Книгите са прозорци към други светове. Те са верни приятели

...
Книгите са прозорци към други светове. Те са верни приятели
Коментари Харесай

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Книгите са прозорци към други светове. Те са правилни другари в сложни моменти, добра копания на следобедното кафе или чай и постоянно са добре пристигнали в дома на читателя.

Въпреки че през последните години стана по-лесно и съвременно да се поръчва всичко онлайн, към момента има хора, които избират да отидат до книжарницата, с цел да си купят брошура. Това не е просто следващото извършване на покупки. Всеки „ хартиен плъх “ знае, че това си е цяло странствуване из книжните лавици, където лежат приказни истории, които нетърпеливо чакат да бъдат прочетени. Самият акт на отварянето на книга е заветен за всеки буен четец, а това няма по какъв начин да се пресъздаде онлайн.

В тази публикация ще ви показва едни от най-интересните, странни и красиви книжарници по света ,

които надалеч не се изчерпват с този лист, само че са едно положително начало за всеки, който желае да разбере на какви чудни места по света се продават книги.

1. Зингер, Санкт Петербург

– стартирам с тази, тъй като е едно от обичаните ми места в града. Книжарницата се намира в красива постройка на цели три етажа, като на последния като се изключи че има кафене, в което може да се насладите на чай, кафе и сладкиш, има и читалня, от която може да си вземете книга, да седнете в заведението и да стоите с часове, четейки.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КНИЖАРНИЦАТА ТУК

Историята на книжарницата е в действителност много забавна. Тя е известна още под името „ Дом на книгата “ и в миналото е била офисна постройка на известната компания за шевни машини „ Зингер “ или, както още се среща, „ Сингер “, от където идва и името на книжарницата. По времето на социализма се трансформира в дом на книгите. Това е най-голямата книжарница в цялостен Санкт Петербург. Интересното тук, е че създателят на най-известната компания на шевни машини е Исак Сингер, който е наследник на немски емигранти и е роден в Ню Йорк. Малко хора знаят, че той в действителност не е откривател на самата шевна машина, а е дал концепцията за по-олекотен вид, който да може елементарно да се мести от едно място на друго.

2. Logos Hope, Валета

– това е най-голямата плаваща книжарница в света. Книжният транспортен съд се намира на кей във Валета, столицата на Малта, само че постоянно пътува и сменя своето местонахождение. На него има международен екипаж, който знае всевъзможни езици. В книжарницата се пазари в юнити, което си е някаква странна валута на кораба, като може да се приравни към всички други валути. Например 100 юнита са 50 евро цента. Освен, че книгите са доста евтини, на корабната книжарница се предлага огромно многообразие от детска литература – разнообразни книги с приказки, енциклопедии и други просветителни книги за малчуганите. Няма доста романи, по-скоро за възрастни има книги в областта на самоусъвършенстването и разнообразни книги за това, по какъв начин да подобрите метода си на живот и сходни такива.

3. Либрерия Аква Алта, Венеция

– като става дума за плаващи книжарници, няма по какъв начин да не загатна и една такава във Венеция. Веднъж в годината ексцентричната книжарница се наводнява, когато идва така наречен „ висока “ вода във Венеция, само че все пак книгите не се мокрят. Как ли? Ами плават в канута, лодки, вани и даже в една достоверна гондола. Да, вярно прочетохте. На входа на книжарницата даже има дребна масичка с скамейка, където може да седнете и да разгледате новите си книги. Тук може да намерите както остарели, по този начин и нови книги. Стълбите са направени от енциклопедии, а столовете от остарели книги, които са потърпевши от наводнения. Освен че се продават, книгите служат и за декорация на това чудно място. Интериорът на книжарницата се добавя от гребла, манекени с венециански маски, шапки и какво ли още не. Тук даже живеят няколко котки, които несъмнено придават още по-интересен тип на мястото.

Странната книжарница е учредена преди повече от десетилетие от пътешественика и полиглот, Луиджи Фриц. С течение на времето мястото се трансформира в една от най-интересните забележителности на Венеция.

4. Бертран, Лисабон

– най-старата книжарница в света. Този хубав дом на книгите отваря порти през 1732 година Тази книжарница непрестанно е била отворена от нейното основаване, като е претърпяла революция, земетресение, финансова рецесия и какво ли още не. През 2011 година тя е включена в върховете на Гинес, като навръх входа има табелка, която демонстрира този факт.

Книжарницата е разграничена на седем дребни зали, като всяка от тях е отдадена на друг португалски публицист. Тук може да намерите богата сбирка от книги на британски, както и да се види преразказаната и илюстрирана история за произхода на типовете от българката Сабина Радева.

През последните няколко години, новите притежатели уголемяват бизнеса и през днешния ден името Бертранд се носи от най-голямата верига от книжарници в Португалия – общо 52.

5. Пауъл, Портланд

– няма по какъв начин да не споменем и най-голямата книжарница в света. Тя се намира в град Портланд в Съединени американски щати. В нея работят 200 души и се продават към един милион книги. Интересното тук, с изключение на несъмнено, че е най-голямата книжарница в света, е, че всяка седмица се купуват над 35 000 остарели книги и когато се изложи една книга, до нея се продават и копия втора ръка на по-ниска цена.

Книжарницата се посещава от към 10 000 души дневно и всеки ден тук се продават към 3000-4000 книги, като броя им скача по празниците, изключително на Коледа.

6. Ел Атенео, Буенос Айрес

– една от най-красивите книжарници в света се намира в Буенос Айрес, Аржентина. Сградата, в която се обитава книжарницата, е била издигната като спектакъл през 1912 година

От 2008 година насам стогодишният спектакъл на града бе трансфорат в книжарница, което като че ли се оказа най-красивото и рационално превъплъщаване на постройката, която също е била и кино за къс интервал от време. На сцената има кокетно малко кафене. Над един милион души посещават книжарницата на година и се продават над 700 000 книги. Сградата е в действителност доста впечатляваща и е същинско наслаждение да си купиш книга тъкмо от тази книжарница.

7. Либри Сото Каса, Милано

– щом приказваме за най-голямата, то няма по какъв начин да не споменем и най-малката книжарница в света. Сигурно си мислите, че е някаква стаичка два на два, да но не. Най-малката книжарница в света в действителност е един сандък с книги.
Лука Сантини дълги години е притежател на книжарница в Милано, само че поради развиването на "Амазон " и онлайн извършването на покупки, той банкрутира и измисля различен метод да прероди своята книжарница, въпреки и в много смален тип. Книжарницата през днешния ден съставлява сандък, цялостен с книги, който е закрепен върху един велосипед. Макар и дребна, в книжарничката има всичко належащо и даже самият притежател доставя с велосипеда книги по домовете.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР