КНСБ искат замяна на плоския данък с прогресивна скала, която

...
КНСБ искат замяна на плоския данък с прогресивна скала, която
Коментари Харесай

КНСБ искат замяна на плоския данък

КНСБ желаят подмяна на плоския налог с прогресивна канара, която да е равна на минималната работна заплата.

Фактическите осигурителни вноски за работодателите и за семействата нарастват за интервала 2000 - 2016 година Средният растеж за семействата за целия интервал е 10,86%, до момента в който междинният растеж на фактическите осигуровки за сметка на работодателите за интервала е 4,26%.

Това стана ясно от думите на Любомир Костов, стопански анализатор в Институтът за обществени и синдикални проучвания на КНСБ на семинар във Варна във връзка десетгодишната от плоския налог в България - " време е за равносметка. "

Костов напомни, че главната цел на въведеното съразмерно данъчно облагане в България от държавното управление на Сергей Станишев през 2008 година бе да спомогне за понижаване каузи на неофициалната стопанска система и да усили данъчните доходи поради предстоящото уголемение на данъчната основа. С въвеждането на плоския се целеше и нарастване на директните задгранични вложения.

По данни на КНСБ междинният растеж на приходите от Данъчното облагане на приходите на физическите лица (ДДФЛ) за посочения интервал е 7,97%, само че растежът на ДДФЛ преди рецесията е бил към 15%, до момента в който в след рецесията той е едвам 0,9%.

Ситуацията е сходна и при растежа на приходите от всички налози. Преди рецесията междинният растеж е 15,3%, до момента в който след рецесията той е 3,33%. За целия интервал междинния растеж е 8,57%.

Преди Световната икономическа рецесия данъчните доходи в бюджета като % от Брутният вътрешен продукт са приблизително в размер на 21,37%, до момента в който след 2008 година междинният дял е 20,04%, което е понижение, въпреки и минимално.

Конфедерацията регистрира още, че делът на осигурителните вноски за сметка на семействата в общия дял на всички чисти осигурителни вноски нараства през годините и доближава от едвам 20,4% през 2000 година до 39,80% към края на 2016 година Доказателство по тази причина е ясното прекачване на осигурителна тежест към семействата и облекчение на бизнеса.

В същото време делът на осигурителните вноски, които работодателят прави като дял от общите такива понижава през годините и доближава до 60,2% общ дял при 79,6% през 2000 година За същия интервал е регистрирано повече от 2 пъти растеж на чистите осигурителни вноски, само че съотношението като принос в крайното число е променено осезаемо, като по-голяма част от тази осигурителна тежест е трансферирана към семействата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР