Коалиция насила след изборите ГЕРБ няма да прави. Това заяви

...
Коалиция насила след изборите ГЕРБ няма да прави. Това заяви
Коментари Харесай

Дончев: Коалиция насила след изборите ГЕРБ няма да прави

Коалиция " принудително " след изборите ГЕРБ няма да прави. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в предаването

Трудно е занапред да се отговори по какъв начин ще се направи държавно управление след изборите. Всички обединения, управлявали в предходни парламенти, са се случили след месеци договаряния, това не е машинален развой. Ако цената е да направиш коалиция принудително, то по-добре да се откажеш от нея.Честният метод е водачът на политическата мощ, която е спечелила изборите, да бъде министър-председател.

" В името на националното избавление " са направени куп безобразия, както и няма никаква гаранция, че специалистите могат да са положителни политици ", разяснява той догадка за сформиране на държавно управление на националното избавление или експертно държавно управление. Няма да влизаме в коалиция с Движение за права и свободи ", изрично съобщи той.

За мен е демонстрация на неприятен усет по едно и също време да организираш изборите от Министерски съвет и по-късно да участваш в тях ", с тези думи изясни Дончев обстоятелството, че изборите ще бъдат проведени от вицепремиера Мариана Николова.

Той отхвърли да удостовери дали ще води листа на ГЕРБ, като няколко пъти повтори, че би трябвало да се изчака формалната регистрация на листите. Няма гаранция, че в случай че някой е добър специалист, ще стане добър политик. А политикът като се изключи че би трябвало да бъде добър специалист, би трябвало да формулира цели и да убеждава хората, в програмата за ръководство, която им предлага, счита вицепремиерът, който позволи, че ще бъде в листата за изборите от Габрово.

В парламентарната процедура има два критерия за това коя партия се дефинира като част от болшинството или е в съпротива - дали поддържа държавното управление и дали гласоподава за бюджета на страната, напомни вицепремиерът.

Според Дончев, държавното управление добре ръководи рецесията - и от здравна позиция, и от позиция на стопанската система и бизнесите.

" Надявам се да няма нова огромна вълна на ковид. Ваксинацията напредва, огромна част от хората към този момент са минали през болестта. През пролетта и лятото темпът на болестта спада. Има разнообразни оценки кой ще има изгода и кой ще има щета от ниска изборна интензивност ", разяснява той въздействието на пандемията върху изборната интензивност.

" Виждаме в задатък опити за компрометиране на изборите. За ГЕРБ " положително показване " е да бъдем първа политическа мощ с опция за сформиране на държавно управление. Трудно ми е да ви отговоря с кого бихме търсили партньорство в предстоящ парламент ", сподели Дончев.

" До момента не съм видял от един куп политически сили " защо се борят ". Може да е затрогващо да си срещу ГЕРБ, само че, повярвайте ми, от позиция на политическия смисъл това не е задоволително ", разяснява той.

" Текат диалози с няколко страни оттатък договорите с Европейски Съюз за доставка на ваксини , които са утвърдени и сертифицирани от Европейската организация по медикаментите ", заяви вицепремиерът Томислав Дончев в " Тази заран ".

По неговите думи държавното управление няма " угризения " да подписва билатерални съглашения за доставка на нужните препарати, както вършат и други европейски страни. Страни отвън Европейски Съюз оферират по-високи цени за ваксини против COVID-19 и сега се води " комерсиална война ", счита Дончев.

Няма проблем да се подписа и контракт за доставки на съветската ваксина, в случай че бъде утвърдена от Европейската организация по медикаментите, съобщи вицепремиерът, само че съобщи, че няма задоволително информация, с цел да разяснява дейностите на Унгария, която към този момент утвърди и стартира да доставя " Спутник V ".

Що се отнася до обществените и икономическите ограничения на държавното управление за подкрепяне на потърпевшите от коронакризата, Дончев съобщи, че " надали сме помогнали на всички, само че страната впрегна невиждан запас, с цел да понижи вредите ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР