно време по главното трудово правно отношение. Това се назовава външно съвместителство и е разрешено, в случай че не е уговорена възбрана в самостоятелния му трудов контракт по главното му трудово правно отношение заради отбрана на комерсиална загадка и/или попречване на спор на ползи. Такова външно съвместителство може да бъде потребно за служащите, които търсят спомагателни приходи или желаят да развият своите умения в разнообразни области.

От друга страна, законът също по този начин разрешава на служащия или служителя да подписа втори трудов контракт с работодателя, при който към този момент работи, за осъществяване на работа, която не е в кръга на неговите трудови отговорности, отвън откритото за него работно време . Това се отнася до случаи, когато служащият или служителят има характерни умения или планове, които не са част от главните му отговорности, само че са от интерес както за него, по този начин и за работодателя.

 istock istock
Кодексът на труда вкарва ясни правила за подписване на такива контракти, само че е значимо да се означи, че макар неналичието на ограничавания за броя на спомагателните трудови контракти, съществуват ограничавания за продължителността на работното време.

В закона няма ограничавания за броя на спомагателните трудови контракти, които служащият може да подписа . Тези контракти могат да бъдат два, три, четири, пет и по този начин нататък. Това дава еластичност на служащите да избират разнообразни типове работа и да развиват своя капацитет в разнообразни сфери.

Въпреки това, значимо е да се има поради, че има ограничавания, свързани с продължителността на работното време, които са открити от закона. Максималната дълготрайност на работното време по трудов контракт за спомагателна работа, без значение от броя на договорите, дружно с продължителността на работното време по главното трудово правно отношение, не може да бъде повече от избраните предели. Например, за ненавършилите 18-годишна възраст служащи и чиновници оптималната дълготрайност е 40 часа седмично, а за другите служащи и чиновници - 48 часа седмично .

При експлицитното документално единодушие на служащите и чиновниците на възраст над 18 години те могат да работят и повече от откритите предели за дълготрайност на работното време. Този механизъм за единодушие е очакван, с цел да обезпечи еластичност и опция за служащите да ръководят своето работно време в сходство с техните потребности и благоприятни условия.

Във всички случаи на полагане на спомагателен труд общата дълготрайност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична отмора на служащите, открита по закон. А законът планува, че работещия има право на непрекъсната междудневна отмора, която не може да бъде по-малко от 12 часа . Също по този начин при петдневна работна седмица служителят има право на седмична отмора в размер на два поредни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на служащия или служителя се обезпечава минимум 48 часа непрекъсната седмична отмора.

Справка:

чл.110, член 111, чл.113, чл.152 ичл. 153, алинея 1 от Кодекса на труда

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР