КНСБ подкрепя справедливите искания на работещите в столичния градски транспорт

...
КНСБ подкрепя справедливите искания на работещите в столичния градски транспорт
Коментари Харесай

КНСБ подкрепя работниците в градския транспорт на София

КНСБ поддържа справедливите претенции на работещите в столичния градски превоз и продължава да упорства страната да го поддържа финансово. Такава е практиката в доста европейски страни, които ползват правилник 1370 на Европейски Съюз, съгласно който общественият превоз е ангажимент и на локалните управляващи, и на страната, това се споделя в позиция на синдиката.

Предложението на конфедерацията за държавно дофинансиране на публичния превоз бе отправено неведнъж към държавното управление, откакто положението му се утежни вследствие на коронавирус пандемията. Тя докара до внезапен спад в броя на пътуванията и респективно в приходите от транспортни документи. Негативно отражение оказа и растежът на цените на електричеството и природния газ.

КНСБ настоя в бюджет 2022 година дотацията за градския превоз в София да бъде увеличена със 178 млн. лева След като настояването ни не бе чуто, а работещите бяха изправени пред действителната опасност да останат без хонорари, по наше гледище бяха извършени диалози и с премиера Кирил Петков.

С идната актуализация на бюджет 2022 през месец юли КНСБ ще предложи още веднъж държавно дофинансиране за публичния превоз както в София, по този начин и в страната.

Напомняме, че макар тежката финансова обстановка, кметът на София Йорданка Фандъкова извърши и през тази година уговорката на Столичната община в подписаното през 2019 година съглашение с КНСБ и КТ „ Подкрепа “ за годишен растеж от 10% на възнагражденията на работещите в градския превоз.

КНСБ ще предложи подписване на ново 3-годишно съглашение със Столичната община, с което да се резервира задължението ѝ за нарастване на заплатите всяка година, като за 2023 година то би следвало да бъде 15 на 100.

Приоритет за нас остават приходите на работещите, гарантирането на безвредни условия на труд, както и естественото действие на публичния превоз в София и страната. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР