Коалиция За да остане природа в България и инициативата Зелени

...
Коалиция За да остане природа в България и инициативата Зелени
Коментари Харесай

Екопротести тази вечер в София, Пловдив и Русе |

Коалиция " За да остане природа в България " и самодейността " Зелени закони " провеждат през днешния ден митинг срещу унищожаването на природата по Черноморието поради неспазени обещания и куп нарушавания. 

В София митингът ще се състои от 18:30 ч., сборният пункт е паметникът на Алеко Константинов на бул. " Витоша ", след което шествието ще премине през Министерски съвет, Народното събрание и ще завърши на Орлов мост, оповестиха уредниците. 

В Пловдив, митингът се провежда от Гражданска коалиция " Пловдив " и ще се организира от 18:30 ч. на площад „ Съединение ". 

В Русе, митингът ще се състои от 17:45 ч. на Кея под вития мост. Организира се от " Русенци за българската природа ", жителите са приканени да носят детски играчки багери, фадроми, лопатки за пясък, чадъри и плажни такъми. 

Недоволните упорстват за възбрана на застрояването в региона на Камчийски пясъци. Новата заповед на министъра на околната среда и водите за оповестяване на предпазена зона " Камчия " наложително да включва отпадналите съответни забрани за строителство в съответни парцели, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството обновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари, нов вид на заповедта не е качен за разискване. 

Правителството да анулира заменките в региона на Камчийски пясъци, да възвърне статута на парцелите като обществена държавна благосъстоятелност, желаят още протестиращите.

И още:  

Министърът на районното развиване и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени в региона на Камчийски пясъци на горски и аграрни територии; Същият да актува крайбрежната линия, дюните и всички други противоконституционно сменени терени като изключителна държавна благосъстоятелност и да започва процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени; В Кадастъра да се сътвори единна и настояща карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като метод на трайно ползване; Спиране и унищожаване на градежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец;

Настояваме да бъде изпълнено обещанието на Политическа партия ГЕРБ, което беше обещано при започване на месец юли 2020 година, за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена цялостна възбрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата възбрана да важи за 1 км линия по морския бряг, като незабавно след оповестяването ѝ стартират експертни съвещания за основаване на гаранции за запазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални предпазени територии, европейски предпазени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под опасност от урбанизация поради разнообразни " малки врати " в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец, декларират уредниците на митингите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР