Коалицията в България се изпокара още на полувремето. Измъчената страна

...
Коалицията в България се изпокара още на полувремето. Измъчената страна
Коментари Харесай

Те никога не са се обичали, но сега вече се сбиха: Как света реагира на враждата между Габриел и Денков?

Коалицията в България се изпокара още на полувремето. Измъчената страна още веднъж е застрашена от непредвидимите последствия на едни нови избори “, това написа Томас Розер във „ Франкфуртер Рундшау “, представен от DW.  „ Те в никакъв случай не са се обичали, само че в този момент към този момент се сбиха “

„ Много надалеч от хармонията са сцените в този брак по сметка сред съпротивляващите се сътрудници в прозападната дясноцентристка коалиция в България – подиуми пред една отегчена аудитория, които изпаряват вярата, че тази година ще се мине без нови избори “, разяснява журналистът.

Той напомня че тази коалиция до момента се е държала заради западния напън и вярата да се излезе от хроничната рецесия

Авторът написа още, че обединението е противотежест на проруски настроения президент Румен Радев.

„ Франкфуртер Рундшау “ споделя в резюме историята на досегашната коалиция и на споровете вътре в нея и отбелязва следното:

„ Продължаваме промяната “ настояват, че пукнатините в обединението са се задълбочили поради съпротивата против заплануваната правосъдна промяна, оказвана от забърканата в многочислени корупционни кавги партия ГЕРБ. Една работеща правосъдна система би се погрижила „ Борисов да бъде задържан “, е представена да споделя представителката на Политическа партия Венеция Нецова.

Мария Габриел отдръпна номинацията си за министър председател. След вчерашното ѝ предизвестие, че ще направи точно това, немската организация ДПА изясни, че освен това състояние, в България очевидно няма да се стигне до гласоподаване на държавното управление, които Мария Габриел без да пита показа предишния вторник.

„ Провал на диалозите за държавно управление в България – опасност от нови избори “, по този начин е озаглавена информацията от София в електронното издание на списание „ Шпигел “. Медията разяснява още:

„ България е застрашена от шести парламентарни избори единствено за три години. По мотив уговорената промяна на министър-председателя избухнаха разногласия за целия предстоящ кабинет. “ „ Шпигел “ и ДПА дефинират обединението ГЕРБ-СДС като „ дясноцентристка “, а ПП-ДБ като „ либерално-консервативна “.

Как Габриел изяснява аргументите за неуспеха?

ДПА цитира Мария Габриел с обяснението, че причина за неуспеха на договарянията е непрекъснатото слагане на нови условия от страна на ПП-ДБ. Германската организация оповестява и за вчерашното изказване на премиера в оставка Николай Денков, който прикани ГЕРБ-СДС да спазят ангажимента за ротацията, с цел да не се хвърли страната в безпорядък. Медията напомня и това, че съгласно устното съглашение обособените министри в държавното управление на България трябваше да бъдат сменяни единствено по взаимно единодушие и цитира премиера в оставка Денков, който изясни:

„ Преговорите за състава на Министерския съвет демонстрираха че не е имало взаимно единодушие по отношение на промяната на министрите “.

Агенция „ Ройтерс “ на собствен ред изяснява какво ще се случи оттук-нататък и напомня, че в случай че и идващият претендент от една от двете най-големи партии не успее да образува държавно управление, президентът Румен Радев би трябвало да връчи мандата на трета партия, а един следващ неуспех ще докара до нови предварителни избори.

Затруднения за въвеждане на еврото

А ДПА по този мотив обобщава и следствията: „ Нови парламентарни избори може да затруднят въвеждането на еврото в България на 1 януари 2025, каквито са упоритостите на страната. На 31 март 2024 България ще се причисли и към Шенгенското пространство, където няма граничен надзор – само че това важи единствено за въздушните и водните ѝ граници. “

Източник: DW
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР