Книгите на Дина Рубина ни карат да се замислим и

...
Книгите на Дина Рубина ни карат да се замислим и
Коментари Харесай

Помни трите НЕ-та, бабе, и ще бъдеш щастлива през целия си живот

Книгите на Дина Рубина ни карат да се замислим и успокояват душата ни. Те са същинска съкровищница, цялостна с комизъм и мъдрост. Разговорът е на равна нога - почтени размишления за нас самите, за страните и хората, за младостта и старостта, за дълга, достойнството и любовта.

Писателката споделя с нас прозренията, до които е стигнала през годините. Щастливи сме, че имаме подобен събеседник.

Тя споделя и тайната на щастливия живот, която баба ѝ е разкрила в книгата си " На връх Масловка ":

" Помни трите НЕ-та, споделяше баба, - НЕ се опасявай, НЕ завиждай, НЕ ревнувай. "

Лесно е да се каже, само че е мъчно да се направи.

За да не се страхувате от утрешния ден или от неприятностите, които инцидентно се струпват върху главата ви, би трябвало да извървите сложния път към стабилността, да повишите цената си на пазара на труда, да усъвършенствате уменията си за другарство с хората и да се развивате духовно.

Не ревнувайте. Трудно е да не се отчайваш, когато съседът или приятелят ти получава благополучие безплатно, а ти като че ли не го заслужаваш. Но би трябвало да помним, че нищо на земята не е непрекъснато. Както написа Омар Хайям: " Не завиждайте на този, който е мощен и богат. След зората постоянно идва залезът. "

Не завиждайте. Това значи да си разбираем, че хората не са движимости. Те не могат да станат наша благосъстоятелност. И имат право да избират дали да споделят ориста си с нас, или да обичат други.

Ако преодолеете тези три недостатъци, животът в действителност може да стане елементарен и прелестен.

И още няколко изречения от Диана Рубина за размисъл върху живота:

За безделието.

" Знаете ли кое е най-страшното нещо? Най-страшното нещо за човек, който е работил като вол в продължение на седемдесет години, е безделието. "

Илюстрация: Julia Kuryaeva / Shutterstock

Пенсионерите не са подготвени да лежат у дома пред тв приемника часове наред, те са привикнали с настройката, че работата, а не почивката, би трябвало да е преди всичко. Ако не правиш нищо, в случай че не вършиш нещо потребно, в случай че не се опитваш да донесеш изгода на себе си и на другите - ти хем си деец, хем лентяй.

И какъв брой изненадващо е да осъзнаем, че днешните младежи се стремят точно към безделието, към празния метод на живот и в това време се зад обстоятелството, че не желаят да " работят за жълти стотинки " и да " раждат беднотия ".

Източник: cluber.com.ua

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР