Коалиция от египетски депутати ще внесе проект за промени в

...
Коалиция от египетски депутати ще внесе проект за промени в
Коментари Харесай

Депутати и граждани в Египет подемат инициативи за промени в конституцията

Коалиция от египетски депутати ще внесе план за промени в конституцията, който планува основаването на втора парламентарна камара и назначението на един или няколко вицепрезиденти. Това заяви през вчерашния ден египетската организация МЕНА, представена от Ройтерс.

Преди това група жители е подела самодейност за анулиране на ограничаването до два за президентските мандати. Петицията афишира, че осем години са незадоволителни, с цел да може президентът да се оправи с провокациите в стопанската система и сигурността, пред които е изправена страната.

През март м.г. Абдел Фатах ас Сиси бе избран отново за втори мандат.

Според МЕНА депутатският проект планува основаването на горна камара - Съвета Шура, - който да заседава по едно и също време с 596-местната Камара на представителите. Предлага се и въвеждането на квота от най-малко 25 на 100 за дами в долната камара и "адекватно посланичество " на младежите, фермерите, служащите и християните в Египет. Проектът на депутатите планува също основаването на една или няколко длъжности за вицепрезидент.

Промените в египетския главен закон би трябвало да се одобряват от Камарата на представителите с болшинство от две трети, след което да се утвърдят на референдум. Действащата конституция на Египет е призната през 2014 година, откакто военните отстраниха от власт президента ислямист Мохамед Морси на фона на всеобщи митинги против него, напомни Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР