Книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част

...
Книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част
Коментари Харесай

Депутатите се поклониха пред мощите на Св. Кирил в Рим

Книжовната и просветителска активност на Кирил и Методий е част от образа на модерна Европа. Тя е вградена надълбоко в основите на богатото и равнопоставено културно разнообразие на обединявания континент. 

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков пред присъстващите на поклонението пред мощите на Св. Кирил в базиликата „ Сан Клементе “ в Рим, съобщи от италианската столица специфичният ни делегат Валерия Йонкова.

Парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на посещаване в Рим и Ватикана във връзка 24 май. В състава на делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, ръководителят на ПГ „ ГЕРБ-СДС “ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „ Продължаваме Промяната и Демократична България “ Атанас Атанасов, националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова и ръководителят на ПГ „ ИТН “ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква.



СНИМКИ: Валерия Йонкова

Росен Желязков означи, че събралите се в базиликата „ Сан Клементе “

показват дълбоката си почит  към непреходното дело на светите първоучители Кирил и Методий, към историческия им принос, към величието на тяхната апостолска задача.

Той напомни, че преди 43 години двамата славянски първоучители бяха провъзгласени за небесни съпокровители  на Европа. По думите му това самопризнание от починалия Папа Йоан Павел ІІ  не е инцидентно, а  закономерно, тъй като книжовната и просветителска активност на Кирил и Методий  е  част от образа на модерна Европа.

„ Днес ние сме обединени в своето разнообразие.   Живеем на континент, който черпи ентусиазъм от богато културно, религиозно и хуманно завещание. И въпреки да претърпяваме бурни и сериозни времена, ние сме непоколебими в своя блян да градим една мирна Европа, която е отворена за културата, познанието и напредъка “, уточни ръководителят на Народното събрание. Докато го има този непрекъсващ блян към нови културни достижения, до момента в който имаме обща воля за прогрес и благоденствие, до момента в който са живи високите ни общи идеали за великодушие, независимост и човешко достолепие, делото на Светите братя ще бъде живо, добави Росен Желязков.

В базиликата „ Сан Клементе “ беше отслужена

тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Участие взеха клирици от Българската православна черква, семинаристи от Софийската духовна семинария и представители на Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. През тази година се празнуват 120 години от основаването на семинарията и 100 години от основаването на факултета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР