Книгите на руския психолог, психотерапевт, писател и поет Владимир Леви

...
Книгите на руския психолог, психотерапевт, писател и поет Владимир Леви
Коментари Харесай

Руският човек пие, за да попита Бог: „Ти мене уважаваш ли ме?” | Владимир ЛЕВИ

Книгите на съветския психолог, психотерапевт, публицист и стихотворец Владимир Леви се радват на голяма известност. Роденият през 1938 година Леви приключва Първи московски медицински институт, където пази аспирантура в катедра „ Психиатрия ”. Леви дълги години се занимава с профилактика на самоубийствата, бил е теоретичен помощник в Института по психиатрия към Министерство на здравеопазването на Руската Федерация. Негова е и самодейността за основаването на „ телефон на доверието ” още в годините на Съюз на съветските социалистически републики. Споделяме няколко забавни цитата от книгите на популярния психолог.

Сантименталните хора са жестоки, общителните са кибритлии, най-общителните са най-искрени, романтиците са хладни, хумористите – мрачни, спечелилите обичат живота, а мързеливите дебелаци са най-практичните и енергични хора на света. Ако се съмнявате, пробвайте да се убедите в противоположното.
(„ Куда жить? ”)

Искате да станете мизантроп? Всеки ден се насилвайте да обичате хората.
(„ Искусство быть другим ”)

Пият както поради неприятния живот, по този начин и поради положителния, когато не знаят какво да вършат с него.
(„ Куда жить? ”)

Отдихът е изкуство. Отдихът е работа не по-малко виновна от същинската работа, и хората, умеещи да си почиват, са тъкмо толкоз, колкото и умеещите да работят – двете умения постоянно съответстват.
(„ Искусство быть собой ”)

За да използваш сполучливо препоръките за развиване силата на волята, е нужна немалка мощ на волята.
(„ Лекарство от лени ”)

Мързелът е инстинкт за самозапазване от непотребни дейности.
(„ Лекарство от лени ”)

Който схваща – не цени, а който цени – не схваща.
(„ Куда жить? ”)

Руският човек пие, с цел да попита Бог: „ Ти мене уважаваш ли ме? ”
(„ Куда жить? ”)

Всичките положителни препоръки са към този момент дадени. Всички правила за мъдрост и хладнокръвие са били формирани надалеч преди нашата епоха, и от времето на Марк Аврелий до през днешния ден, нищо значително не е било добавено. Досадното събитие, че до ден-днешен тия предписания на малко на брой са помогнали, има голям брой пояснения – в последна сметка, ето две от тях – когато хората могат да си оказват помощ, те постоянно не желаят това. Мнозина неумишлено се стремят към страданието. Много желаят да останат безпомощни като деца. Когато пък човек откровено желае да си помогне, възползвайки се от нечий съвет, той в огромна степен не знае по какъв начин да стори това и за всеки добър съвет са му нужни още 10 такива, с цел да го извърши.
(„ Искусство быть собой ”)

Източник:
Снимки: Владимир Леви

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР