КНСБ възрази срещу 140-та поправка на Кодекса за социално осигуряване

...
КНСБ възрази срещу 140-та поправка на Кодекса за социално осигуряване
Коментари Харесай

КНСБ не иска само родители на загинали военни да получават пенсии

КНСБ възрази против 140-та корекция на Кодекса за обществено обезпечаване този път в изгода на родителите на военни , взели участие за приемане на наследствена пенсия. Ася Гонева от КНСБ съобщи, че обезпечаването на сходен вид достъп до обществената система въз основа на роднинска връзка би основало неравнопоставеност с родителите на починали миньори, строители и изобщо чиновници.

" Създава се опълчване на права във връзка с достъпа до наследствени пенсии. Този закон мина на първо четене. Ако се подхващат дейности за даване на специфична грижа и внимание от страна на страната към родителите на хора, които са починали на работните си мест а това да бъде направено по извънредно равнопоставен метод ", съобщи Гонева.

По думите й родителите, които са изгубили деца, би трябвало да бъдат третирани по еднакъв метод . " За нас не е безразлично какво се случва с родителите на починалите миньори, на разстреляния в центъра на София чиновник на Национална агенция за приходите. Апелирам дружно да помислим по какъв начин да постъпваме в такива случаи ", сподели още Гонева.

Министър Бисер Петков изясни, че в този момент КСО позволява изключение при родителите на починали военнослужещи при наборна работа , без значение от възрастта им. Става въпрос за 23 случаи на починалите при задачи в Ирак и Камбоджа.

Той изясни, че Министерски съвет има пълномощия да взема решения за разпределяне на лични пенсии, по този начин както за деца на умряли родители, които не получават наследствени пенсии, тъй като съответния родител няма пет години трудов стаж, само че не би могъл да бъде вносител на сходно предложение за родителите на военнослужещи, взели участие в задачи .

" Държавата не може да е майка на едни - мащеха на други ", безапелационна бе Ася Гонева. Тя моли, макар че законът е минал на първо четене в пленарна зала, депутатите да премислят това свое предложение .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР