Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание

...
Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание
Коментари Харесай

Маркет Линкс: ГЕРБ-СДС получава 80 депутски места, а ПП-ДБ - 55

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно заседание по отношение на броя им в предходното. Тя ще има 80 депутати, по отношение на 69 в 49-ото Народно заседание. При Движение за права и свободи се чака растеж - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за болшинство в Народното събрание. При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент.

Това демонстрират резултатите от национално изследване на " Маркет Линкс ". Изследването е поръчано от бТВ и е извършено измежду 1007 лица над 18 година в страната в интервала 27 април - 09 май 2024 година по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

ГЕРБ-СДС е първа политическа мощ, ползвайки се с поддръжката на 26% от гласоподавателите.
ПП-ДБ е втора - със 17,7%. Трети са Движение за права и свободи - с малко над 13% поддръжка. След тях са " Възраждане " с няколко стотни разлика, а Българска социалистическа партия е на пето място - с 8%.

От " Маркет линкс " чакат парламент с пет политически сили, тъй като съгласно изследването " ИТН " няма да премине 4%-ната преграда (получава 3.2%). Новосъздадената коалиция " Солидарна България " на Мая Манолова и Ваня Григорова ще получи под 2%, тъй като са влезнали късно в предизборната борба.

Според изследването ГЕРБ-СДС още веднъж ще има шестима евродепутати. ПП-ДБ ще вкарат четирима, " Възраждане " - трима, Движение за права и свободи - двама, толкоз ще има и Българска социалистическа партия.

Ако изборите за Народното събрание бяха при започване на месец май, ГЕРБ-СДС биха взели 26,5% от гласовете, ПП-ДБ – 16,4%, Движение за права и свободи – 15,4%, „ Възраждане “ – 15,1%, Българска социалистическа партия – 8,4%, Има Такъв Народ – 4,7%.

Данните са от сондаж на „ Галъп интернешънъл болкан “, изработен за Българската национална телевизия. Сондажът не е прогноза за избирателен резултат, а е моментна фотография на настройките в миналите неотдавна в България празници.

Сред останалите обединения е прекомерно рано за замервания, регистрират от " Галъп ". Дори на този стадий, обаче, проличава комфортна стартова позиция за листата към Ваня Григорова с 2,5%, „ Синя България “ са на този стадий с 1,5%, а Вътрешна македонска революционна организация с 1,1% ще е очевидно в борбата за %. Тепърва ще се обяснява подредбата на другите по-малки, в този момент създаващи се или в този момент утвърждаващи се партии и обединения, които към този момент са с по-нисък резултат под %.

Данните разрешават на този стадий да бъдат видяни, без да се подреждат, обединения като „ Български напредък “, „ Левицата “, „ Величие “, „ Зелено придвижване “, обединения като тези на Васил Божков, Радостин Василев, Иван Гешев и други.

Спецификата на политическата обстановка у нас разрешава много неочаквани развития или пък скрити в анкетната обстановка вотове, чиято големина ще се знае едвам в края на акцията. Но като начало това се отразява в известно общо набъбване на групата на обединенията с релативно по-ниска поддръжка, прецизират социолозите.

По отношение на изборите за Европейския парламент евентуалните дялове на подадените за партии, обединения и претенденти гласове, закономерно за сходна обстановка, наподобяват сходно с тези за Народно събрание, само че към този момент се открояват и някои специфики.

ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, Движение за права и свободи – 14,9%, „ Възраждане “ – 14,7%, Българска социалистическа партия – 8,2%, Има Такъв Народ – 4,5%, „ Солидарна България “ – с 2,2%, „ Синя България “ – 1,4%, Вътрешна македонска революционна организация – 1,3% и други в битката за % към този миг.

Към началото на май сигурността на гласоподаване на 9 юни за Народното събрание по декларациите на респондентите е 39,4%. От всички гласуващи 3,6% оповестяват, че ще гласоподават с „ Не поддържам никого “.

За европейските избори декларативната интензивност е предстоящо по-ниска – 37,5% – само че занапред ще се разбере дали и до каква степен гласуването на национални избори ще увлече и гласоподаване на европейските, а разликата в изборните описи ще внесе спомагателни нюанси. 3,2% заявяват твърдо желание за гласоподаване с „ Не поддържам никого “ в изборите за български представители за Европейския парламент.

-----

Изследването е извършено за Българска национална телевизия сред 22 април и 2 май 2024 година измежду 808 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР