КНСБ започва утре, 23 юни 2022 г., протестна акция с

...
КНСБ започва утре, 23 юни 2022 г., протестна акция с
Коментари Харесай

КНСБ разпъва протестна палатка пред парламента, ето какви са исканията

КНСБ стартира на следващия ден, 23 юни 2022 година, протестна акция с искане за нарастване на минималната работна заплата и на приходите на работещите в бюджетния бранш. За задачата в 8 часа конфедерацията ще разположи синдикална протестна палатка наоколо до служебния вход на Народното събрание. Акцията стартира в деня, в който изтича срокът за оферти за актуализация на бюджет 2022 година и ще продължи до приемане на настояванията на КНСБ по него, оповестяват от синдиката.

Ето и целия текст:

Конфедерацията упорства за:

Ръст на минималната заплата от 710 на 760 лева

Инфлацията към този момент обезцени повишаването на минималната заплата и хората навсякъде губят покупателна дарба в продължение към този момент на една година. Личната инфлация е доста по-голяма от междинната за страната. В момента на минимална заплата работят над 500 хиляди души, като нарастването ѝ до 760 лева ще компенсира най-малко общото повишаване на инфлацията и ще увеличи адекватността на МРЗ.

Ръст на работните заплати за служащите и чиновниците в бюджетната сфера с най-малко 15%, а на " работещите на терен " с 20%

В актуализацията на бюджета не са планувани още веднъж никакви средства за растеж на заплатите във значими публични сфери като културни институти, читалища, домове за обществени услуги, изпълнителни организации, Селскостопанска академия, Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ и доста други. Заплатата на тези хора набъбна с 0 %, до момента в който възнагражденията в частния бранш се усилиха приблизително с 11 на 100.

Инфлацията обезцени труда на хиляди работещи. Те не са спрели работа и извършват правилно и съгласно всички условия своите отговорности. Искаме работещите да могат да си купят най-малко същите артикули и услуги, които са могли и предходната година по това време. Сега това е невероятно!

Ръстът, за който КНСБ упорства, ще разреши да бъде обезщетено, въпреки и отчасти, повишаването на цените в следствие от ускоряването на инфлацията.

Исканията по тези две точки могат да се осъществят чрез по-високите доходи, които чакаме да се съберат на база корекцията за растежа на Брутният вътрешен продукт в бюджета и високите инфлационни нива, които отчитаме. Според КНСБ приходите сега са доста подценени, като това се обрисува като наклонност през последните години. Необходимите средства за този растеж на заплатите са към 800 млн. лева, а предстоящите спомагателни доходи при тази преразпределителна роля на страната са няколко пъти повече. По този метод няма да се наруши и плануваното бюджетно салдо в размер на 4,1% от Брутният вътрешен продукт.

По-висока поддръжка за фамилии в деца

Предлагаме нарастване на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лева годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хиляди лева за семейство с две деца. Това ще подкрепи домакинските бюджети на фамилии с едно дете в размер на 750 лева годишно и на фамилии с две – в размер на 1500 лева

Това ще се осъществя чрез вътрешно преразпределяне на средства в границите на оферти сега антикризисен пакет от ограничения. Например отстъпката от 25 ст./л. за горивата е планувана да коства 150 млн. лева, а нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба – 50 млн. лева Неведнъж сме заявявали нашето мнение, че тези две ограничения няма да имат упования резултат и крайните цени няма да намалеят. Затова предлагаме сумата от 200 млн. лева да се пренасочи към обезпечаване на по-висока поддръжка за фамилии с деца. По този метод структурата на разноските и бюджетното салдо няма да бъде нарушена.

Преструктуриране на разноските по бюджета, с цел да се захранят перата, свързани със общественото подкрепяне

КНСБ упорства страната да насочи спомагателен запас от 1,5 мрд.лв., с цел да се разшири обсегът на хората, нуждаещи се от поддръжка в сложната обществена конюнктура.

Средствата могат да бъдат обезпечени от мощно надценената финансова стратегия, която сега е в размер на 8,2 милиарда лева Считаме че няма по какъв начин да осъществяваме капиталови планове на такава стойност до края на годината и по традиция финансовите разноски няма да се изпълнят.

Броят на хората с парични помощи по всички стратегии за обществено подкрепяне е под 50 хиляди за всички помощи – месечни, еднократни, целеви и прочие, в това число свързани с пандемичната конюнктура. Общата сума изплатени средства е едвам 98,7 млн. лева

На този декор над 1,53 млн. български жители са под линията на беднотия през 2021 година, или 22% от популацията. През последните 2 година се направи компромис в методиката за установяване на линията на беднотия, при което се позволи закъснение на размера през 2021 година с 14.4% (369 лева вместо 431 лева.), а през 2022 е по-малък с 10.2% (413 лева вместо 460 лева.).

С оглед на подцененото ниво на настоящата през 2022 година линия на беднотия ще предложим обединен аршин за достъп до помощи за отопление (независимо от метода на отопление) да се даде на всички лица, които са с приход до 150 на 100 от линията на беднотия от 413 лева, или с приход до 620 лева

Към митинга на следващия ден ще се причислят представители на федерациите към КНСБ от всички бюджетни браншове. Протестиращите ще упорстват да се срещнат персонално с всеки един от народните представители, с цел да връчат настояванията на КНСБ за актуализацията на Бюджет 2022 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР