Коалицията Продължаваме промяната-Демократична България няма да води преговори по персоналния

...
Коалицията Продължаваме промяната-Демократична България няма да води преговори по персоналния
Коментари Харесай

Денков: ПП-ДБ няма да води преговори по състава на проектокабинета

Коалицията „ Продължаваме промяната-Демократична България ” няма да води договаряния по персоналния състав на проектокабинета с ГЕРБ-СДС. Това съобщи определеният за кандидат-премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

„ Направихме го не поради ГЕРБ. Не одобряваме ултиматуми, не одобряваме условия. Опитваме се да свършим това, което би било най-полезно, с цел да се разплете този пъзел – по какъв начин да създадем работещо държавно управление. И с откриването на Народното събрание го направихме – ексцентричен ход, само че проработи. Има законодателна стратегия, има ръководител. Същото се опитахме да създадем и тук “, сподели Денков. 

Според него обвързване на Бойко Борисов е да реши какво ще прави с първия мандат. „ Ние смъкваме картите на масата, казахме какво предлагаме, да вземат решение какво ще вършат ”, уточни Денков.

 

По думите му съставът на проектокабинет, който ПП-ДБ оферират, не е съветван с ГЕРБ. „ Те го получиха като лист, откакто беше излязъл по медиите. Ясно желая да кажа, че договаряния по персоналния състав на кабинета няма да водим с ГЕРБ. Гледаме да станат по-добре стратегиите, които би трябвало да се извършват. Преговаряме по това какво би трябвало да се свърши и защо би имало поддръжка ”, добави някогашният министър на образованието в ефира на " Нова ".

Николай Денков изрично съобщи, че договаряния с партията на Бойко Борисов за министри и заместник-министри не се водят. „ Първият мандат се държи от ГЕРБ, към този момент всички въпроси би трябвало да са към тях. Имат три избора: да поддържат този кабинет с втория мандат; да си създадат техен кабинет на малцинството и да си търсят поддръжка от други партии. Третият вид е да създадат кабинет с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – хартиената коалиция ”, сподели още депутатът.

Денков аргументира избора на състав на кабинета. „ От сътрудниците съм претрупан с извънредно сложна задача. Представям си се като треньор, който би трябвало да избере екип и с този екип да завоюва мача. Представете си, че имате 2 екипа с 2 треньора и ги пуснете на терена. Как ще работи тази структура? Един Министерски съвет би трябвало да е екип. Ако няма съгласие в този екип, ще се върнем на обстановката преди една година. Трябва да има явен отборен принцип при сформиране на кабинет. Там е и мястото на Асен Василев. Той е експертът по финанси, имам му доверие, че може да оправи кашата с финансите, която забърка министерството ”, съобщи кандидат-премиерът с възможен мандат на ПП-ДБ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР