Коалицията на войната е най-устойчива в този парламент България си е

...
Коалицията на войната е най-устойчива в този парламент
България си е
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Има затопляне в отношенията между ГЕРБ и Р...

Коалицията на войната е най-устойчива в този парламент

„ България си е свършила работата и дава отговор на критериите. Съмненията, които някои страни членки имат – бяха преодоляни. Но явно има 2, при които това не е по този начин. Възникват други проблеми и страхове, които не са директно свързани с критериите за участие в Шенген. И те си ги споделиха – Австрия малко по-честно по повод броя на мигрантите, а Холандия малко по-завоалирано. Според тях външната граница явно към момента не се пази задоволително добре. Тук има известно двуличие, тъй като в този момент България като външна граница е най-много проблем границата с Турция. Ако се види статистиката ще стане ясно, че сме предотвратили влизането на десетки хиляди мигранти. Вместо България да бъде спирана щеше да е почтено Австрия и Холандия да ни одобряват и да видят с какво още могат да ни оказват помощ. “ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.

По думите му влизането на България, респективно Румъния и Хърватия в Шенген би означавало да прехвърлим част от ресурса си по границите с Гърция и Румъния към тази с Турция. „ Трябва да бъде регистрирано, че при чуването на министъра на вътрешните работи той показа за редица дефицити, които изпитват Гранична полиция – незадоволително съоръжение, липса на коли и други. Оттогава до момента не видяхме нещо да е поискано, а служебното държавно управление не внесе бюджет, с цел да можем да заделим спомагателни средства. Реакциите на Холандия бяха по-скоро прочувствени. Вместо да се плашим и сърдим – ще би трябвало да поработим. Както ние като страна осъзнаваме, че би трябвало да отстояваме своя интерес в границите на Европейски Съюз и ще би трябвало да бъдем дейни в двустранната дипломация. Нидерландия постоянно са били скептични във връзка с нашето участие. Може би беше подценена двустранната дипломация. Ще чуем и министър-председателя Донев в петък какво има да ни каже “, добави Вигенин.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия разяснява, че левицата е безапелационна в позицията си, че няма да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ. „ Ще отидем на срещата, с цел да заявим още един път, че няма по какъв начин да получат нашата поддръжка. Тук не става дума за личността на проф. Габровски. Става въпрос по тази причина, че връщането на ГЕРБ във властта - не считаме, че те са се поучили от предишното. В продължение на години ние бяхме съпротива на този модел. Въпреки че близо 2 години към този момент те не са във властта – нито един път не споделиха, че са сбъркали някъде. Въпреки потребността от настоящо държавно управление няма по какъв начин да дадем единодушие за държавно управление излъчено от ГЕРБ. В политиката би трябвало да има поредност и правила. Ако ГЕРБ съберат нужното болшинство – оставаме градивна съпротива. Ние представляваме тези хора, които ни поддържат, тъй като години наред се борим с този модел “, безапелационен е социалистът.

„ Вероятно още тази седмица може да се окаже, че една напълно друга коалиция ще утвърди оръжията за Украйна. Може би тази коалиция на войната ще се окаже най-устойчива. Някои чакат тя да прерасне и в управническа. Ветото на президента не е причина да променим позицията си във връзка с ИК. Президентът наложи несъгласие през 2020-та година на смесеното гласоподаване. Допускам, че би наложил несъгласие и в този момент. Това несъгласие даже и да бъде сложено – то ще бъде преодоляно. Стига да не се окаже, че Борисов още веднъж е сърдит и е на друго мнение “, заключи той за плаващите болшинства в Народното събрание и уточни, че най-сигурна сега е точно обединението на войната.

„ Ние още от лятото видяхме, че има стопляне в връзките сред ГЕРБ и президента. То се показваше в това, че президента Радев в един миг спря да загатва Борисов и ГЕРБ като някакво олицетворители на проблематична за България политика. Във времето видяхме с поредност дейности, че на президента му харесва да има въздействие в ръководството през служебните кабинети “, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР