Коалиция ГЕРБ-СДС трябва спешно да намери 11 нови министри, иначе

...
Коалиция ГЕРБ-СДС трябва спешно да намери 11 нови министри, иначе
Коментари Харесай

ГЕРБ спешно търси 11 нови министри, иначе кабинетът Габриел ще е противоконституционен

Коалиция ГЕРБ-СДС би трябвало незабавно да откри 11 нови министри, другояче проектокабинетът " Габриел " ще е противоконституционен, обясниха пред OFFNews конституционалисти.

Малко след 16 ч. през днешния ден Мария Габриел върна на президента изпълнен първия изследователски мандат със конструкция и състав на Министерски съвет. Румен Радев на собствен ред ѝ отвърна, че незабавно ще изпрати указа в Народното събрание и го направи.

По-късно се оказа, че този състав въобще не е координиран с ПП-ДБ, а част от номинираните министри даже не са питани. Впоследствие водачите на ПП-ДБ оповестиха, че няма да вземат участие в подобен кабинет, а министрите, в това число и министър председателят в оставка Николай Денков, са подали заявки, че не желаят да заемат постовете, за които са номинирани.

Към този час указът на президента Румен Радев е изпратен и получен в деловодството на Народното събрание, научи OFFNews. Това значи, че ръководителят на Народното събрание Росен Желязков може още на следващия ден да предложи гласуването на кабинета " Габриел ". На този декор на ексклузивен брифинг съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов прикани да не допусне гласуването на конструкция и състав на държавно управление. Той насочи апел и към президента Радев да отдръпна указа си. Това обаче се оказва невероятно.

Процедурата изисква президентският декрет да бъде обнародван в Държавен вестник, което евентуално на следващия ден ще бъде реалност. След това на председателски съвет в Народното събрание би трябвало да се реши по кое време ще се гласоподава предлагането за министър председател и държавно управление.

Какво обаче ще се случи, когато указът към този момент е в Народното събрание?

В настоящето състояние се оказва, че мандатът е несбъднат. Ролята на президента е да се увери, че претендентът за министър председател дава отговор на изискванията. А задачата на кандидата за минитър-председател е да убеди Народното събрание, че препоръчаните от него министри са подобаващи за поста, изясни преподавателят по конституционно право в Софийския университет доцент Наталия Киселова.

Това е повода Румен Радев да не може да отдръпна указа си, както оферират от ПП-ДБ. В случая президентът е постъпил правилно и е извършил прецизно пълномощията си.

Доц. Киселова се базира на решение на Конституционния съд от 1992 година, само че сегашният случай е необикновен поради огромния брой отказали се - на процедура всички проектоминистри от ПП-ДБ подават заявки, че не желаят да вземат участие в кабинета на Мария Габриел.

Във въпросното решение на Конституционен съд се показва, че " показаните пред президента конструкция и състав на Министерския съвет не подлежат на надзор от него. Следователно самото показване е задоволително, с цел да се установи, че мандатът е завършил сполучливо, и е съображение да се предложи на Народното събрание да избере този претендент ".

През 2021 година препоръчаният от " ИТН " тогава за министър председател Пламен Николов също бе заставен да направи смяна в препоръчаното от него държавно управление, откакто излъченият за правосъден министър Момчил Иванов се отхвърли от поста и бе заменен с Иво Атанасов. Но още веднъж става дума за единични рокади, а не за 11 министри, подсети доцент Киселова.

Въпросът не може да отиде в Конституционния съд, тъй като няма проблем за разглеждане, бе безапелационен преподавателят в СУ.

До този миг 11 министри от оферти от Габриел кабинет са подали заявки, че не желаят да бъдат избирани за постовете, за които са номинирани. Те са изпратени до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и президента Румен Радев. ОFFNews разполага с цялостен лист с проектоминистрите, които си вършат самоотвод:

Николай Денков - Вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев - Министър на финансите

Андрей Цеков - Министър на районното развитие 

Димитър Илиев -  Министър на спорта

Атанас Славов -  Министър на правораздаването

Зарица Динкова - Министър на туризма

Георги Гвоздейков - Министър на превоза

Иванка Шалапатова - Министър на труда и обществената политика

Богдан Богданов - Министър на икономиката 

Катя Панева - Министър на опазването на здравето

Кирил Вътев - Министър на земеделието и храните

Според решение 20 на Конституционния съд от 1992 година, в случай че тези имена на министри бъдат гласувани в пленарната зала, макар подадените от тях заявки, то определеният състав на държавно управление ще е противоконституционен, а решението на Народното събрание - незначително, обясниха адвокати.

Според Конституционен съд след получен декрет на президента в Народното събрание Народно събрание следва да гласоподава три проекторешения - за избор на министър-председател, за конструкция на Министерския съвет и за състав на държавното управление. Има обаче опция в пленарна зала имената, които ще бъдат препоръчани, да бъдат заменени. В противоположен случай целият кабинет " Габриел " би бил нелегитимен.

Към момента не е ясно дали групата на ГЕРБ-СДС въобще ще поддържа личното си предложение. Яснота по въпроса се чака на следващия ден рано сутринта на оповестения от ГЕРБ за 08:30 ч. брифинг.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР