Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ)няма да изпълни искането

...
Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ)няма да изпълни искането
Коментари Харесай

Няма да се поддадем на натиск. ПП-ДБ отхвърли искането на ГЕРБ да съобщи проектокабинета си

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ)няма да извърши настояването на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да види нейния проектокабинет, с цел да реши дали да го поддържа.

Той сподели това на сред двете първи политически сили в 49-ото Народно заседание, която се организира във вторник. Бившият министър председател загатна часове след нея, че в случай че от ПП-ДБ не кажат имена на министри, може с първия мандат, който се поставя на ГЕРБ-СДС като спечелили на изборите, кабинет на малцинството.

" Няма да се поддадем на напън и ултиматуми. За ПП-ДБ е доста значимо пред бъдещото държавно управление да бъдат сложени ясни цели и отговорности, които ще са в полза на страната. Едва тогава може да се приказва за състав на кабинет ", отговори в четвъртък Андрей Гюров от Политическа партия пред.

Той добави, че управническата стратегия на обединението ще бъде разисквана с всички парламентарно показани партии, с цел да се търси необятна поддръжка.

Николай Денков от ПП-ДБ, който е част от преговорния екип към този момент,, че обединението не обмисля личен състав на проектокабинет, а управническа стратегия, която да разиска първо с ГЕРБ-СДС. Тя е с небосвод 18 месеца. Засега двете политически сили са постигнали единодушие единствено по управническите цели.

Гюров обаче означи, че обединението му няма да следва линията на ГЕРБ по въпроса със листата с имената на министри и министър председател.

" По никакъв метод няма да играем с играта на ГЕРБ със събаряне на картите и ходове, които се пробват да притиснат втората парламентарна мощ да направи някакви ходове, които не дават отговор на нашите правила и обещанията към гласоподавателите ни ", добави той.

Гюров означи, че сега президентът би трябвало да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС и отговорността е тяхна да подхващат стъпките, които считат за верни. Ако не съумеят да сформират кабинет, тогава ПП-ДБ ще предложат подобен.

" Всички споделят, че работещият вид ще е с втория мандат. Ще чакаме поддръжка за кабинет с втория мандат ", сподели още Гюров.

Той удостовери позицията на ПП-ДБ, че няма да поддържат държавно управление с мандат на ГЕРБ и няма да вземат участие в техен кабинет.

" Самото сядане с ГЕРБ на една маса за договаряния - в миг, в който не са дали сигнали и индикации, че са подготвени да трансформират метода, по който виждат усвояването на властта - носи негативи за нас ", добави той.

Според него доста български жители " са откровено обезпокоени от връщането на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили във властта ".

Междувременно Бойко Борисов разяснява в Народното събрание пред публицисти: " Опитах се да се абстрахирам от утринните коментатори. Не сме поставяли ултиматуми ".

Той добави, че с този метод да изясняват, че няма да поддържат ГЕРБ, ПП-ДБ няма да получат поддръжка за плаващо болшинство.

" Гюров не е прав - парламент може да има и без тях ", добави водачът на ГЕРБ.

По думите му днешният ден би трябвало да се употребява, с цел да се разиска програмата за ръководство.

" Ще наложим нашата управническа стратегия върху тяхната, да забележим коя по-добра. Нашата е по-добра и по-разписана с всички браншове, само че дано да им дадем късмет ", сподели още Борисов.

Той увери, че ГЕРБ са " откровени, правилни и точни ", само че в случай че " нямат сериозен проект за подобен кабинет, това е опит за изнудване.

По думите му няма да има потребност от квоти при общо ръководство сред двете обединения, а да се комбинират и политически, и експертни лица.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР