Екологични групи съдят Юта за неспособност да защитят Голямото солено езеро от ръба на колапса

...
Коалиция от екологични групи и природозащитници съди щата Юта за
Коментари Харесай

Коалиция от екологични групи и природозащитници съди щата Юта за предполагаемата злоупотреба с вода и неуспех да защити Голямото солено езеро от ръба на „екологичен колапс“, според дело, заведено в сряда.

Делото идва приблизително девет месеца след като близо три дузини учени и природозащитници алармираха, че най-голямото терминално езеро в Северна Америка е изправено пред „безпрецедентна опасност“ и че освен ако законодателите на Юта не предприемат бързи „спешни мерки“ за драматично увеличаване на притока на езерото до 2024 г. вероятно ще изчезне през следващите пет години.

Екологичните групи сега молят съда да се намеси, като твърдят, че държавата нарушава задължението си за обществено доверие, като продължава да отклонява така необходимата вода от езерото.

Езерото за първи път достигна рекордно ниско ниво през 2021 г., след това отново през юли 2022 г. И докато епичната зима помогна за увеличаване на водните нива през април, това все още не беше достатъчно, за да компенсира месечния дефицит.

Част от дъното на Голямото солено езеро е открито. Част от коритото на Голямото солено езеро е открито. Евелио Контрера/CNN

Ако не друго, това вероятно удължи този петгодишен срок с около още една година, каза Стю Гилеспи, старши адвокат на Earthjustice, правна кантора за околната среда, представляваща ищците.

„Но държавата не е направила нищо, за да разреши основния проблем тук, който е тези прекомерни (водни) отклонения“ далеч от езерото, каза Гилеспи пред CNN. „Така че дългосрочната перспектива все още е същите ужасни прогнози за екологичен колапс и криза на общественото здраве.“

Според жалбата служителите продължават да позволяват около 74% от водата нагоре по течението да бъде отклонявана към фермерите за напояване на люцерна, сено и други култури, като малка част от водата се използва за тревни площи и други декоративни растения.

Офисът на главния прокурор на Юта все още не е отговорил на искане за коментар по делото.

Климатичната криза прави все по-трудно възстановяването на Голямото солено езеро дори във влажни години. Тъй като температурите стават по-високи, експертите виждат изпарението и изчерпването да надвишава количеството вода, което влиза в езерото.

А въздействието на пресъхващото Голямо солено езеро вече е широко разпространено. Заплашва критично местообитание за застрашени видове, както и икономиката на държавата. От минералната промишленост до селското стопанство и отдиха, Голямото солено езеро допринася с 1,3 милиарда долара за годишната икономика, според оценка на държавата.

MAGNA, UT - 6 април:
Знак предупреждава лодките за ниски нива на езерото в яхтеното пристанище на Great Salt Lake State Parks в Магна, Юта, в четвъртък, 6 април 2023 г. Миналата година всички лодки трябваше да бъдат изтеглени от яхтеното пристанище поради ниските нива на Great Salt Lakes. Въпреки това, с рекордно голямо количество валежи тази зима в Юта, езерото вече се е повишило с около три фута от рекордно ниското си ниво през ноември 2022 г. и с повече вода, очаквана от оттока, лодкарите се надяват да могат да продължат да използват яхтеното пристанище по някое време през април. (Джеймс Ро за The Washington Post чрез Getty Images) MAGNA, UT - 6 април: Знак предупреждава лодките за ниски нива на езерото в яхтеното пристанище на Great Salt Lake State Parks в Магна, Юта, в четвъртък, 6 април 2023 г. Миналата година всички лодки трябваше да бъдат изтеглени от яхтеното пристанище поради ниските нива на Great Salt Lakes. Въпреки това, с рекордно голямо количество валежи тази зима в Юта, езерото вече се е повишило с около три фута от рекордно ниското си ниво през ноември 2022 г. и с повече вода, очаквана от оттока, лодкарите се надяват да могат да продължат да използват яхтеното пристанище по някое време през април. (Джеймс Ро за The Washington Post чрез Getty Images) Джеймс Ро/The Washington Post/Getty Images

Ако езерото продължи да пресъхва, икономическите щети ще варират от 1,7 до 2,2 милиарда долара всяка година, заключава оценката.

Бързото изсъхване на езерното дъно също излага на показ токсичен прах, който застрашава човешкото здраве. Когато силен вятър духа над пресъхващото дъно на езерото, той издига онези малки частици, които могат да бъдат вдишани, увреждат белите дробове и обострят респираторните заболявания. Тези замърсители са свързани със здравословни усложнения като астма, сърдечни заболявания и хроничен бронхит.

През март Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се съгласи да дари част от водните си дялове на щата Юта за Голямото солено езеро, което се равнява на повече от 20 000 акра фута, които в миналото е използвала за селскостопански цели.

Гилеспи каза, че приносът е само „капка в кофата“ и че държавата трябва да направи повече, за да запази водата навсякъде.

„Фундаменталният момент е, че всички сме в опасност в този момент – и това наистина е ясен призив за действие“, каза той. „Това е невероятен ресурс и трябва да бъде защитен.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР