КНСБ ще настоява българското правителство да изготви национален план за

...
КНСБ ще настоява българското правителство да изготви национален план за
Коментари Харесай

КНСБ иска българското правителство да изготви план за прилагане на Европейския стълб за социални права

КНСБ ще упорства българското държавно управление да изготви народен проект за използване на Европейския дирек за обществени права /ЕССП/, сподели президентът на синдиката Пламен Димитров на конгрес по тематиката, проведен от Конфедерацията.

Прокламацията на Стълба ще е на 16-17 ноември в Гьотеборг.

Според КНСБ България би трябвало да си сложи за цел към 2020 година да има 60 на 100 от междинното ниво на Европейски Съюз по индикаторите - Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в стандарт на покупателна дарба /СПС/, продуктивност на труда на един нает в СПС, междинна работна заплата в СПС, както и в отплата на наемния труд на един нает в СПС.

Сред задачите би трябвало да бъдат и понижаване на нископлатените служащи под 15 %, тъй като те са евентуалният контингент, по който се образуват работещите небогати, считат от КНСБ. Според Конфедерацията делът на "работещите небогати " би трябвало да се редуцира до 7-8 %.

В региона на минималното възнаграждение да вземем за пример ЕССП изисква то да е задоволително за издръжката на живот на служащия, показаха от КНСБ. Според проучванията на КНСБ обаче 75 на 100 от работещите българи живеят със средства под нужните за естествената прехрана на живот, а 35 % от хората изпитват тежки материални ограничения.

Преди дни Европейската конфедерация на профсъюзите изиска ЕССП и Европейската комисия да обвържат минималната заплата със междинната за страната в съответствие най-малко 60 на 100, припомниха от синдиката. Ако това се случи, то в страната ни най-малката заплата би трябвало да бъде над 600 лева

Социалният министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила сподели при откриването на форума, че с цел да има правна мощ ЕССП след прокламацията, са нужни специфични ограничения и законодателство както на европейско, по този начин и на национално ниво. МТСП е решено да даде своя принос за одобряването на стълба, добави министърът.

Европейският обществен дирек на процедура е напълно ново законодателство в региона на обществените връзки и пазара на труда, обхващащо целия път на работещия човек - от образователната пейка, през назначението и правата на трудещ се, до пенсия, а и след нея. Стълбът се крепи на 20 правилото в три групи (Равни благоприятни условия и достъп до пазара на труда; Справедливи условия на труд; Социална протекция и приобщаване).

Той планува редица законодателни (директиви) и незаконодателни начинания, свързани с равновесието сред професионалния и персоналния живот, информирането на служащите, достъпа до обществена протекция и работното време. След като бъдат признати, те ще станат част от правото на Европейски Съюз, респективно от българското законодателство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР