Кодексът на труда не съдържа определения за "тормоз" и "насилие"

...
Кодексът на труда не съдържа определения за "тормоз" и "насилие"
Коментари Харесай

КНСБ предлага да ратифицираме Конвенцията за премахване на насилието и тормоза на работното място

Кодексът на труда не съдържа избрания за "тормоз " и "насилие " на работното място, в това число и на база пол, както и ограничения, ориентирани към предотвратяването им. Според КНСБ това може да се промени, в случай че България ратифицира Конвенция 190 на Международната организация на труда за унищожаване на насилието и издевателството в региона на труда, оповестяват от синдиката.

Конвенцията беше призната през тази година, в която се означават 100 години от учредяването на организацията. На 25 ноември се отбелязва Международния ден за елиминиране на насилието против дамите, разгласен за подобен с резолюция на Организация на обединените нации от 17 декември 1999 година

В Сърбия от началото на годината са убити 28 дами

КНСБ припомня, че ратификацията на конвенцията е извънредно значима стъпка в битката с насилието. КНСБ към този момент предложи преди месец на държавното управление да инициира законодателна самодейност за това. Аргументите за това са, че конвенцията основава ново трудово право - "..правото на всеки човек на работното място без принуждение и тормоз, в това число принуждение и тормоз, учредени на пола... ".

В нашето трудово законодателство, в това число в други закони отвън КТ, които контролират конституционното право на труд, такова право не е уредено. Нито пък е било предмет на разискване и договаряне на негови параметри и условия за реализация в групови трудови контракти, допълват от КНСБ. Конвенцията вкарва избрания на понятията "насилие и тормоз в света на труда " и "насилие и тормоз, учредени на пола ".

Конвенцията обгръща обстановки, свързани с принуждение и тормоз на работното място, в това число на публични места и в частни пространства, когато те са място на работа; тук-там, където служителят получава заплата, употребява отмора за отдих или банкет на храна, или употребява санитарни пространства и съблекални; по време на командировки, пътувания, образование, събития или обществени дейности; в процеса на връзки, свързани с работата, в това число тези, предоставени от осведомителните и информационните технологии; в жилищни пространства, предоставени от работодателя; когато пътувате до и от работа, допълват от КНСБ.

Голяма част от жертвите на принуждение са деца

За КНСБ е от голяма важност и втори слой от конвенцията, обвързван с ролята и мястото на синдикатите в регулацията на публичните връзки, свързани с труда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР