КНСБ ще организира национален протест в София на 27 октомври

...
КНСБ ще организира национален протест в София на 27 октомври
Коментари Харесай

Заплатите и "клас прослужено време" изнервиха КНСБ - излизат на национален протест

КНСБ ще провежда народен митинг в София на 27 октомври (петък). Това заяви президентът на организацията Пламен Димитров.

Протестът е ориентиран против работодателите и отпадането на надбавката " клас прослужено време " към заплатата. Той ще бъде с две спирки – Министерски съвет и седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Основно искане е за нарастване на заплатите с най-малко 10%, а тук-там, и с 15%.

По-рано денем се от КНСБ се срещнаха с ПГ на ГЕРБ в Народното събрание.

" Засега чуваме обещания, само че още гаранции за това, че ще има осъществяване на тези упования няма. Утре имаме среща с действителния бизнес да си приказваме какво го стяга чепика българския бизнес и дали е минималната заплата или са фрагментите, квалификацията и това, че няма хора “, сподели Пламен Димитров.

КНСБ няма да поддържа предлагането работодателите да заплащат единствено 50% от осигурителния приход за първите три дни болничен, а не 70%, както е сега. От четвъртия ден Национален осигурителен институт ще продължи да заплаща по 80%, както е и в този момент.

Пламен Димитров добави, че увеличението на 12 месеца на периода, в който би трябвало да са правени осигуровки за безработица, с цел да се получава обезщетение, ощетява сезонните служащи.

Като стъпка в вярна посока, само че прекомерно незадоволителна, дефинират от КНСБ покачването от 7.20 лева на 9 лв. минималното на ден обезщетение за безработица. То би трябвало да е 60 % от минималната заплата.

Всяко обезщетение за безработица би трябвало да бъде обвързвано с прихода, върху който са правени вноските. Той явно не може да бъде под минималната заплата. Минималното обезщетение би трябвало да бъде над 300 лева, а не 190 лева, колкото се получава с деветте лв., счита Пламен Димитров.

От КНСБ чакат най-малко 6000 души да стачкуват от всички браншове.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР