Коалицията не е създадена заради поста на гуверньор на Българската

...
Коалицията не е създадена заради поста на гуверньор на Българската
Коментари Харесай

Каримански: Имам пътна карта, по която трябва да се случат стратегическите цели на БНБ, касаещи и целия български народ


Коалицията не е основана поради поста на гуверньор на Българската национална банка. Това съобщи претендентът за шеф на Българска народна банка Любомир Каримански от Има Такъв Народ в ефира на БТВ във връзка избора за нов началник на Централната банка.

Той уточни, че се вижда като претендента, който би осъществил последователност сред актуалното ръководство и новото. Каримански уточни, че има предпочитани задания във връзка с Българска народна банка.

„ Аз имам специфична пътна карта, по която би трябвало да се случат съответните стратегически цели, касаещи освен централната банка, а касаещи целия български народ и касаещи също по този начин фискалната и финансова непоклатимост в страната “, уточни актуалният ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание.

На въпрос, кое е най-силното качество на неговият конкурент Каримански уточни, че Андрей Гюров има „ привлекателност и хрисимост “.

Според претендента за шеф на Българска народна банка доста е значимо Централната банка да помогне на държавното управление със своето „ богатство от експертиза “. Това богатство би трябвало да се употребява и развива по този начин, че и държавното управление на време да взима решения, които са значими за фиска и които са значими за финансовата непоклатимост на страната.

Каримански уточни една неотложна задача и това е инфлацията, която се настанява от ден на ден и повече в България. Водещи проблеми са и войната в Украйна и всичко това, което може да последва при веригата на доставки и и стокообмена.

" Това е една неотложна задача от позиция на инфлацията, на макроикономическата неустойчивост, която се настанява от ден на ден и повече в България. От позиция на войната в Украйна. И всичко това, което може да последва при веригата на доставки и стокообмена вътре в страната ", разясни той. 

Кандидатът за шеф на Българска народна банка уточни, че се чака новият отчет, който да уточни до каква степен сме се доближили до еврозоната. Той посочи, че ще се съобрази с този отчет, само че даде знак, че Брюксел може и да даде опция за присъединение към еврозоната без напълно всички критерии да са изпълнени за това посредством така наречен „ дерогация “ от Критериите от Маастрихт. Последните дефинират на какви условия би трябвало да дава отговор дадена страна, с цел да може да се причисли към еврозоната - измежду тях са равнище на инфлацията, равнище на лихвите по държавен дълг и други

На въпрос дали е обикновено банка да изплаща в кеш 1,2 млн. лева след работно време, претендентът за шеф на Българска народна банка отговори по този начин. " Не е доста обикновено “ да се изплащат такива средства и че в такива случаи би трябвало да се уведомява Българската национална банка.

Часове по-рано бе публикувана информация, че с подписа на Любомир Каримански (който е бил шеф в комерсиална банка по това време - бел. ред) изравен паралелно до този на малоимотно лице, компания е била ощетена с над 850 хиляди лева Каримански уточни, че през времето, когато е бил шеф, е подписвал доста контракти и че обслужването на клиентите е задача на доста дирекции в комерсиалните банки и че те също е трябвало да дадат мнение по трансакцията.

„ Тук ми позволете да ви дам една прилика, тъй като това е офанзива против мен, която аз не одобрявам по метода, по който се сервира “, уточни Каримански. Той даде образец с Левон Хампарцумян, който оглавяваше друга комерсиална банка: " В тази комерсиална банка от сметката на един прочут футболист изчезнаха „ едни пари “. Това прави ли господин Хампарцумян съизвършител в схемата? "

" Аз не знам защо тъкмо и не знам какви сметки са откривани. Пак споделям, в случай че има някой, който е нарушил, то това би трябвало да се откри по законовия ред " - по този начин Каримански отговори на друго медийно изказване, съгласно което до момента в който е бил в ръководството на същата комерсиална банка е спомагал за финансови преводи на контрагенти, свързани с съветски капитали имащи отношение с закона „ Магнитски “.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР