КНСБ настоява за 850 лв. минимална заплата и 10% увеличение

...
КНСБ настоява за 850 лв. минимална заплата и 10% увеличение
Коментари Харесай

850 лв. минимална заплата и 10% ръст за държавните служители иска КНСБ

КНСБ упорства за 850 лева минимална заплата и 10% нарастване на заплатите в бюджетния бранш от 1 юли. Това обявиха от синдиката на конференция по настоящи проблеми, свързани с фискалната резистентност.

От синдиката пресмятат, че насъбраната инфлация за последните 2 години е над 28%. Затова съгласно тях, се постанова още в Бюджет 2023 да бъдат заделени 248 млн. лева за компенсиране на инфлацията в министерствата.

Ако за една или за няколко години не се съблюдават 3% бюджетен недостиг, няма да се наруши дълготрайната фискална вероятност пред страната ни, разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той акцентира, че България съумява да съблюдава и условието за 60% дълг от брутния вътрешен артикул (БВП).

Димитров прикани страната също да изрази позиция за опцията за фискална независимост на страните, които са били задоволително дисциплинирани във връзка с фискалното ръководство на бюджетите.

България е измежду отличните в Европейски Съюз, акцентира и Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ и основен икономист на конфедерацията, представен от Българска телеграфна агенция.

Очаквам да има работещ кабинет, само че даже и да няма – Народното събрание би трябвало да одобри бюджет за 2023 година, разяснява по-късно пред публицисти Пламен Димитров.

Пълната прогноза на КНСБ за размера на минималната работна заплата може да видите тук.

Припомняме, че преди седмица служебният министър на финансите Росица Велкова заяви пред БНР, че се планува 940 лв. да доближи размерът на минималната работна заплата от следващата година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза.

През 2025 година индикаторът ще се усили до 1038 лв., а година по-късно - до 1128 лв..

На 3 април Бюджет 2023 би трябвало да влезе на публично разискване, в това число в Тристранния съвет. Целта е да бъде прегледан от Министерския съвет на 26 април и в законовоустановения период да бъде импортиран в Народното събрание.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР